Χορηγία Κατηγορίας Υπηρεσίες

Η κλιματική αλλαγή αποτελεί πλέον βασικό μέλημα για τις τράπεζες

Για πρώτη φορά από την έναρξη της έρευνας, πριν από μια δεκαετία, η κλιματική αλλαγή βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των μακροπρόθεσμων κινδύνων που αφορούν τις τράπεζες, σύμφωνα με την 11η έρευνα της EY και του Ινστιτούτου Διεθνούς Χρηματοδότησης (IIF) σχετικά με τη διαχείριση κινδύνων των τραπεζών, “Resilient banking: capturing opportunities and managing risks over the long term.” Η έρευνα σε 88 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα 33 χωρών προσφέρει μία συνοπτική εικόνα για τις αλλαγές στη διαχείριση κινδύνων που παρατηρήθηκαν παγκοσμίως κατά την τελευταία δεκαετία και τους κύριους κινδύνους που αναμένονται τα επόμενα 10 χρόνια.

Περισσότεροι από εννέα στους δέκα (91%) των ερωτηθέντων επικεφαλής τμημάτων διαχείρισης κινδύνων (CRO) τραπεζών θεωρούν την κλιματική αλλαγή ως τον κορυφαίο αναδυόμενο κίνδυνο για τα επόμενα πέντε χρόνια. Περίπου οι μισοί (52%) των CROs είχαν δώσει την ίδια απάντηση το 2019. Σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, σχεδόν οι μισοί (49%) CROs θεωρούν τώρα την κλιματική αλλαγή ως κορυφαίο κίνδυνο που απαιτεί την επείγουσα απόλυτη προσοχή κατά τους επόμενους 12 μήνες, σε σχέση με μόλις 17% το 2019. Πέρα από την κλιματική αλλαγή, ο σημαντικότερος αναδυόμενος κίνδυνος σύμφωνα με τους ερωτηθέντες CROs είναι το συνολικό εύρος της παγκόσμιας οικονομικής ανάκαμψης (83%).

Η έρευνα διαπιστώνει ότι οι τράπεζες στην πράξη ακόμα ωριμάζουν ως προς την ικανότητά τους να αξιολογούν τους φυσικούς και μεταβατικούς κινδύνους: λίγο περισσότερο από τις μισές (54%) έχουν μια βασική κατανόηση της έκθεσής τους στον κίνδυνο της κλιματικής αλλαγής ενώ περισσότερο από το ένα τέταρτο (28%) των συμμετεχόντων έχουν σχετικά ολοκληρωμένη κατανόηση.

Σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, οι τράπεζες θεωρούν ότι οι χρηματοπιστωτικοί κίνδυνοι θα είναι η Νο1 ανησυχία τους στους επόμενους 12 μήνες – σύμφωνα με το 98% των CROs – εν μέσω της παγκόσμιας οικονομικής ανάκαμψης από την πανδημία του COVID-19. Η κυβερνοασφάλεια θεωρείται ο δεύτερος πιο επείγων κίνδυνος (80%).

Πρόσθετα βασικά ευρήματα της έρευνας περιλαμβάνουν:

