Χορηγία Κατηγορίας Υπηρεσίες

Δ. Καλογήρου: Καινοτομία με εύρυθμη λειτουργία των αγορών

Βασικό παράγοντα της οικονομικής ανάπτυξης χαρακτήρισε την καινοτομία και την ψηφιακή τεχνολογία η Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου (ΕΚΚ). Μιλώντας στο διαδικτυακό συνέδριο με τίτλο «Τεχνολογίες Blockchain & Cryptocurrency» που διοργάνωσε η Εθνική Αρχή Στοιχηματών, η Δήμητρα Καλογήρου επισήμανε πως η ΕΚΚ στηρίζει ενεργά νέα προϊόντα και υπηρεσίες, τα οποία βασίζονται στην χρηματοοικονομική τεχνολογία - ιδιαίτερα εκείνα που μπορούν να συμβάλουν στη χρηματοδότηση της ανάπτυξης της πραγματικής οικονομίας και αποδεδειγμένα συμβάλλουν στην προστασία των επενδυτών μέσω μιας υγιούς και ενσωματωμένης κουλτούρας και καλής διακυβέρνησης.

Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, πρόσθεσε, η ΕΚΚ το Σεπτέμβριο του 2018 δημιούργησε τον Κόμβο Καινοτομίας με στόχο την παροχή καθοδήγησης σε θέματα Χρηματοοικονομικής Τεχνολογίας (FinTech) και Κανονιστικής Τεχνολογίας (RegTech). Παράλληλα, μέσω του Κόμβου η ΕΚΚ έχει την ευχέρεια να αποκομίσει πληρέστερη εικόνα σε σχέση με τους κινδύνους και τα οφέλη που ενέχουν τα καινοτόμα προϊόντα, οι υπηρεσίες και οι πλατφόρμες που χρησιμοποιούν την τεχνολογία Distributed Ledger Technology (DLT), κάτι που θα επιτρέψει τη δημιουργία ενός πληροφορημένου κανονιστικού περιβάλλοντος. Απώτερος στόχος, τόνισε, είναι η προστασία των επενδυτών, διαμέσου αφενός της πληρέστερης κατανόησης των κινδύνων που ενέχει και αφετέρου των πλεονεκτημάτων που προσφέρει ο εν λόγω τομέας. 

Η κ. Καλογήρου επισήμανε πως ο Κόμβος Καινοτομίας αποτελεί έναν δίαυλο επικοινωνίας, μέσα από τον οποίο οι καινοτόμες επιχειρήσεις μπορούν να έρθουν σε επαφή με την ΕΚΚ για να ενισχύσουν την αντίληψή τους σε σχέση με την εφαρμογή του ρυθμιστικού πλαισίου. Μάλιστα, όπως είπε, τα τελευταία δύο χρόνια, μέσω του Κόμβου Καινοτομίας, αποτάθηκαν στην ΕΚΚ πέραν των 30 εταιρειών που είχαν να παρουσιάσουν ένα συγκεκριμένο προϊόν ή υπέβαλαν συγκεκριμένα ερωτήματα.

Απώτερος στόχος της ΕΚΚ είναι να υποστηρίξει τον ευρύτερο στόχο της Κυβέρνησης για την εφαρμογή ενός ρυθμιστικού πλαισίου που θα επιτρέψει στις καινοτόμες εταιρείες χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών να αναπτυχθούν και να χρηματοδοτήσουν την πραγματική οικονομία.

Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, ανέφερε η κ. Καλογήρου, η ΕΚΚ εξετάζει το ενδεχόμενο μετατροπής του Κόμβου Καινοτομίας σε Regulatory Sandbox, το οποίο θα επιτρέψει τη διάθεση καινοτόμων τεχνολογιών, προϊόντων και υπηρεσιών σε ελεγχόμενο περιβάλλον, σε δοκιμαστική βάση και σε περιορισμένη κλίμακα.

Παράλληλα, η ΕΚΚ εκπροσωπεί την Κυπριακή Δημοκρατία στις συζητήσεις που γίνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την θέσπιση θεσμικού πλαισίου για τη ρύθμιση της λειτουργίας και της παροχής υπηρεσιών σε κρυπτοπεριουσιακά στοιχεία, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή εντός των επόμενων δύο ετών.    

Η κ. Καλογήρου επισήμανε πως μέσω του Νομοσχεδίου που θα ρυθμίζει  την ανάπτυξη της τεχνολογίας Blockchain και το οποίο έθεσε σε δημόσια διαβούλευση αυτές τις μέρες το Υπουργείο Οικονομικών, δίνεται η εξουσία στην Επιτροπή να προβεί και σε άλλες νομοθετικές ρυθμίσεις εφόσον το κρίνει αναγκαίο για την παροχή υπηρεσιών ή επενδυτικών δραστηριοτήτων σε σχέση με κρυπτοστοιχεία ή την παροχή υπηρεσιών κρυπτοστοιχείων ή δραστηριότητες παρόχων υπηρεσιών κρυπτοστοιχείων ή τη λειτουργία πλατφόρμας διαπραγμάτευσης κρυπτοστοιχείων. 

Δειτε Επισης

Σε τροχιά απογείωσης η γραμμή πλεύσης της κυπριακής ναυτιλίας... Παγκοσμίου φήμης ναυτιλιακό σύμπλεγμα η Κύπρος
Συνεργασία U Travel-Capacitor Partners: Ρεκόρ στις online πωλήσεις των ταξιδιωτικών πακέτων του Tomorrowland
7ο Cyprus HealthCare Conference: Η πορεία προς ισότιμο και καθολικό σύστημα υγείας
Η νέα επιστημονική επιτροπή του ΠΑΣΥΚΑΦ
Φαίδωνας Φαίδωνος: Πάνω από 600 οι φοιτητές ΤΕΠΑΚ στην Πάφο τη νέα χρονιά
Τομείς συνεργασίας συζήτησαν Βαφεάδης και Χατζημανώλη με DP World στο Ντουμπάι
Επιχειρηματικό φόρουμ Κύπρου-Εσθονίας: Προώθηση διμερών συνεργασιών
Οι εποπτικές προτεραιότητες της ΕΚΚ για το 2024-Επικέντρωση σε ΚΕΠΕΥ με διασυνοριακές δραστηριότητες
Εργασιακή ευημερία: Βασικός παράγοντας για τη βιώσιμη επιτυχία των οργανισμών
Ανανέωση διεθνούς διαπίστευσης EFMD για το Πρόγραμμα ΜΒΑ του Πανεπιστημίου Κύπρου