Α. Μιχαήλ: Η αρχή της αναλογικότητας στο δίλημμα Ασφάλεια Vs Ιδιωτικότητα

Με την κυβερνοασφάλεια να έχει μετεξελιχθεί στην πορεία του χρόνου, από τα λογισμικά antivirus σε floppy disk στην εξ αποστάσεως ασφάλεια μέσω διαδικτύου, το ζήτημα της προστασίας προσωπικών δεδομένων αποτελεί σχετικά νέος όρος, καθώς μέχρι πρότινος κανείς δεν νοιαζόταν για την προστασία προσωπικών δεδομένων.

Αναλύοντας του όρους ενώπιον του Information Security & Data Privacy Conference που διοργάνωσε η BDO, ο Δρ. Αλέξης Μιχαήλ, Head of Technology Risk Advisory της BDO, επισήμανε πως η προστασία προσωπικών δεδομένων αφορά το σωστό χειρισμό, επεξεργασία, αποθήκευση και χρήση προσωπικών δεδομένων, ενώ ο όρος ασφάλεια δεδομένων επικεντρώνεται στην προστασία δεδομένων από οποιαδήποτε μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση τρίτων ή κακόβουλες επιθέσεις και εκμετάλλευση δεδομένων.

Στο ερώτημα κατά πόσον μπορούμε να έχουμε προστασία προσωπικών δεδομένων ή ασφάλεια δεδομένων ο κ. Μιχάηλ επισήμανε πως δεν μπορείς να μπλοκάρεις ένα σύστημα DLP από την διαρροή δεδομένων από έναν οργανισμό εάν δεν επιτρέπεται η σάρωση μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, δεν μπορεί να διεξαχθεί εγκληματολογική έρευνα χωρίς να χρειάζεται να εξετάζονται μερικές φορές ιδιωτικές συνομιλίες και ιδιωτικά αρχεία των υπαλλήλων, ενώ παράλληλα δεν μπορεί να μπλοκαριστεί από το antivirus κακόβουλο περιεχόμενο εάν δεν επιτρέπεται η παρακολούθηση της δραστηριότητας ιστού των χρηστών.

Άρα, τόνισε ο κ. Μιχαήλ, η απάντηση στο δίλημμα Ασφάλεια Vs Ιδιωτικότητα θα πρέπει να εφαρμόζεται η αρχή της αναλογικότητας. Δηλαδή, τα μέτρα που προσπαθεί μια επιχείρηση να εφαρμόσει θα πρέπει αναλογούν στις απειλές που δέχονται. Πάντα, σημείωσε, θα πρέπει η διευθυντική ομάδα να προβαίνει σε risk assessment προτού προχωρήσει στη λήψη οποιονδήποτε μέτρων, ενώ παράλληλα οι χρήστες θα πρέπει να τυγχάνουν ανάλογης εκπαίδευσης, δίδοντας ως παράδειγμα πως είναι δεν είναι επαρκές για μια επιχείρηση να εξοπλίζεται με πυροσβεστήρες ή smoke detectors έναντι της απειλής πυρκαγιάς εάν οι υπάλληλοι δεν γνωρίζουν να χρησιμοποιούν τους πυροσβεστήρες ή δεν γίνεται έλεγχος κατά πόσον είναι σε λειτουργία οι smoke detectors.

Δειτε Επισης

Πώς η τεχνολογία μεταμορφώνει τον ιατρικό τομέα
Coca-Cola HBC Κύπρου: Στηρίζει με πράξεις αγάπης και φροντίδας, τη δράση «Πακέτα Αγάπης» του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού
CyEmployers: Διασύνδεση δεξιοτήτων που αποκτούνται από την Ανώτερη Εκπαίδευση με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας
Το ευρωπαϊκό έργο Waste Wisely Cyprus on Tour
Διάλεξη για τον εργασιακό εκφοβισμό από το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφος
Εβδομάδα Πυρασφάλειας από CNP ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ και Πυροσβεστική Υπηρεσία για 23η χρονιά
Ενεργή συμμετοχή MUSKITA στον ΟΠΑΠ Μαραθώνιο Λεμεσού
Συναντήσεις έμπνευσης #ΆκουΤοΣώμαΣου από τον Αντικαρκινικό Σύνδεσμο Κύπρου
Η Action Global Communications αναδείχθηκε Mediterranean Consultancy of the Year
16α ΙΝ Business Awards: Αντίστροφη μέτρηση για την μεγάλη γιορτή του επιχειρείν-Την Πέμπτη η απονομή των βραβείων