Χορηγία Κατηγορίας Υπηρεσίες

Π. Νικολάου: Θα στηρίξουμε τους πελάτες για μετάβαση σε πράσινη βιώσιμη ανάπτυξη

Καταλυτικό ρόλο καλείται να διαδραματίσει ο χρηματοπιστωτικός τομέας σε ό,τι αφορά την επίτευξη υων στόχων ESG καθώς ιδιωτικά κεφάλαια και τραπεζικός δανεισμός θα πρέπει να κατευθυνθούν σε βιώσιμες επιχειρηματικές ιδέες. Αυτό επισήμανε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου, Πανίκος Νικολάου ενώπιον του 5ου Business Leader Summit για να προσθέσει πως οι εποπτικές αρχές έχουν ήδη αρχίσει να προσμετρούν την επίδραση των νέων κινδύνων που απορρέουν από τις κλιματικές αλλαγές στο τραπεζικό σύστημα. Όπως ανέφερε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πραγματοποιήσει τις πρώτες ασκήσεις προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (stress test) για τους κινδύνους αυτούς μέσα στο 2022. «Κατά συνέπεια, θα πρέπει όλα τα Πιστωτικά Ιδρύματα της χώρας μας να σχεδιάσουν και να εφαρμόσουν τις πολιτικές τους στον τομέα αυτό».

Ο κ. Νικολάου τόνισε πως είναι άκρως σημαντικό να κατανοήσουμε ότι με βάση τους νέους ευρωπαϊκούς κανονισμούς, στο προσεχές μέλλον οι επιχειρήσεις για να μπορούν να έχουν πρόσβαση σε κεφάλαια θα πρέπει σταδιακά να προβαίνουν σε ενέργειες για ελαχιστοποίηση της αρνητικής επίδρασης τους στο περιβάλλον και στην κοινωνία. Επίσης, θα πρέπει να αποδεικνύουν πως οι σχεδιασμοί και τα έργα τους θα έχουν θετική επίδραση στο περιβάλλον και την κοινωνία. Απαντώντας στο ερώτημα κατά πόσον η υποχρέωση αυτή θα επιδράσει θετικά στην κερδοφορία των επιχειρήσεων, ο κ. Νικολάου σημείωσε πως σε πρώτο θα επωφεληθεί η κερδοφορία των επιχειρήσεων, προσθέτοντας πως μεσοπρόθεσμα τα οφέλη θα είναι πολλαπλάσια.

Η Τράπεζα Κύπρου, τόνισε, ως ο μεγαλύτερος και πλέον συστημικός χρηματοοικονομικός οργανισμός στην Κύπρο, επιθυμεί να ηγείται διά του παραδείγματος αφού έχει πλήρη επίγνωση της ευθύνης που της αναλογεί. «Οι σχεδιασμοί μας όπως κανείς θα ανέμενε, είναι ευθυγραμμισμένοι με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς στα πλαίσια του σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, για μετάβαση στην πράσινη και ψηφιακή οικονομία. Έχουμε ήδη καταρτήσει ειδική επιτροπή που έχει υπό την ευθύνη της την χάραξη και υλοποίηση μια ορθής, σύγχρονης στρατηγικής σε θέματα ESG αφουγκραζόμενοι πάντοτε τις ανάγκες της Κυπριακής κοινωνίας».

Βιώσιμη ανάπτυξη
Ο κ. Νικολάου υπογράμμισε πως η βιώσιμη ανάπτυξη γενικότερα, αποτελεί θέμα που απασχολεί και αναμένεται να απασχολήσει ακόμη πιο έντονα στο μέλλον τις κυβερνήσεις, την κοινωνία των πολιτών και τις επιχειρήσεις και οδηγεί όλους μας προς την υιοθέτηση νέων πρακτικών. Δεν είναι τυχαίο, όπως είπε, που τα τελευταία χρόνια αποτελεί το κορυφαίο ζήτημα στην ατζέντα των Γενικών Συνελεύσεων των Ηνωμένων Εθνών. Δεν είναι τυχαίο που οι 17 Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών, θεωρούνται η βάση για την παγκόσμια αλλαγή στον τρόπο που ζούμε και επιχειρούμε.