  • Σχεδόν μία στις τρεις (29%) τράπεζες πιστεύουν πλέον ότι μπορούν να μειώσουν το κόστος των συστημάτων ελέγχου τα επόμενα τρία χρόνια χρησιμοποιώντας δεδομένα και τεχνολογία για τη βελτίωση της διαχείρισης κινδύνων.
  • Επτά από τους δέκα κυριότερους αναδυόμενους κινδύνους σύμφωνα με τους CROs σχετίζονται με την τεχνολογία και τα δεδομένα, συμπεριλαμβανομένου του ρυθμού και του εύρους της αλλαγής από την ψηφιοποίηση (68%), τη διαταραχής του κλάδου λόγω των νέων τεχνολογιών (68%) και των απαρχαιωμένων/παρωχημένων συστημάτων (62%).
  • Με βάση τα διδάγματα από την πανδημία του COVID-19, το 93% των CROs αναμένουν να εισαχθούν νέες ή πρόσθετες κανονιστικές απαιτήσεις για την επιχειρησιακή ανθεκτικότητα και το 60% των CROs αναμένουν το ίδιο και για την οικονομική ανθεκτικότητα.
  • Οι CROs αναμένουν ότι οι τράπεζές τους θα επιταχύνουν περαιτέρω τον ψηφιακό τους μετασχηματισμό, συμπεριλαμβανομένης της αυτοματοποίησης διαδικασιών (88%), του εκσυγχρονισμού των βασικών τεχνολογικών πλατφόρμων (66%) και της παροχής βελτιωμένων πληροφοριών στους πελάτες (64%).

Σχολιάζοντας τα ευρήματα της έρευνας, ο Σάββας Πεντάρης, Συνέταιρος και Επικεφαλής του Χρηματοοικονομικού Τομέα της ΕΥ Κύπρου παρατηρεί: «Η πανδημία εξελίχθηκε σε ένα παρατεταμένο, ζωντανό stress-test για τον τραπεζικό τομέα. Η δεκαετής προσπάθεια των τραπεζών να ενισχύσουν την ποιότητα των κεφαλαίων και τη ρευστότητά τους, σε συνδυασμό με σημαντικές επενδύσεις που κατέστησαν τις βασικές τους δραστηριότητες πιο ανθεκτικές, επέτρεψαν στην πλειοψηφία των τραπεζών να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά αυτήν την πρόκληση. Ωστόσο, οι τράπεζες συνειδητοποιούν πλέον ότι η κλιματική αλλαγή έχει εξελιχθεί σε σημαντικό κίνδυνο για τον κλάδο, μαζί με άλλα θέματα περιβάλλοντος, κοινωνίας και εταιρικής διακυβέρνησης. Οι τράπεζες πρέπει να παραμείνουν ανθεκτικές, να βοηθήσουν τους πελάτες τους στην μετάβαση σε μια οικονομία μηδενικών εκπομπών ρύπων και να προσελκύσουν ταλέντα με δεξιότητες διαχείρισης κινδύνου, με έμφαση στην κυβερνοασφάλεια, τη διαχείριση δεδομένων και την κλιματική αλλαγή».

Για περισσότερες πληροφορίες, πατήστε εδώ.

Δειτε Επισης

Σε τροχιά απογείωσης η γραμμή πλεύσης της κυπριακής ναυτιλίας... Παγκοσμίου φήμης ναυτιλιακό σύμπλεγμα η Κύπρος
Συνεργασία U Travel-Capacitor Partners: Ρεκόρ στις online πωλήσεις των ταξιδιωτικών πακέτων του Tomorrowland
7ο Cyprus HealthCare Conference: Η πορεία προς ισότιμο και καθολικό σύστημα υγείας
Η νέα επιστημονική επιτροπή του ΠΑΣΥΚΑΦ
Φαίδωνας Φαίδωνος: Πάνω από 600 οι φοιτητές ΤΕΠΑΚ στην Πάφο τη νέα χρονιά
Τομείς συνεργασίας συζήτησαν Βαφεάδης και Χατζημανώλη με DP World στο Ντουμπάι
Επιχειρηματικό φόρουμ Κύπρου-Εσθονίας: Προώθηση διμερών συνεργασιών
Οι εποπτικές προτεραιότητες της ΕΚΚ για το 2024-Επικέντρωση σε ΚΕΠΕΥ με διασυνοριακές δραστηριότητες
Εργασιακή ευημερία: Βασικός παράγοντας για τη βιώσιμη επιτυχία των οργανισμών
Ανανέωση διεθνούς διαπίστευσης EFMD για το Πρόγραμμα ΜΒΑ του Πανεπιστημίου Κύπρου