Κ. Καδής: Οδηγούμαστε σε πράσινη ευέλικτη αγροτική πολιτική

Στήριξη σε πρωτοβουλίες που συμβάλλουν στην επιτυχή υλοποίηση των πολιτικών αγροτικής ανάπτυξης προσφέρει το Υπουργείου Γεωργίας ανέφερε ο κ. Σπανάσιης ο οποίος ανέγνωσε τον χαιρετισμό του Υπουργού Γεωργίας, Κώστα Κάδη, ενώπιον του 4ου Συνεδρίου Γάλακτος, Γεωργίας και Κτηνοτροφίας, επισημαίνοντας πως ανάμεσα στις προτεραιότητες του Υπουργείου είναι η αειφόρος διαχείριση των φυσικών μας πόρων.

Παράλληλα, ο κ. Καδής ανέφερε πως καθοριστική συμβολή στην ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα της Κύπρου θα έχει η ιστορική συμφωνία για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ, την οποία χαρακτήρισε ως την μεγαλύτερη μεταρρύθμιση που έγινε στον ευρωπαϊκό αγροτικό τομέα που στοχεύει την ίδια ώρα στην επίτευξη των στόχων της πράσινης συμφωνίας.

Ο κ. Καδής τόνισε χαρακτηριστικά πως μέσω αυτής της μεταρρύθμισης οδηγούμαστε σε μια πιο πράσινη ευέλικτη αγροτική πολιτική. Πρόσθεσε πως η μεταρρύθμιση αυτή θα υλοποιηθεί μέσα από συζήτηση και διάλογο στον οποίο θα συμμετέχουν τόσο το αγροτικό κίνημα όσο και οι αγρότες με γνώμονα την βιωσιμότητα των γεωργικών καλλιεργειών.

Μέσα από τα προγράμματα της ΕΕ, είπε, θα αντληθούν €380 εκατ. ενώ η εθνική συνεισφορά θα ανέλθει στα €86 εκατ. για την περίοδο 2023-3027.

Συγκεκριμένα σημείωσε πως θα παραχωρηθούν €202 εκατ. στον αγροτικό κόσμο, €30 εκατ. μέσω επενδυτικού μέτρο που έχει προγραμματιστεί για την εγκατάσταση νέων γεωργών. Πρόσθεσε πως θα συνεχιστούν οι εκταρικές επιδοτήσεις, η στήριξη της βιολογικής γεωργίας, ενώ €7,3 εκατ. θα διατεθούν για βελτίωση της αγροτικής ζωής.

Λόγω της πανδημίας, είπε ο κ. Καδής, αναδείχθηκε η σημασία του πρωτογενούς τομέα. Παραχωρήθηκαν ως στήριξη €20 εκατ. προς τους αγρότες που πλήγηκαν από την πανδημία, ενώ παράλληλα προωθήθηκαν νομοσχέδια για ανάδειξη της αυθεντικότητας των κυπριακών προϊόντων και λαϊκών αγορών και στην αλυσίδα διανομής αγροτικών προϊόντων.

Τέλος ανέφερε πως δίδεται ιδιαίτερη σημασία στην προώθηση προϊόντων ποιότητας στο εξωτερικό, με την εγγραφή του χαλλουμιού ως ΠΟΠ να αποτελεί τεράστια συλλογική επιτυχία η οποία μπορεί να επιφέρει τεράστια οφέλη στον αγροτικό κόσμο.

Δειτε Επισης

Και εγένετω Σύνδεσμος Κανονιστικής Συμμόρφωσης Κύπρου(CCA)-Ποια η αποστολή του
Σημαντικές πρωτοβουλίες ΕΚΚ για ενίσχυση του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού των νέων
Century Travel Group και Goget Retail Microfinance σε μια συνεργασία προς όφελος του Κύπριου ταξιδιώτη
Διοικητικό πρόστιμο συνολικού ύψους €360,000 στην ΚΕΠΕΥ MCA Intelifunds από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Ενισχύει τη συνεργασία του με το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας το ΚΕΒΕ
Επιτυχής επαναπιστοποίηση Διεθνών Προτύπων της Kition Ocean Port
Το «Ποδηλατώ για ένα ευρώ με τη Μαρίνα Θεοδώρου 2024» συμπλήρωσε 600 χλμ προσφοράς
Ξεπέρασε κάθε προσδοκία ο ΟΠΑΠ Μαραθώνιος Λεμεσού με χρυσό χορηγό τα Holland & Barrett
25 χρόνια για το Ογκολογικό Κέντρο Τράπεζας Κύπρου-Τι έλεγε κατά τα εγκαίνια ο Μιχαλάκης Α. Τριανταφυλλίδης
H γαλλική AXERIA εισέρχεται στην κυπριακή ασφαλιστική αγορά