Κουλτούρα συμμόρφωσης και ήθος

Η μακροπρόθεσμη δημιουργία αξίας στο σύγχρονο επιχειρηματικό περιβάλλον προϋποθέτει και την αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων εργαλείων για αυξημένη διαφάνεια και υπεύθυνη διοίκηση. Επιδιώκει, επίσης, την εδραίωση μίας νέας νοοτροπίας που ενισχύεται από την εφαρμογή καλών πρακτικών εταιρικής διακυβέρνησης και υψηλών προτύπων κανονιστικής συμμόρφωσης, τα οποία οφείλουν να συμπορεύονται με τις επιχειρηματικές λειτουργίες κάθε εταιρείας.

Η εταιρική διακυβέρνηση δεν αφορά θεωρίες και γραφειοκρατικές διαδικασίες που δεν παράγουν προστιθέμενη αξία αλλά, αντίθετα, στοχεύει στη θέσπιση και κατανόηση πολιτικών και διαδικασιών που προάγουν την εμπέδωση σύγχρονης εταιρικής κουλτούρας γύρω από ζητήματα διαφάνειας, αποφυγής σύγκρουσης συμφερόντων αλλά και διαβούλευσης όπου απαιτείται.

Οι αξίες της ακεραιότητας, της αποτελεσματικότητας, της αφοσίωσης στο καθήκον, του σεβασμού της διαφορετικότητας πρέπει να ορίζουν την καθημερινή λειτουργία των εταιρειών. Η επιλογή των εν λόγω αρχών βελτιώνουν την αποτελεσματικότητα των εταιρειών, επιβάλλουν αποδοτικότητα και χτίζουν εμπιστοσύνη με τους πολίτες, τους μετόχους και τους επενδυτές.

Κουλτούρα Συμμόρφωσης

Τι είναι Κουλτούρα Συμμόρφωσης; Μια εταιρεία διαθέτει κουλτούρα συμμόρφωσης όταν η συμμόρφωση αποτελεί κεντρικό και αναπόσπαστο κομμάτι της εταιρικής κουλτούρας. Ωστόσο, αυτό δεν συμβαίνει από τη μια μέρα στην άλλη. Για να έχει ένας οργανισμός μια ισχυρή κουλτούρα συμμόρφωσης, η ηθική πρέπει να είναι παρούσα σε κάθε επίπεδο της εταιρείας.

Πώς δημιουργείτε μια κουλτούρα συμμόρφωσης; Η οικοδόμηση μιας κουλτούρας συμμόρφωσης ξεκινά με την αποστολή, το όραμα και τις αξίες του οργανισμού. Αυτοί είναι οι πυλώνες της εταιρείας και τα πρότυπα που πρέπει να τηρούνται από κάθε εργαζόμενο. Η κουλτούρα δεν είναι απτή, αλλά αντιθέτως είναι κάτι που ενσωματώνεται στους ανθρώπους του οργανισμού και υποστηρίζεται από τα κορυφαία στελέχη. 

Η συμπεριφορά που αναπτύσσουν τα κορυφαία στελέχη, θέτει τα πρότυπα που θα ακολουθήσει η υπόλοιπη εταιρεία. Αν τα στελέχη συχνά βλέπουν να ξεφεύγουν, να ενθαρρύνουν την ανάπτυξη με κάθε κόστος και να παρακάμπτουν τους κανόνες, έτσι θα αρχίσει να ενεργεί και η βάση των εργαζομένων. Από την άλλη πλευρά, εάν η ηγετική ομάδα δίνει έμφαση στην ηθική, εκφράζει την καλή συμπεριφορά και δεν ανέχεται την παραβίαση των κανόνων, ο οργανισμός θα υιοθετήσει παρόμοιες πρακτικές. 

Η δημιουργία μιας κουλτούρας συμμόρφωσης βασίζεται:

  1. Στην επικοινωνία της σημασίας της ηθικής και της συμμόρφωσης από την ανώτερη ηγεσία
  2. Οι μάνατζερ εκπαιδεύονται για κοινούς κινδύνους για τον οργανισμό και πώς μπορούν να συμβάλουν στη διατήρηση της ασφάλειας του οργανισμού 
  3. Εφαρμογή πολιτικών που δίνουν έμφαση στις αξίες και εκπαιδεύσεις προσωπικού σε σχετικά σενάρια 
  4. Ενθάρρυνση προσωπικού να συμμορφώνεται με εργαλεία που καθιστούν εύκολη και απλή την εκτέλεση δραστηριοτήτων συμμόρφωσης 

 

Η Victoria Penrice, Πρόεδρος του The Chartered Governance Institute UK & Ireland αναμένεται να αναλύσει ενώπιον του 7ου «International Compliance Forum» την σημασία της κουλτούρας, της ηθικής και των αξιών όπως έχει αναδειχθεί μέσα από την πανδημία COVID-19 και την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008.

