Α. Αντωνίου: Βιομηχανική επανάσταση τα ESG και όχι αλλαγή κουλτούρας

Μετεξέλιξη μιας σειράς πυλώνων εταιρικής βιωσιμότητας, αρχίζοντας από την δεκαετία του 1980 με το περιβάλλον, υγεία και ασφάλεια και μέχρι πρόσφατα την τελευταία δεκαετία στο CSR, χαρακτήρισε το τρίπτυχο ESG o Αντώνης Αντωνίου, Εκτελεστικός Πρόεδρος της Τσιμεντοποιία Βασιλικού και πρόεδρος της ΟΕΒ.

Μιλώντας στο 5ο Business Leader Summit o κ. Αντωνίου σημείωσε πως στην Τσιμεντοποιία Βασιλικού η πορεία εναρμόνισης με τις ευρωπαϊκές οδηγίες άρχισε το 2008, με την απόφαση για συγχώνευση των τότε δύο εταιρειών παραγωγής τσιμέντου ούτως ώστε να καταστεί οικονομικά εφικτή η ανέγερση μιας σύγχρονης μονάδας παραγωγής.

Αναφερόμενος στους κύριους πυλώνες περιβάλλον, κοινωνία, διακυβέρνηση ο κ. Αντωνίου σημείωσε πως σε ό,τι αφορά την διακυβέρνηση η εταιρεία είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου από το 1996 και ως εκ τούτου υπάρχει κατάλληλη εποπτεία, εφαρμόζοντας όλες τις διαδικασίες που καθορίζονται από το Χρηματιστήριο και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Στον πυλώνα, η εταιρεία δίνει μεγάλη έμφαση στην ασφάλεια και υγεία των εργαζομένων της, την εκπαίδευση, την αυστηρή τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας, υπάρχει νοσηλευτής επί μονίμου βάσεως, πραγματοποιούνται τακτικές εξετάσεις υγείας σε όλους και καταγράφονται όλα τα ατυχήματα. «Ακούμε τους εργαζόμενους, υπάρχει ανοικτός διάλογος. Πέραν των απολαβών δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στο περιβάλλον της εργασίας αλλά και στις ιδιαίτερες ανάγκες του καθενός. Στο θέμα της ισότητας φύλων, ενδεικτικά να αναφέρω πως προ δεκαετίας το γυναικείο προσωπικό βρισκόταν στο 10% ενώ σήμερα στο 24%. Όσον αφορά τα διευθυντικά στελέχη, ενώ δεν υπήρχε γυναίκα, σήμερα βρισκόμαστε στο 24%».

Στον τομέα περιβάλλον, ιδιαίτερα με βάση την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία που με ορίζοντα το 2050 πρέπει να υπάρξουν μηδενικές εκπομπές άνθρακα και κυκλική οικονομία. «Στα Τσιμεντοποιία εστιάζουμε στην επίτευξη του στόχου της Πράσινης Συμφωνίας μέσα από συνδυασμό και των δύο. Δηλαδή, μηδενικές εκπομπές άνθρακα και ταυτόχρονα σαν βραχίονας της κυκλικής οικονομίας του τόπου μας».

Επιχειρηματικό μοντέλο
Όσον αφορά ρύπους, τη χρήση ορυκτών καυσίμων και ηλεκτρική ενέργεια ο κ. Αντωνίου ανέφερε πως το μεγαλύτερο μέρος των εκπομπών διοξειδίου άνθρακα στην Κύπρο είναι από τον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, από τον τομέα των μεταφορών, οι βιομηχανίες γύρω στο 9% και μετά οι υπόλοιπες δραστηριότητες. «Η Τσιμεντοποιία Βασιλικού είναι μεγαλύτερη βιομηχανία στην Κύπρο, άρα είναι το μεγαλύτερο εκτόπισμα από τις βιομηχανίες μας. Είμαι περήφανος να αναφέρω πως από το 2010 μέχρι το 2020 έχουμε πετύχει μείωση των εκπομπών ρύπων κατά 20%. Όπως κι άλλες βιομηχανίες κάνουμε χρήση ορυκτών. Από το 2010 μέχρι το 2016 μειώσαμε τη χρήση κάρβουνου στο 75%, την τελευταία πενταετία μέχρι το 2020 στο 50%  και στόχος μας για την επόμενη πενταετία είναι να κάνουμε χρήση στο 30%. Η εταιρεία μας είναι ο πιο μεγάλος πελάτης της ΑΗΚ. Ο λογαριασμός για τον Ιούλιο του 2021 ανήλθε στα €3 εκατ. Σήμερα λειτουργούμε ένα φωτοβολταϊκό πάρκο 8 μεγαβάτ και στόχος μας είναι μέχρι το 2025 να προσθέσουμε άλλα 12 μεγαβάτ και να καλύψουμε γύρω στο 20% των αναγκών μας».

