Χορηγία Κατηγορίας Υπηρεσίες

Μέχρι και κυπριακή τράπεζα ήθελε να αγοράσει ο Τζο Λόου

Μέχρι και κυπριακή τράπεζα ήθελε να εξαγοράσει ο Μαλαισιανός Τζο Λόου το 2016 ο οποίος έψαχνε «οχήματα» για να μεταφέρει τα «κλεμμένα» χρήματα, εναλλακτικές ταυτότητες και διαβατήρια για να μπορεί να ταξιδεύει και να μην εντοπίζεται.

Αυτό απεκάλυψε η Βρετανίδα δημοσιογράφος Clare Rewcastle Brown απαντώντας σε ερωτήσεις του Γιώργου Ζορνά, Internal Audit Director της Τράπεζας Κύπρου και Πρόεδρος του ACFE Cyprus Chapter στο πλαίσιο του 4ου Cyprus Anti-Fraud Conference.

Διαβάστε ακόμη: 

Γ. Ζορνάς: Οι μορφές απάτης μετεξελίσσονται με όπλο την τεχνολογία

Κτύπησαν ξανά την πόρτα του Απολλώνειου για εξαγορά  

Χ. Χατζηκυπριανού: Στροφή στα ιδιωτικά πανεπιστήμια της Κύπρου

Η Clare Rewcastle Brown είναι η ιδιοκτήτρια της ιστοσελίδα διερευνητικής δημοσιογραφίας Sarawak Report στην Βρετανία μέσω της οποίας απεκάλυψε την μεγαλύτερη απάτη του αιώνα που ενορχηστρώθηκε άρτια από κρατικούς αξιωματούχους και συγκεκριμένα από τον πρωθυπουργό της Μαλαισίας Νατζίμπ Ραζάκ που καταδικάστηκε σε 12 χρόνια κάθειρξη για την καταλήστευση του αναπτυξιακού ταμείου της Μαλαισίας 1MDB.

Το 1MDB (1Malaysia Development Berhad) ιδρύθηκε το 2009 από τον ίδιο τον Νατζίμπ, που ήταν τότε πρωθυπουργός, με σκοπό την προώθηση της ανάπτυξης στην ασιατική χώρα μέσω των ξένων επενδύσεων και των συμπράξεων. Επί της ουσίας δεν ήταν τίποτα περισσότερο από μια μηχανή καταλήστευσης δημόσιου χρήματος και πλουτισμού του ίδιου του Νατζίμπ, ο οποίος ήταν πρόεδρος του ταμείου, της οικογένειάς του και του Κινεζομαλαισιανού επιχειρηματία Τζο Λόου, ο οποίος κατείχε τον εποπτεύοντα ρόλο στο ταμείο.

Το σκάνδαλο αποκαλύφθηκε το 2015 από την Clare Rewcastle-Brown προς την οποία διέρρευσαν 227 χιλιάδες έγγραφα όπου υπήρχε λεπτομερής καταγραφή του μεγέθους της απάτης. Η Rewcastle-Brown επισήμανε πως τα χρήματα χρησιμοποιήθηκαν από τον πρωθυπουργό για να εξαγοράσει τους πολιτικούς του αντιπάλους και να εξαγοράσει ψήφους, ενώ δεν δίστασε ακόμη να χρηματοδοτήσει και τη χολιγουτιανή ταινία με τίτλο wolf of wall street με παραγωγό τον ίδιο τον υιό του.

Η κ. Rewcastle-Brown επισήμανε πως παράτησε τη θέση της στο BBC για να γίνει ελεύθερη επαγγελματίας για να είναι σε θέση να κάνει τις δικές της έρευνες και να παρουσιάζει τις ιστορίες που ήθελε.

Αναφερόμενη στο πώς άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι του σκανδάλου η κ. Rewcastle-Brown σημείωσε πως με τα πρώτα άρθρα της, πληροφοριοδότες άρχισαν να της στέλνουν περισσότερα στοιχεία με τον μεγαλύτερο όγκο της πληροφόρησης να προέρχεται από ένα whistleblower από ελβετική εταιρεία που χρησιμοποιήθηκε από την Μαλαισία για να βγουν τα 3,8 δις και να μεταφερθούν σε λογαριασμό εταιρείας του Τζο Λόου στις Σευχέλλες, στη συνέχεια να μεταφέρονται στην Deutsche bank και στη συνέχεια στην JP Μorgan.

Το συγκεκριμένο σκάνδαλο αφύπνισε το λαό της Μαλαισίας και να καταψηφίσει και να αλλάξει την κυβέρνηση.

