Χορηγία Κατηγορίας Υπηρεσίες

Με το βλέμμα στο μέλλον, η Porsche παρουσιάζει το πρωτότυπο Mission R

Με την ευκαιρία της έναρξης της έκθεσης IAA MOBILITY 2021 που θα διεξαχθεί στο Μόναχο από τις 7 έως τις 12 Σεπτεμβρίου, η Porsche θα προσφέρει μια θεαματική ματιά στο μέλλον της αυτοκίνησης. Το πρωτότυπο Mission R συνδυάζει το πάθος για τους αγώνες με τις πλέον σύγχρονες τεχνολογίες και βιώσιμα υλικά, όπως πλαστικά ενισχυμένα με φυσικές ίνες.

Το αμιγώς ηλεκτροκίνητο αγωνιστικό με το εξαιρετικά χαμηλωμένο αμάξωμα διαθέτει, εκτός από προοδευτική σχεδίαση, τις χαρακτηριστικές γραμμές των sport αυτοκινήτων από το Zuffenhausen της Στουτγάρδης. Οι δύο νέοι ηλεκτροκινητήρες που ενσωματώνονται στο Porsche Mission R αποδίδουν έως και 1.088 ίππους στο πρόγραμμα λειτουργίας που ονομάζεται  «qualifying mode». Η χωρητικότητα της μπαταρίας που φτάνει τα 80 kWh περίπου και το πρωτοποριακό σύστημα ανάκτησης ενέργειας προσφέρονται για αγώνες επιτάχυνσης χωρίς απώλειες ισχύος. 

«Η Porsche είναι μια μάρκα που απευθύνεται σε ανθρώπους που κάνουν τα όνειρά τους πραγματικότητα. Αυτό ισχύει και για τον μηχανοκίνητο αθλητισμό. Μεταφέρουμε τη δύναμη της καινοτομίας μας στην αγωνιστική πίστα, ανοίγουμε με τόλμη νέους ορίζοντες και ικανοποιούμε τους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων με sport επιδόσεις,» λέει ο Oliver Blume, Πρόεδρος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Porsche AG. «Εκτός από τη συμμετοχή μας στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Φόρμουλα E, τώρα κάνουμε το επόμενο άλμα προς το μέλλον με την ηλεκτρική κινητικότητα. Το πρωτότυπο είναι το όραμά μας για τους αγώνες πελατών με αμιγώς ηλεκτροκίνητα οχήματα. Το Mission R ενσαρκώνει όλα όσα έχει να προσφέρει μια ισχυρή μάρκα όπως η Porsche: επιδόσεις, σχεδίαση και φιλικότητα προς το περιβάλλον.»

Από την έναρξη του Porsche Carrera Cup Γερμανίας πριν από 31 χρόνια, η Porsche έχει κατασκευάσει και παραδώσει από το Weissach περισσότερα από 4.400 αυτοκίνητα Cup. Συνολικά 30 αγώνες διεξάγονται παγκοσμίως με βάση αυτά τα αξιόπιστα αγωνιστικά οχήματα υψηλών επιδόσεων. Η τελευταία έκδοση της 911 GT3 Cup κυκλοφόρησε στις αρχές της φετινής σεζόν 2021 και είναι βασισμένη στη γενιά μοντέλων 992. Το Porsche Mission R αποτελεί ένα δείγμα του μέλλοντος των αγώνων αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων μίας μάρκας. 

Το τετρακίνητο αυτό όχημα, με ισχύ που φτάνει τους 1.100 ίππους στο πρόγραμμα «qualifying mode», επιταχύνει από 0 στα 100 χλμ./ώρα σε λιγότερο από 2,5 δευτερόλεπτα. Η τελική ταχύτητα ξεπερνά τα 300 χλμ./ώρα. Στην αγωνιστική πίστα, το ηλεκτρικό αγωνιστικό επιτυγχάνει τον ίδιο χρόνο γύρου με τη σημερινή Porsche 911 GT3 Cup. Χάρη στους ηλεκτροκινητήρες και τις κυψέλες μπαταρίας νέας σχεδίασης – με πρωτοποριακή άμεση ψύξη λαδιού – το πρωτότυπο Porsche Mission R αποδίδει σταθερή ισχύ 680 ίππων στο πρόγραμμα «race mode». Η μείωση της απόδοσης της μπαταρίας λόγω θερμοκρασίας, γνωστή και ως «derating», έχει εξαλειφθεί.

Τεχνολογία 900 Volt και Porsche Turbo Charging

Ο μπροστινός άξονας τροφοδοτείται από έναν ηλεκτροκινητήρα με ισχύ έως 320 435 ίππους, ενώ έως και  653 ίπποι μεταφέρονται στον πίσω άξονα. Χάρη στην προηγμένη τεχνολογία 900 Volt και το σύστημα Porsche Turbo Charging, η μπαταρία φορτίζεται από το 5% στο 80% μέσα σε μόλις 15 λεπτά. Η ισχύς φόρτισης φτάνει τα 340 kW. Επιπλέον, το Mission R διαθέτει μια εξελιγμένη έκδοση του συστήματος Porsche Active Aerodynamics (PAA) με σύστημα μείωσης αεροδυναμικής αντίστασης (Drag Reduction System, DRS) στο ρύγχος και την πίσω αεροτομή. Το σύστημα αυτό περιλαμβάνει τρεις γρίλιες σε καθεμία από τις δύο πλευρικές εισαγωγές αέρα στο ρύγχος, καθώς και ρυθμιζόμενη πίσω αεροτομή δύο τμημάτων. 