Την ίδια ώρα, ο κ. Αντωνίου σημείωσε πως τα Τσιμεντοποιία Βασιλικού συμβάλλουν στην κυκλική οικονομία του τόπου μας, καθώς τα διάφορα απόβλητα που δεν ανακυκλώνονται, είτε πάνε για ενεργειακή ανάκτηση, είτε για επαναχρησιμοποίηση. «Ενδεικτικά κάθε χρόνο διαχειριζόμαστε ένα εκατομμύριο ελαστικά αυτοκινήτων. Όσον αφορά υλικά για επαναχρησιμοποίηση όπως γυάλινα μπουκάλια, υπολείμματα από τις γεωτρήσεις όπως και τέφρα από τις εγκαταστάσεις της ΑΗΚ, χρησιμοποιούνται σαν αντικατάσταση πρώτης ύλης. Τα τελευταία χρόνια διαχειριζόμαστε και χρησιμοποιούμε σαν πρώτη ύλη περίπου 8,5 χιλιάδες τόνους γυάλινες συσκευασίες. Συνολικά 35 χιλιάδες τόνους αποβλήτων της Κύπρου τυγχάνουν επεξεργασίας στο Βασιλικό αντί να καταλήξουν στις χωματερές».    

Βιομηχανική επανάσταση
Ο κ. Αντωνίου αντέκρουσε τις απόψεις πως το ESG έχει να κάνει με αλλαγή κουλτούρας, υπογραμμίζοντας πως το ESG έχει να κάνει με το περιβάλλον, είναι μία νέα βιομηχανική επανάσταση.

«Το να έχουμε μερικούς κάδους ανακύκλωσης στο σπίτι μας επειδή τώρα θυμηθήκαμε να ανακυκλώνουμε, είναι too little και too late. Είναι βασικά πράγματα που πρέπει να αλλάξουν, τόσο με την βοήθεια του κράτους, να μπουν κάποιες εφαρμογές όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Χρειαζόμαστε υποδομές, σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων, να δούμε πως θα μπουν ηλεκτρικά λεωφορεία. Με τον τρόπο που σκεφτόμαστε δεν υπάρχει περίπτωση να καταφέρουμε να απορροφήσουμε τα κονδύλια της ΕΕ. Τα επόμενα 8-10 χρόνια, σκεφτείτε πόσο πρέπει να τρέξουμε και ακόμη μιλάμε ότι θα κάνουμε ανακύκλωση, μικρές κοινότητες. Time is running out και εμείς δεν έχουμε αντιληφθεί τι εστί βιομηχανική επανάσταση. Με συγχωρείτε, αλλά το ESG είναι βιομηχανική επανάσταση και δεν είναι αλλαγή κουλτούρας».     

Δειτε Επισης

Πώς η τεχνολογία μεταμορφώνει τον ιατρικό τομέα
Coca-Cola HBC Κύπρου: Στηρίζει με πράξεις αγάπης και φροντίδας, τη δράση «Πακέτα Αγάπης» του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού
CyEmployers: Διασύνδεση δεξιοτήτων που αποκτούνται από την Ανώτερη Εκπαίδευση με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας
Το ευρωπαϊκό έργο Waste Wisely Cyprus on Tour
Διάλεξη για τον εργασιακό εκφοβισμό από το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφος
Εβδομάδα Πυρασφάλειας από CNP ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ και Πυροσβεστική Υπηρεσία για 23η χρονιά
Ενεργή συμμετοχή MUSKITA στον ΟΠΑΠ Μαραθώνιο Λεμεσού
Συναντήσεις έμπνευσης #ΆκουΤοΣώμαΣου από τον Αντικαρκινικό Σύνδεσμο Κύπρου
Η Action Global Communications αναδείχθηκε Mediterranean Consultancy of the Year
16α ΙΝ Business Awards: Αντίστροφη μέτρηση για την μεγάλη γιορτή του επιχειρείν-Την Πέμπτη η απονομή των βραβείων