Πρόσθεσε πως η ΕΕ μέσα σε αυτά τα πλαίσια έχει θέσει φιλόδοξους στόχους για το κλίμα, το περιβάλλον και τη βιωσιμότητα και η Κύπρος θα πρέπει και μπορεί να ανταποκριθεί. «Άλλωστε το ίδιο το Σχέδιο Ανάκαμψης και Εξυγίανσης της χώρας, των 1,2 δις. ευρώ, έχει αυτόν ακριβώς τον στόχο: να εκσυγχρονίσει τον τρόπο λειτουργίας της κυπριακής οικονομίας. Όσοι θεωρούν ότι είναι κάτι παρόμοιο με το μνημόνιο του 2013 κι απλά θα αποδεσμεύονται δόσεις ανά τακτά χρονικά διαστήματα, λανθάνονται. Θα πρέπει να αντιμετωπίζουμε το Σχέδιο ως ένα βασικό εργαλείο βιώσιμου μετασχηματισμού της κυπριακής οικονομίας ώστε να καταστεί πιο ανθεκτική, πιο πράσινη και πιο αποδοτική. Όπως διαπιστώνουν όλοι οι κορυφαίοι οικονομολόγοι τα τελευταία χρόνια, η αποδοτικότητα μίας οικονομίας δεν μπορεί πλέον να μετριέται με μοναδικό γνώμονα την ετήσια ανάπτυξη του ΑΕΠ».

Στήριξη επιχειρήσεων για πράσινη μετάβαση
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου διαβεβαίωσε πως η Τράπεζα είναι σε θέση να ενθαρρύνει και να στηρίξει τους πελάτες της, απλούς ιδιώτες όσο και επιχειρήσεις στη μετάβασή τους στην πράσινη οικονομία και τη βιώσιμη ανάπτυξη για αξιοποίηση ευκαιριών που θα παρουσιαστούν. «Έχουμε ήδη ξεκινήσει να ετοιμάζουμε καινοτόμα προϊόντα και λύσεις φιλικές προς το περιβάλλον για να στηρίξουμε τους πελάτες μας όπως δάνεια για αγορά φωτοβολταικών συστημάτων για εξοικονόμηση ενέργειας, ψηφιακή αναβάθμιση κτλ.

Πρωτοπόρος στο ESG η Τράπεζα Κύπρου
Η Τράπεζα Κύπρου, ανέφερε ο κ. Νικολάου, επενδύει σε βέλτιστες πρακτικές για την εσωτερική χρήση πόρων και την κατανάλωση ενέργειας, έτσι ώστε ως οργανισμός να μειώσει στο μέγιστο τους ρύπους από τις εργασίες και να βελτιώσει το οικολογικό της αποτύπωμα. «Εγκαταστήσαμε φωτοβολταϊκά στους χώρους της υπηρεσίας πληροφορικής καλύπτοντας έτσι μέρος των αναγκών του κτηρίου και προγραμματίζουμε να εγκαταστήσουμε φωτοβολταικά και σε άλλα κτήρια. Το 2020 η Τράπεζα Κύπρου μείωσε την ποσότητα χαρτιού που χρησιμοποιήθηκε κατά 10%. Συνολικά, πέρσι χρησιμοποιήθηκαν 31 τόνοι χαρτιού λιγότεροι σε σύγκριση με το 2019. Για να γίνει αντιληπτός ο αντίκτυπος που έχει η κατανάλωση χαρτιού στο περιβάλλον, και γιατί η Τράπεζα επικεντρώνει όλες τις προσπάθειες στη μείωση της, αρκεί μόνο να αναφέρουμε πως ο οργανισμός μας εκτυπώνει περίπου 45.180.000 φύλλα ετησίως, τα οποία ισοδυναμούν με 226 τόνους χαρτιού ή 8.000 δέντρα. Μάλιστα, το κόστος για έγχρωμη εκτύπωση είναι εφτά φορές μεγαλύτερο από αυτό για ασπρόμαυρη εκτύπωση.

Όσο αφορά την κοινωνική προσφορά, τον δεύτερο πυλώνα, αυτή μπορώ να πω είναι συνυφασμένη με την πορεία της Τράπεζας Κύπρου καθώς επενδύουμε και θα συνεχίσουμε να επενδύουμε σε μακροπρόθεσμα προγράμματα με βαθύ κοινωνικό αποτύπωμα.

Είμαστε υπερήφανοι για το Support CY, το οποίο ξεκίνησε δειλά ως μια συλλογική ασπίδα προστασίας σε μια πρωτόγνωρη περίοδο υγειονομικής κρίσης και σήμερα εξελίσσεται σε έναν πρωτοφανή θεσμό κοινωνικής συνείδησης και αλληλεγγύης. Ενωθήκαμε πολιτεία, κοινωνία και επιχειρήσεις με υπέρτατο σκοπό την προστασία της ζωής και τη φροντίδα των συνανθρώπων μας. Το εκτιμώμενο ποσό (μετρητά, προϊόντα και υπηρεσίες) που διοχετεύτηκε μέσω των μελών προς την κοινωνία από τον Μάρτιο του 2020 που δημιουργήθηκε μέχρι σήμερα, υπολογίζεται ότι ξεπερνά τις 650χιλ. ευρώ. Ενδεικτικά, η Τράπεζα έχει συνεισφέρει ποσό πέραν των 450χιλ. ευρώ, ενώ το υπόλοιπο ποσό προσφέρθηκε σε χρήματα ή σε είδος από τα υπόλοιπα μέλη του Δικτύου. Σήμερα, το SupportCY αριθμεί πέραν των 130 μελών, εταιρείες και οργανισμούς.