Εκτός από το καινοτόμο σύστημα ηλεκτροκίνησης, το αμάξωμα του πρωτοτύπου εστιάζει επίσης στη μείωση των εκπομπών CO2 και τη φιλικότητα προς το περιβάλλον, καθώς είναι κατασκευασμένο ως επί το πλείστον από πλαστικό ενισχυμένο με φυσικές ίνες (NFRP), του οποίου το βασικό υλικό κατασκευάζεται από ίνες λίνου γεωργικής προέλευσης. Το οικολογικό αυτό υλικό χρησιμοποιείται επίσης στην μπροστινή αεροτομή, στον διαχύτη και στις πλευρικές επενδύσεις. Το πλαστικό NFRP χρησιμοποιείται σε πολλά σημεία του εσωτερικού του Mission R, όπως οι εσωτερικές επενδύσεις στις πόρτες, η πίσω κεντρική κονσόλα και το κάθισμα. 

Η εσωτερική σχεδίαση δίνει έμφαση στον οδηγό, από κάθε άποψη. Στην οθόνη, η οποία είναι εργονομικά τοποθετημένη ανάμεσα στα χειριστήρια του τιμονιού, προβάλλονται σχετικά δεδομένα στη διάρκεια του αγώνα. Η οθόνη πάνω από την κολόνα τιμονιού προβάλλει τις εικόνες που καταγράφουν οι κάμερες των πλαϊνών καθρεπτών και η κεντρική κάμερα του εσωτερικού καθρέφτη. Η οθόνη αφής στα δεξιά του καθίσματος μπορεί να χρησιμοποιείται, για παράδειγμα, για την προβολή των βιομετρικών στοιχείων του οδηγού. Στο εσωτερικό υπάρχουν επίσης πολλές άλλες κάμερες που φροντίζουν για μια συναρπαστική, ζωντανή μετάδοση. 

Με το Mission R, η Porsche φέρνει τους πραγματικούς και τους εικονικούς αγώνες πιο κοντά από ποτέ. Η μονοκόκ μονάδα του οδηγού, που έχει την ίδια ακριβώς σχεδίαση, λειτουργεί και ως προσομοιωτής εικονικών αγώνων Esports. Η κατασκευή ασφαλείας από συνθετικό υλικό ανθρακονημάτων συνδυάζει υψηλή προστασία για τον οδηγό με μικρό βάρος και χαρακτηριστική εμφάνιση. Οι μηχανικοί και οι σχεδιαστές της Porsche έδωσαν το όνομα «exoskeleton» στον νέο σκελετό οροφής από ανθρακονήματα, ο οποίος συνδυάζει κλωβό ασφαλείας και ένα δομικό κομμάτι οροφής. Με μήκος 4.326 χιλιοστά, το Porsche Mission R είναι ελαφρώς πιο κοντό από την τωρινή σειρά 718 Cayman, αλλά αισθητά πιο φαρδύ, με πλάτος 1.990 χιλιοστά, αλλά και πολύ χαμηλότερο, με εξωτερικό ύψος 1.190 χιλιοστά. 

Πρωτότυπα Mission E από την Porsche

Τα τελευταία χρόνια, η Porsche έχει δώσει με σαφήνεια μια πρόγευση από την πρώτη σειρά των αμιγώς ηλεκτροκίνητων sport αυτοκινήτων της μάρκας, με το Mission E (2015) και το Mission E Cross Turismo (2018). Το sport σεντάν Porsche Taycan (2019) και το CUV Taycan Cross Turismo (2021) μοιάζουν πολύ σε εμφάνιση και τεχνολογία με τα δύο πρωτότυπα και κυκλοφορούν ήδη με επιτυχία στις παγκόσμιες αγορές. Με άλλα λόγια, «mission accomplished»!

Τώρα, με το Mission R, η Porsche παρουσιάζει το όραμά της για το μέλλον των αγώνων πελατών. Το showcar έκανε παγκόσμια πρεμιέρα σήμερα στην έκθεση IAA Mobility, στο Μόναχο. 

H εταιρεία A.I. Motokinisi Ltd είναι ο αποκλειστικός αντιπρόσωπος των αυτοκινήτων Porsche στην Κύπρο με εκθεσιακούς χώρους σε Λευκωσία και Λεμεσό.

Δειτε Επισης

Συνεργασία U Travel-Capacitor Partners: Ρεκόρ στις online πωλήσεις των ταξιδιωτικών πακέτων του Tomorrowland
7ο Cyprus HealthCare Conference: Η πορεία προς ισότιμο και καθολικό σύστημα υγείας
Η νέα επιστημονική επιτροπή του ΠΑΣΥΚΑΦ
Φαίδωνας Φαίδωνος: Πάνω από 600 οι φοιτητές ΤΕΠΑΚ στην Πάφο τη νέα χρονιά
Τομείς συνεργασίας συζήτησαν Βαφεάδης και Χατζημανώλη με DP World στο Ντουμπάι
Επιχειρηματικό φόρουμ Κύπρου-Εσθονίας: Προώθηση διμερών συνεργασιών
Οι εποπτικές προτεραιότητες της ΕΚΚ για το 2024-Επικέντρωση σε ΚΕΠΕΥ με διασυνοριακές δραστηριότητες
Εργασιακή ευημερία: Βασικός παράγοντας για τη βιώσιμη επιτυχία των οργανισμών
Ανανέωση διεθνούς διαπίστευσης EFMD για το Πρόγραμμα ΜΒΑ του Πανεπιστημίου Κύπρου
Η Freedom24 Super Grand Χορηγός για τον πρώτο Ολυμπιονίκη της Κύπρου Παύλο Κοντίδη