Η κ. Rewcastle-Brown επισήμανε πως ο Τζο Λόου μπορεί να μην εμφανιστεί ποτέ αλλά κατά κάποιο τρόπο έχει τιμωρηθεί καθώς έχει κατασχεθεί μεγάλο μέρος των χρημάτων.

Τζο Λόου και Κύπρος
Η Βρετανίδα δημοσιογράφος σημείωσε πως η φήμη του Τζο Λόου έφτασε και στην Κύπρο ο οποίος την δεδομένη περίοδο έψαχνε για εναλλακτικές ταυτότητες και διαβατήρια για να μπορεί να ταξιδεύει και να ανοίγει τραπεζικούς λογαριασμούς. Απεκάλυψε μάλιστα πως το 2016 επιδίωξε να αγοράσει τράπεζα στην Κύπρο.

Μιλώντας για την δράση του, η κ. Rewcastle-Brown ανέφερε πως ο Λόου κυνηγούσε και προσέγγιζε άτομα με επιρροή και κολακεύοντας τους προσπαθούσε να τους φέρει με το μέρος του και να επιτυγχάνει αυτά που ήθελε. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στον Αρχιεπίσκοπο της Κύπρου ο οποίος φαίνεται να πείστηκε από τις κολακείες και τις δωρεές του Λόου, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να αποστείλει επιστολή προς το Υπουργικό Συμβούλιο.

Μειωμένη διαφάνεια
Η κ. Rewcastle-Brown σημείωσε πως οι πλούσιοι και άτομα με επιρροή καταφέρνουν να ξεφεύγουν και να την βγάζουν καθαρή από υποθέσεις απάτης, διότι, όπως είπε, είναι άτομα με χρήμα και επιρροή, ελέγχουν τα media groups με αποτέλεσμα οι δημοσιογράφοι να μην προστατεύονται και να μην είναι σε θέση να δίνουν σωστή πληροφόρηση για το συνολικό κοινωνικό καλό. Υπογράμμισε πως θα πρέπει να εξευρεθούν τρόποι ώστε να προστατευθούν οι δημοσιογράφοι διότι η επιρροή των πλουσίων προς τα media groups αποτελούν απειλή για την δημοκρατία.

Σημείωσε πως η ίδια κατάφερε να αποκαλύψει το σκάνδαλο διότι δεν είχε την ανάγκη εταιρειών και οργανισμών για την τοποθέτηση διαφημίσεων στην ιστοσελίδα της ώστε να είναι οικονομικά βιώσιμη. Παραδέχθηκε ότι δέχθηκε απειλές για τη ζωή της για την αποκάλυψη του σκανδάλου, με ιδιωτικούς ντετέκτιβ να την παρακολουθούν και εισβάλλουν στην προσωπική της ζωή είτε με απειλές είτε με προσπάθειες εξαγοράς της σιωπής της.

Την ίδια ώρα, η Βρετανίδα δημοσιογράφος σημείωσε πως οι νομοθεσίες που αφορούν την προστασία της προσωπικής ζωής και την προστασία δεδομένων δεν εξυπηρετούν την Δημοκρατία, αλλά κυρίως χρησιμοποιούνται ως εργαλεία από τους πλουσίους και τους ασκούντες επιρροής για να προστατεύσουν την παράνομη δράση τους.

Δειτε Επισης

Σε τροχιά απογείωσης η γραμμή πλεύσης της κυπριακής ναυτιλίας... Παγκοσμίου φήμης ναυτιλιακό σύμπλεγμα η Κύπρος
Συνεργασία U Travel-Capacitor Partners: Ρεκόρ στις online πωλήσεις των ταξιδιωτικών πακέτων του Tomorrowland
7ο Cyprus HealthCare Conference: Η πορεία προς ισότιμο και καθολικό σύστημα υγείας
Η νέα επιστημονική επιτροπή του ΠΑΣΥΚΑΦ
Φαίδωνας Φαίδωνος: Πάνω από 600 οι φοιτητές ΤΕΠΑΚ στην Πάφο τη νέα χρονιά
Τομείς συνεργασίας συζήτησαν Βαφεάδης και Χατζημανώλη με DP World στο Ντουμπάι
Επιχειρηματικό φόρουμ Κύπρου-Εσθονίας: Προώθηση διμερών συνεργασιών
Οι εποπτικές προτεραιότητες της ΕΚΚ για το 2024-Επικέντρωση σε ΚΕΠΕΥ με διασυνοριακές δραστηριότητες
Εργασιακή ευημερία: Βασικός παράγοντας για τη βιώσιμη επιτυχία των οργανισμών
Ανανέωση διεθνούς διαπίστευσης EFMD για το Πρόγραμμα ΜΒΑ του Πανεπιστημίου Κύπρου