Χορηγία Κατηγορίας Υπηρεσίες

«Τα λατομικά υλικά είναι αναγκαία για την οικονομία και την ποιότητα ζωής»

O Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, κ. Κώστας Καδής είχε συνάντηση με εξαμελή αντιπροσωπεία του Πανευρωπαϊκού Συνδέσμου Λατομείων (UEPG), με επικεφαλής τον νέο του Πρόεδρο, κ. Αντώνη Λατούρο. Στη συνάντηση συμμετείχαν υπηρεσιακοί παράγοντες καθώς και εκπρόσωποι του Παγκύπριου Συνδέσμου Σκυροποιών. Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης ο Υπουργός ανάεφερε σχετικά:

«Με χαρά υποδεχθήκαμε την αντιπροσωπεία του Πανευρωπαϊκού Συνδέσμου Λατομείων και καλωσορίσαμε τον νέο του Πρόεδρο. Είναι μεγάλη τιμή για την Κύπρο το γεγονός ότι ένας καταξιωμένος συμπατριώτης μας προεδρεύει αυτού του πανευρωπαϊκού και μεγάλης εμβέλειας οργανισμού, που αριθμεί γύρω στις 15.000 επιχειρήσεις, με 26.000 λατομεία περίπου σε όλη την Ευρώπη και με 200.000 προσωπικό. Θεωρούμε ότι έχουμε να μάθουμε πολλά από την παρουσία του κ. Λατούρου στη συγκεκριμένη θέση και από τη συνεργασία μας με τον Σύνδεσμο».

Αναφερόμενος στις νέες πολιτικές που δρομολογούνται στην Κύπρο, ο Υπουργός τόνισε: «Αυτή τη στιγμή διαμορφώνονται νέες πολιτικές που θέτουν στο επίκεντρό τους την αειφόρο ανάπτυξη, την αειφόρο χρήση των φυσικών πόρων, την κυκλική οικονομία και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας. Θεωρούμε ότι η αειφορική λειτουργία των λατομείων μπορεί αφενός να μας προσφέρει τους φυσικούς πόρους που χρειαζόμαστε καθημερνά στη ζωή μας, για τους δρόμους, τα σπίτια, τα νοσοκομεία και τις υποδομές, αλλά ταυτόχρονα να γίνεται με τη λιγότερη ζημιά στο περιβάλλον και με πιο αποτελεσματική χρήση των φυσικών πόρων. Η αξιοποίηση των αρχών της κυκλικής οικονομίας προς αυτή την κατεύθυνση, και η αξιοποίηση ανακυκλωμένων υλικών που προκύπτουν από κατεδαφίσεις και άλλες διαδικασίες θεωρούμε ότι είναι μονόδρομος. Η άντληση εμπειριών και τεχνογνωσίας από τον Σύνδεσμο σε αυτόν τομέα θα είναι εξαιρετικής σημασίας για την Κύπρο».

Ο κ. Λατούρος, ανέφερε: «Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω προσωπικά αλλά και εκ μέρους του UEPG και του Παγκύπριου Συνδέσμου Σκυροποιών, που αν και οι συνθήκες δεν είναι ευνοϊκές, λόγω της πρόσφατης πυρκαγιάς δεχθήκατε να μας ακούσετε και να προχωρήσουμε μαζί για το κοινό συμφέρον του τόπου. Όπως είπατε τα λατομεία είναι παντού, τα λατομικά υλικά είναι παντού, ερχόμαστε σε επαφή μαζί τους κάθε δευτερόλεπτο. Είναι οι δρόμοι μας, τα λιμάνια μας, τα νοσοκομεία, τα σπίτια, τα σχολεία μας. Τα λατομικά υλικά είναι αναγκαία για την οικονομία και την ποιότητα ζωής που απολαμβάνουμε σήμερα. Χωρίς τα λατομικά υλικά δεν μπορούμε να έχουμε οικονομία, δεν μπορούμε να έχουμε ποιότητα ζωής».

Αναφερόμενος στον Ευρωπαϊκό Σύνδεσμο ο κ. Λατούρος είπε: «Τα μεγέθη είναι τεράστια. Στην Κύπρο είμαστε μόλις 24 λατομεία. Για να μας εμπιστεύονται οι συνάδελφοι Ευρωπαίοι την προεδρία αυτού του τεράστιου συνδέσμου σημαίνει πως κάτι κάνουμε σωστό σ’ αυτό τον τόπο, ως λατομική βιομηχανία, ως Υπουργείο και ως αρμόδιες κυβερνητικές υπηρεσίες που μας ελέγχουν και μας καθοδηγούν, για να έχουμε αυτά τα υψηλού επιπέδου λατομεία, τα οποία δεν έχουν να ζηλέψουν σε τίποτα από τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά. Είναι πολλά όσα μπορούμε να μάθουμε μέσα από την ανάληψη της προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου».

Δειτε Επισης

Κεντρο Κοινωνικης Καινοτομίας: Πραγματοποίησε ενημερωτική συνάντηση με λειτουργούς των ΜΜΕ
ECR Case Study: Πρόληψη ελλείψεων και διαθεσιμότητα στο ράφι
Σε τροχιά απογείωσης η γραμμή πλεύσης της κυπριακής ναυτιλίας... Παγκοσμίου φήμης ναυτιλιακό σύμπλεγμα η Κύπρος
Συνεργασία U Travel-Capacitor Partners: Ρεκόρ στις online πωλήσεις των ταξιδιωτικών πακέτων του Tomorrowland
7ο Cyprus HealthCare Conference: Η πορεία προς ισότιμο και καθολικό σύστημα υγείας
Η νέα επιστημονική επιτροπή του ΠΑΣΥΚΑΦ
Φαίδωνας Φαίδωνος: Πάνω από 600 οι φοιτητές ΤΕΠΑΚ στην Πάφο τη νέα χρονιά
Τομείς συνεργασίας συζήτησαν Βαφεάδης και Χατζημανώλη με DP World στο Ντουμπάι
Επιχειρηματικό φόρουμ Κύπρου-Εσθονίας: Προώθηση διμερών συνεργασιών
Οι εποπτικές προτεραιότητες της ΕΚΚ για το 2024-Επικέντρωση σε ΚΕΠΕΥ με διασυνοριακές δραστηριότητες