Το συνέδριο θα διεξαχθεί στην αγγλική. Ολοκληρωμένη συμμετοχή αναλογεί σε 5 μονάδες Συνεχούς Επαγγελματικής Ανάπτυξης (CPD units). Για περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με το συνέδριο, κάντε κλικ εδώ.

Το συνέδριο απευθύνεται σε επαγγελματίες και συγκεκριμένα, σε ανώτερα στελέχη από τον ευρύτερο τομέα Κανονιστικής Συμμόρφωσης. Ειδικότερα, το συνέδριο θα παρακολουθήσουν στελέχη από τραπεζικές, ασφαλιστικές, φοροτεχνικές, χρηματοπιστωτικές, καταπιστευματικές, λογιστικές, ελεγκτικές και νομικές εταιρείες, καθώς και από εμπλεκόμενους ρυθμιστικούς φορείς. Επίσης, το συνέδριο θα φιλοξενήσει εμπειρογνώμονες και σύμβουλους σε θέματα διασφάλισης ποιότητας, διαχείρισης κεφαλαίων, κτλ.

Για ηλεκτρονικές εγγραφές, κάντε κλικ εδώ. Τα μέλη των οργανισμών που στηρίζουν το συνέδριο δικαιούνται 15% έκπτωση.

 

Πληροφορίες Συνεδρίου

Πότε: Παρασκευή, 15 Οκτωβρίου 2021 | 09:00 EEST

Που: ξενοδοχείο Hilton Nicosia (πρώην Hilton Park), στη Λευκωσία

 

Οργανωτής: IMH

Κύριος Χορηγός: Τράπεζα Κύπρου

Χορηγοί (μέχρι στιγμής): eBOS Technologies Ltd, ECOMMBX, Infocredit Group, iSPIRAL, MAP S.Platis Group

Conference Experience Sponsor: Conferience

Υποστηρικτές: Association of Chartered Certified Accountants, Chartered Governance Institute UK & Ireland, International Compliance Association, International Compliance Professionals Association, Institute of Business Ethics, Institute of Chartered Accountants in England and Wales,  International Lawyers Network, Society of Corporate Compliance and Ethics

Με τη Στήριξη: Association of Certified Fraud Examiners – Cyprus Chapter, Σύνδεσμος Τραπεζών Κύπρου, Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος, CFA Society Cyprus, Cyprus Fiduciary Association, Cyprus Integrity Forum, Σύνδεσμος Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου, Σύνδεσμος Εσωτερικών Ελεγκτών Κύπρου, Invest Cyprus, ISACA Cyprus Chapter

Media Partner: Savvy Investor

Χορηγοί Επικοινωνίας: περιοδικό GOLD, περιοδικό IN Business

 

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με την IMH:

Τηλέφωνο: 22505555 │ Φαξ: 22679820

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: events@imhbusiness.com

Ιστοσελίδα: www.imhbusiness.com

 

 

Δειτε Επισης

Στο τεύχος Απριλίου του περιοδικού GOLD: Living the American Dream
Fooderloo: Ένα καινοτόμο app που μειώνει το food waste και εξοικονομεί χρήματα στις επιχειρήσεις
Ακίνητα: Οι πιο περιζήτητες περιοχές ανά επαρχία-Τι καταδεικνύει έρευνα της Deloitte
Τελεσίγραφο Βαφεάδη στην Kition για την εγγυητική-Προθεσμία δύο ημερών, μετά τα πράγματα θα είναι διαφορετικά
Κώστας Κουμής: Τα τρία αρνητικά δεδομένα της φετινής χρονιάς και η αισιοδοξία για τις επιδόσεις του τουρισμού
Και εγένετω Σύνδεσμος Κανονιστικής Συμμόρφωσης Κύπρου(CCA)-Ποια η αποστολή του
Σημαντικές πρωτοβουλίες ΕΚΚ για ενίσχυση του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού των νέων
Π. Χριστοδούλου: Επιτυγχάνεται η πολυπόθητη εναρμόνιση των όρων εργοδότησης του προσωπικού
Century Travel Group και Goget Retail Microfinance σε μια συνεργασία προς όφελος του Κύπριου ταξιδιώτη
Διοικητικό πρόστιμο συνολικού ύψους €360,000 στην ΚΕΠΕΥ MCA Intelifunds από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς