Cybersecurity: Στα «σκοτεινά» μονοπάτια των χάκερ

Οι χάκερ αποκτούν τα εργαλεία, την τεχνογνωσία και το… θράσος για να χτυπήσουν υψηλούς στόχους σε χώρες της Δύσης, αναδεικνύοντας τα «τυφλά» σημεία εταιριών, ινστιτούτων και κυβερνήσεων. Η αντιμετώπιση των αυξανόμενων επιθέσεων υψηλής τεχνολογίας σε ζωτικές υποδομές από νοσοκομεία μέχρι διυλιστήρια, παραγωγή ηλεκτρισμού και σε κρατικές δομές δεν είναι εύκολη υπόθεση. Οι κυβερνήσεις προετοιμάζονται για να κόψουν την όρεξη των κυβερνοεγκληματιών που έχουν στόχο το κέρδος ή ομάδων χάκερ που έχουν στόχο την κατασκοπεία.

Οι επιθέσεις σε σημαντικούς στόχους έχουν σημάνει συναγερμό σε πολλές χώρες, παρά το γεγονός ότι οι εταιρίες κυβερνοασφάλειας έχουν προειδοποιήσει εδώ και χρόνια για τις εξελίξεις στο πεδίο και ο ειδικοί σημειώνουν πως μέχρι πρότινος για τους περισσότερους η προστασία δεν ήταν προτεραιότητα. Τα «χτυπήματα» πλέον δεν περιορίζονται στην υποκλοπή ευαίσθητων δεδομένων ή χρημάτων διαδικτυακά, καθώς οι χάκερ έχουν στο στόχαστρο φυσικές υποδομές, επηρεάζοντας τις ζωές χιλιάδων ανθρώπων, δημιουργώντας ελλείψεις προϊόντων και προκαλώντας αύξηση τιμών.

Ο «κανόνας» που παγιώνεται είναι πως όσο πιο μεγάλη η διατάραξη των ισορροπιών τόσο μεγαλύτερη η πιθανότητα οι εταιρίες να πληρώσουν αδρά. Ενδεικτικές είναι οι πρόσφατες επιθέσεις στη μεγαλύτερη εταιρία επεξεργασίας τροφίμων, JBS, καθώς και στη μεγαλύτερη εταιρία αγωγού πετρελαίου στην Ανατολική Ακτή των ΗΠΑ, Colonial Pipeline, για τις οποίες το FBΙ υποστηρίζει ότι «κρύβεται» η Ρωσία.

Στη «γηραιά ήπειρο», τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Κυβερνοεπιθέσεων έδειξαν διπλασιασμό κυβερνοεπιθέσεων το 2020, καθώς οι χάκερ φαίνεται πως εκμεταλλεύτηκαν την πανδημία και την «εκτόξευση» της χρήσης υπολογιστών. Όπως αναφέρει σχετική έκθεση, την περασμένη χρονιά πραγματοποιήθηκαν 304 σημαντικές κακόβουλες επιθέσεις κατά κρίσιμων στόχων. Αναμφισβήτητα, οι κυβερνοεπιθέσεις είναι κοστοβόρες, καθώς έρευνα της βρετανικής εταιρίας Sophos κατέδειξε διπλασιασμό του κόστους των επιθέσεων, από τα 761.106 δολάρια, που καταβλήθηκαν το 2020, το ποσό αυξήθηκε φέτος στα 1,85 εκατομμύρια δολάρια. Το κόστος περιλαμβάνει ασφάλιση, απώλειες επιχειρήσεων, εκκαθάριση και τυχόν πληρωμές λύτρων.

Ψαρεύοντας θύματα

Ενώπιον του Cyber Security Conference ο Mike Jones, ιδρυτής του The H4unt3d Hacker, θα επιχειρήσει να δώσει απαντήσεις για το πώς οι χάκερ βλέπουν τα άτομα και τις εταιρείες ως στόχους. Θα μυήσει το ακροατήριο στα σκοτεινά μονοπάτια των χάκερ και τους τρόπους με τους οποίους αποκτούν τους στόχους τους.

Ο Mike Jones άρχισε την καριέρα του στο στρατό ως χειριστής πληροφοριών σήματος στο Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ. Αμέσως μετά την αποχώρησή του, ο στρατιωτικός Mike φόρεσε τα πολιτικά και πήγε να εργαστεί στο Υπουργείο Άμυνας για τη διοίκηση κοινών δυνάμεων των ΗΠΑ που υπερασπίζεται τον Ατλαντικό στόλο του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ. Αφού έφυγε από τη Βιρτζίνια, ο Mike παρακολούθησε μεγάλα δίκτυα όπως η Verizon καθώς και κορυφαίες κόκκινες ομάδες για εταιρείες όπως η Mantech Intl. Δημιούργησε κέντρα επιχειρήσεων και παρείχε πληροφορίες απειλής για μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα όπως η Bank of America. Το σύνθημά του για ασφάλεια είναι «για να νικήσετε έναν εχθρό πρέπει να μάθετε και να γίνετε εχθρός σας».

Το Cyber Security Conference διοργανώνει η ΙΜΗ στις 26 Οκτωβρίου διαδικτυακά, με στόχο να ενημερώσει τις κυπριακές επιχειρήσεις για τους υφιστάμενους και μελλοντικούς κινδύνους της Ασφάλειας στον Κυβερνοχώρο. Το Συνέδριο απευθύνεται προς όλες, ανεξαιρέτως, τις κυπριακές επιχειρήσεις όλων των κλάδων και μεγεθών. Ιδιαίτερα, αφορά διευθυντικά στελέχη και decision makers όπως CEOs, CFO, Chief Operating Officers, Chief Data Officers και άλλα ανώτερα στελέχη.

 

Πληροφορίες

Οργανωτής: IMH

Χορηγοί: George Z. Georgiou & Associates LLC, KPMG Limited, UCLan Cyprus

Υποστηρικτής: Εθνική Αρχή Στοιχημάτων

Χορηγοί Επικοινωνίας: περιοδικό IN Business, περιοδικό GOLD

 

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με την IMH:

Τηλέφωνο: 22505555 │ Φαξ: 22679820

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: events@imhbusiness.com

Ιστοσελίδα: www.imhbusiness.com

Δειτε Επισης

Στο τεύχος Απριλίου του περιοδικού GOLD: Living the American Dream
Fooderloo: Ένα καινοτόμο app που μειώνει το food waste και εξοικονομεί χρήματα στις επιχειρήσεις
Και εγένετω Σύνδεσμος Κανονιστικής Συμμόρφωσης Κύπρου(CCA)-Ποια η αποστολή του
Σημαντικές πρωτοβουλίες ΕΚΚ για ενίσχυση του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού των νέων
Century Travel Group και Goget Retail Microfinance σε μια συνεργασία προς όφελος του Κύπριου ταξιδιώτη
Διοικητικό πρόστιμο συνολικού ύψους €360,000 στην ΚΕΠΕΥ MCA Intelifunds από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Ενισχύει τη συνεργασία του με το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας το ΚΕΒΕ
Επιτυχής επαναπιστοποίηση Διεθνών Προτύπων της Kition Ocean Port
Το «Ποδηλατώ για ένα ευρώ με τη Μαρίνα Θεοδώρου 2024» συμπλήρωσε 600 χλμ προσφοράς
Ξεπέρασε κάθε προσδοκία ο ΟΠΑΠ Μαραθώνιος Λεμεσού με χρυσό χορηγό τα Holland & Barrett