Ναυαρχίδα όμως της κοινωνικής προσφοράς για το συγκρότημα μας θεωρούμε ότι είναι το Ογκολογικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου. Θα πω μόνο ότι το 60% των διαγνωσμένων περιστατικών καρκίνου στην Κύπρο υποβλήθηκαν σε θεραπεία στο κέντρο, διατηρώντας την Κύπρο σε ένα από τα υψηλότερα ποσοστά επιβίωσης μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ. Στα 70 και πλέον εκατομμύρια ευρώ που επενδύσαμε μέχρι σήμερα σ’ αυτή τη προσπάθεια – ναι, για εμάς είναι μία από τις σημαντικότερες επενδύσεις με απόδοση απεριόριστης αξίας, προσθέτουμε φέτος άλλα €1,4 εκ. με μοναδικό στόχο να συνεχίσουμε να συμβάλλουμε σ’ αυτήν την προσπάθεια.

Στο πεδίο της νεοφυούς επιχειρηματικότητας, το βραβευμένο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κέντρο καινοτομίας που δημιουργήσαμε, το Idea, είναι το μεγαλύτερο, μη-κερδοσκοπικό, κέντρο καινοτομίας στη χώρα. Από το 2015 που ιδρύθηκε, περισσότερα από 5μιση χιλιάδες άτομα έχουν φιλοξενηθεί και εκπαιδευτεί στους χώρους του. Αυτή τη στιγμή λαμβάνει χώρα ο 6ος κύκλος, όπου 12 νέες, ενθουσιώδεις ομάδες, εντάχθηκαν στο πρόγραμμα του IDEA, έχοντας πλέον τη δυνατότητα να εξελιχθούν σε νέες επιχειρήσεις.

Κλείνοντας την ενότητα της κοινωνικής προσφοράς, θέλω να σας εκφράσω την προσωπική μου ικανοποίηση, που το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου έχει επεκτείνει τη δραστηριότητά του και εκτός Κύπρου, αναπτύσσοντας συνεργασίες με σημαντικούς οργανισμούς και μουσεία ευρωπαϊκών πόλεων. Γνωρίζετε τη σημαντική συμβολή του στην διαφύλαξη και προαγωγή του κυπριακού πολιτισμού, καθώς επίσης και την προβολή της πολιτιστικής παραγωγής και της φυσικής κληρονομιάς του νησιού. Πέραν των 30.000 ατόμων συμμετείχαν στις εκδηλώσεις του, είτε διαδικτυακά είτε με φυσική παρουσία το 2020.

Εδώ και δεκαετίες κάνουμε κάτι που για μας στο Συγκρότημα είναι αυτονόητο. Ανταποδίδουμε στην κοινωνία, στεκόμαστε στο πλευρό των συμπολιτών μας στις καλύτερες αλλά και κυρίως στις δυσκολότερές τους στιγμές.

Τρίτος αλλά εξίσου σημαντικός πυλώνας για την Τράπεζά μας είναι αυτός της χρηστής εταιρικής διακυβέρνησης τον οποίο αναβαθμίζουμε συνεχώς. Έχουμε υιοθετήσει κώδικα ηθικής και δεοντολογίας που καθορίζει τις αρχές, τα πρότυπα και τις ηθικές αξίες που πρέπει να συμμερίζονται οι εργαζόμενοι και τα τρίτα μέρη όταν αλληλοεπιδρούν με τον οργανισμό.

Η πρόσφατη διεθνής βράβευση της Τράπεζας μας σε Ευρωπαϊκό επίπεδο για το καλύτερο πλαίσιο εταιρικής διακυβέρνησης αλλά και η επιτυχής εισδοχή και παρουσία της μετοχής μας στο Χρηματιστήριο Αξιών του Λονδίνου, πιστοποιεί τα βέλτιστα διεθνή πρότυπα διακυβέρνησης και διαφάνειας που έχουμε υιοθετήσει και αποτελεί επιβεβαίωση προς όλους τους εταίρους μας για την εμπιστοσύνη τους.

Η Τράπεζα μας είναι σήμερα το μοναδικό χρηματοοικονομικό ίδρυμα στην Κύπρο που υιοθετεί και αποτελεσματικά εφαρμόζει τρεις διαφορετικούς Κώδικες διακυβέρνησης, αυτόν του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου, του Ηνωμένου Βασιλείου και την σχετική Οδηγία της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου».

Αλλαγή επιχειρηματικού μοντέλου
Το Συγκρότημα της Τράπεζας Κύπρου, υπογράμμισε ο κ. Νικολάου, έχει ήδη εισέλθει σε μια εποχή μετασχηματισμού του λειτουργικού και του επιχειρηματικού της μοντέλου. "Στόχος μας ένα ακόμη πιο αποδοτικό και σύγχρονο τραπεζικό σχήμα. Απλουστεύοντας διαδικασίες και δημιουργώντας ευκαιρίες ανάπτυξης με όχημα την τεχνολογία. Προχωράμε στον επαναπροσδιορισμό του τρόπου λειτουργίας μας και δίνουμε στον πελάτη τα ψηφιακά εργαλεία που διευκολύνουν τη ζωή του.

Στο πλαίσιο αυτό συνεχίζουμε το πρόγραμμα ψηφιακού μετασχηματισμού που ξεκινήσαμε πρώτοι στη χώρα εδώ και πέντε χρόνια. Αυτοματοποιούμε τις υπηρεσίες μας και παράγουμε νέα, ψηφιακά προϊόντα όπως την ψηφιακή υπογραφή (digital signature) και τις digital ταυτοποιήσεις (KYC), τη δυνατότητα ασφάλισης της οικίας και του αυτοκινήτου από το κινητό τηλέφωνο.

Στα τέλη Αυγούστου 2021:

  • το 88% του αριθμού των συναλλαγών που αφορούν καταθέσεις, αναλήψεις μετρητών και μεταφορές εντός και εκτός Τράπεζας, πραγματοποιήθηκαν μέσω ψηφιακών καναλιών και επιπλέον, το 78% των ιδιωτών πελατών επέλεξαν ψηφιακά κανάλια για την εκτέλεση των συναλλαγών τους.
  • €24,86 billion είναι το συνολικό ποσό χρηματικών συναλλαγών που πραγματοποιήθηκαν μέσω 1bank internet banking και mobile app από την αρχή του χρόνου μέχρι σήμερα.
  • Οι ενεργοί χρήστες του mobile app και οι ενεργοί χρήστες του QuickPay αυξήθηκαν κατά 20% και 52% αντίστοιχα σε ετήσια βάση. Τους τελευταίους μήνες καταγράφονται πέραν των 300.000 χιλιάδων συναλλαγών μηνιαία μέσω QuickPay και οι ενεργοί χρήστες του mobile internet ξεπέρασαν τις €300 χιλ.

Πριν λίγες μέρες ειδοποιηθήκαμε από το Global Finance Magazine ότι ο οργανισμός μας έχει κερδίσει δύο βραβεία, το Best Consumer και το Best Corporate Digital Bank στην Κύπρο για το 2021.

Δειτε Επισης

Σε τροχιά απογείωσης η γραμμή πλεύσης της κυπριακής ναυτιλίας... Παγκοσμίου φήμης ναυτιλιακό σύμπλεγμα η Κύπρος
Συνεργασία U Travel-Capacitor Partners: Ρεκόρ στις online πωλήσεις των ταξιδιωτικών πακέτων του Tomorrowland
7ο Cyprus HealthCare Conference: Η πορεία προς ισότιμο και καθολικό σύστημα υγείας
Η νέα επιστημονική επιτροπή του ΠΑΣΥΚΑΦ
Φαίδωνας Φαίδωνος: Πάνω από 600 οι φοιτητές ΤΕΠΑΚ στην Πάφο τη νέα χρονιά
Τομείς συνεργασίας συζήτησαν Βαφεάδης και Χατζημανώλη με DP World στο Ντουμπάι
Επιχειρηματικό φόρουμ Κύπρου-Εσθονίας: Προώθηση διμερών συνεργασιών
Οι εποπτικές προτεραιότητες της ΕΚΚ για το 2024-Επικέντρωση σε ΚΕΠΕΥ με διασυνοριακές δραστηριότητες
Εργασιακή ευημερία: Βασικός παράγοντας για τη βιώσιμη επιτυχία των οργανισμών
Ανανέωση διεθνούς διαπίστευσης EFMD για το Πρόγραμμα ΜΒΑ του Πανεπιστημίου Κύπρου