Χορηγία Κατηγορίας Υπηρεσίες

SupportCy: Η νέα κληρονομιά της Τράπεζας Κύπρου στην κοινωνία

Οι σύγχρονοι οργανισμοί, εκτός από τις οικονομικές και λειτουργικές τους δραστηριότητες, έχουν υποχρέωση να αφήνουν το κοινωνικό τους αποτύπωμα στην κοινωνία και στη χώρα στην οποία δραστηριοποιούνται. Σε περιόδους μεγάλων προκλήσεων η συνεισφορά τους στην κοινωνία κρίνεται μέσα από τις δράσεις που αναλαμβάνουν για ενδυνάμωση του Κοινωνικού Κεφαλαίου.

Ο χρηματοοικονομικός κλάδος ανέκαθεν διαδραμάτιζε πρωτεύοντα ρόλο στο κοινωνικό γίγνεσθαι και ιδιαίτερα η Τράπεζα Κύπρου, όπως «φωτογραφίζει» το έμβλημά της, είχε πάντοτε ευθύνη για το «Κοινόν Κυπρίων».

Η πανδημία του COVID – 19 δημιούργησε μεγάλες ανάγκες, ιδιαίτερα τις πρώτες ημέρες εκδήλωσης της υγειονομικής κρίσης. Λαμβάνοντας τα μηνύματα των καιρών και παρεμβαίνοντας άμεσα, η Τράπεζα δημιούργησε το Υποστηρικτικό Δίκτυο SupportCY, το οποίο εξελίχθηκε και κατέστη ένα μεγάλο κληροδότημα προς την κοινωνία του νησιού.

Μακροχρόνια σχέση με επιχειρήσεις

Όπως καταγράφει η Ετήσια Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης 2020 της Τράπεζας, που ετοιμάστηκε σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, «το SupportCY ενσωματώνει το όραμα της Τράπεζας για τη δημιουργία μιας δομημένης, μακροχρόνιας σχέσης μεταξύ επιχειρήσεων, Μη Κυβερνητικών Οργανισμών και δημόσιου τομέα στη δημιουργία κοινωνικού κεφαλαίου στην Κύπρο. Η Τράπεζα αντιμετωπίζει το κοινωνικό κεφάλαιο ως μία κρίσιμη υποδομή για την οικονομία και ως βασικό παράγοντα για τεχνολογική και κοινωνική πρόοδο».

Σύμφωνα με την Έκθεση, διοχετεύτηκε στην κοινωνία μέσω των μελών του SupportCΥ ένα εκτιμώμενο ποσό (σε αυτό περιλαμβάνονται μετρητά και προϊόντα και υπηρεσίες σε είδος) πάνω από €600.000.

Το Δίκτυο επικεντρώνεται σε τομείς που αφορούν τις ανάγκες της υγείας, της εκπαίδευσης και της κοινωνικής πρόνοιας, οι οποίες διαφορετικά θα ήταν δύσκολο να ικανοποιηθούν. Μέχρι το τέλος του 2020, το SupportCY αποτελούνταν από 92 μέλη (119 τον Απρίλιο 2021) από την Κύπρο και ένα μέλος από την Ελλάδα. Σήμερα, τα μέλη αριθμούν 130.

 

 

 

Τα επιτεύγματα

Τα κυριότερα επιτεύγματα του Δικτύου είναι:

  • Η προσφορά ιατρικού εξοπλισμού και αναλώσιμων, τεχνολογικού εξοπλισμού και υπηρεσιών τροφοδοσίας (catering) σε Νοσοκομεία, στη Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης, στο Ινστιτούτο Γενετικής και Νευρολογίας Κύπρου, στο Κέντρο Αίματος Κύπρου, στη Διεύθυνση Ασθενοφόρων Κύπρου και στο Τηλεφωνικό Κέντρο 1420.
  • Η προσφορά 1.000 τablets στο Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας για την κάλυψη των αναγκών της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης για παιδιά που δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να εξασφαλίσουν συσκευή.
  • Η παρουσίαση της πρώτης κυπριακής διαδικτυακής εγκυκλοπαίδειας «polignosi.com» με προβολή θεμάτων που αφορούν τον πολιτισμό της Κύπρου.
  • Η προσφορά δημιουργικών εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων  μέσω τηλεοπτικών  εκπομπών και επαναληπτικών  μαθημάτων στην τηλεόραση και υλικού σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Στον τομέα της κοινωνικής πρόνοιας η Τράπεζα συμμετείχε στη δημιουργία του Κέντρου Συντονισμού της Κινητής Μονάδας Υποστήριξης της  Υπηρεσίας Πολιτών του Υπουργείου  Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και υποστήριξε τη λειτουργία της, παρέχοντας εγκαταστάσεις και υποδομές και  καλύπτοντας επίσης λειτουργικά  έξοδα. Μέσω των μελών του SupportCY, παρασχέθηκε τεχνικός εξοπλισμός,  φάρμακα, τροφοδοσία (catering), οχήματα και καύσιμα για τις κατ’ οίκον παραδόσεις και υπηρεσίες  ασφάλειας και απολύμανσης του Κέντρου Συντονισμού.

2020 – ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

  • €116.000 ευρώ για τις υπηρεσίες υγείας
  • €314.000 για την παιδεία μας
  • €191.000 για κοινωνική πρόνοια

Το SupportCY είναι μια σημαντική, πολύπλευρη πρακτική που θα συνεχιστεί και θα ενισχυθεί από την Τράπεζα και μετά την πανδημία,  Μέσα από το Δίκτυο δημιουργούνται   σχέσεις εμπιστοσύνης και αμοιβαιότητας προς όφελος του κοινωνικού συνόλου και  ταυτόχρονα οφέλη  για τις επιχειρήσεις-μέλη του SupportCY. Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε στην ιστοσελίδα της Τράπεζας

https://www.bankofcyprus.com/el-GR/corporate-responsibility/csr-reports

 

Δειτε Επισης

Altius Insurance: Ανανέωσε για 18η συνεχή χρονιά τη συνεργασία της με την ΠΟΕΔ
Διάλεξη για την τεχνητή νοημοσύνη από ΤΕΠΑΚ και ΕΒΕ Αμμοχώστου
Μέχρι 31 Μαΐου η υποβολή αιτήσεων για το Κυπριακό Βραβείο Εξαγωγών
PwC Foundation: Γνώσεις σε μαθητές και μαθήτριες για τον χρηματοοικονομικό εγγραμματισμό
Αγκαλιάζουν τα βραβεία δικοινοτικής συνεργασίας του ιδρύματος Στέλιος Χατζηιωάννου
Αντίστροφη μέτρηση για 16α ΙΝ Βusiness Awards-Ολοκληρώνεται στις 4 Απριλίου η διαδικασία ψηφοφορίας
Μήνυμα από Αντικαρκινικό Σύνδεσμο Κύπρου και Τρ. Κύπρου για Πορεία Χριστοδούλας-«Να είσαι εκεί»
O Υπουργός Εσωτερικών για το μεταναστευτικό στο Nicosia Economic Congress
Πέραν κάθε προσδοκίας το ενδιαφέρον για το sCYence Fair 2024-Παρατείνονται μέχρι 10 Απριλίου οι εγγραφές
Κέντρο Κοινωνικής Καινοτομίας: Ενημερωτική συνάντηση με λειτουργούς των ΜΜΕ