Γ. Ζορνάς: Οι μορφές απάτης μετεξελίσσονται με όπλο την τεχνολογία

Δεν εκλείψουν οι υποθέσεις απάτης, με την μορφή τους να μετεξελίσσεται με μεγαλύτερη ταχύτητα, καθώς τα εργαλεία και η χρήση της τεχνολογίας αποτελούν πρόσφορο έδαφος για τους επίδοξους εγκληματίες να προσαρμόζουν τις επιθέσεις και απάτες τους.

Μιλώντας ενώπιον του 4ου Cyprus Anti-Fraud Conference ο Γιώργος Ζορνάς, Internal Audit Director της Τράπεζας Κύπρου και Πρόεδρος του ACFE Cyprus Chapter επισήμανε πως στόχος είναι το Συνέδριο να μεγαλώνει με την πάροδο του χρόνου και να παρέχει όσο το δυνατό την πληρέστερη πληροφόρηση για θέματα απάτης, καθώς και μέτρα τα οποία μπορούν να υιοθετηθούν για την μείωση των πιθανοτήτων φυσικό ή νομικό πρόσωπο να πέσει θύμα απάτης.

Ο κ. Ζορνάς μέσα από διαδραστικό ερωτηματολόγιο προς το κοινό του Συνεδρίου αναφέρθηκε σε υποθέσεις απάτης διεθνούς εμβέλειας με την εμπλοκή πολιτικών ή οργανώσεων οι οποίοι εκμεταλλεύτηκαν προγράμματα της ΕΕ για να οικειοποιηθούν χορηγίες και επιδόματα της ΕΕ.

Αρχικά ο κ. Ζορνάς αναφέρθηκε σε ένα απλό παράδειγμα απάτης μέσω παραγγελίας προϊόντων και συγκεκριμένα στην υπόθεση Ρουμάνων οι οποίοι παρήγγειλαν μάσκες προσώπου και αντί να παραλάβουν μάσκες προσώπου, παρέλαβαν χαρτί τουαλέτας.

Για το πως κάποιοι οργανισμοί ή πολιτικά πρόσωπα μπορούν να εξαπατήσουν ακόμη και θεσμικά όργανα της ΕΕ, ο κ. Ζορνάς αναφέρθηκε στην ιταλική μαφία η οποία εξαπάτησε την Ένωση και οικειοποιήθηκε €10 εκατ. από τα €45 εκατ. που παραχωρήθηκαν στην Ιταλία ως χορηγία για θέματα γεωργίας, με το ιταλικό δικαστήριο να χαρακτηρίζει την υπόθεση ως μεγάλης κλίμακας απάτης.

Παράλληλα, σημείωσε ο πρωθυπουργός της Τσεχίας καταδικάστηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για σύγκρουση συμφερόντων καθώς ο Τσέχος πρωθυπουργός είναι ιδιοκτήτης πέραν 210 εταιρειών οι οποίες λάμβαναν επιδότηση από την ΕΕ.

Στο ίδιο μήκος κύματος ο υπουργός Εσωτερικών της Βουλγαρίας ο οποίος εξαπάτησε την ΕΕ και αντί να χρησιμοποιήσει την χορηγία που έλαβε για την αγορά περιπολικών οχημάτων τελευταίας τεχνολογίας, προέβη στην αγορά SUVs οχημάτων παλιού αποθέματος.

Ακόμη και υψηλόβαθμα διευθυντικά στελέχη προβαίνουν σε πράξεις απάτης, με τον κ. Ζορνά να κάνει αναφορά στην καταδίκη του πρώην αντιπροέδρου της Netflix ο οποίος το 2021 καταδικάστηκε για υποθέσεις απάτης και ξεπλύματος βρόμικου χρήματος.

Ο κ. Ζορνάς τόνισε πως με την εξέλιξη της τεχνολογίας οι μορφές απάτες θα αλλάζουν, με τις κυβερνοεπιθέσεις να  αποτελούν συνήθης πρακτικής εγκληματικών στοιχείων, ενώ πρόσθεσε πως με την ψηφιακή τεχνολογία να κερδίζει έδαφος στις καθημερινές μας δραστηριότητες θα καταγράφονται περισσότερες υποθέσεις απάτης, με τους επίδοξους να κερδίζουν ολοένα και περισσότερη πρόσβαση στα δεδομένα πελατών και προσώπων.

Δειτε Επισης

Στο τεύχος Απριλίου του περιοδικού GOLD: Living the American Dream
Fooderloo: Ένα καινοτόμο app που μειώνει το food waste και εξοικονομεί χρήματα στις επιχειρήσεις
Και εγένετω Σύνδεσμος Κανονιστικής Συμμόρφωσης Κύπρου(CCA)-Ποια η αποστολή του
Σημαντικές πρωτοβουλίες ΕΚΚ για ενίσχυση του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού των νέων
Century Travel Group και Goget Retail Microfinance σε μια συνεργασία προς όφελος του Κύπριου ταξιδιώτη
Διοικητικό πρόστιμο συνολικού ύψους €360,000 στην ΚΕΠΕΥ MCA Intelifunds από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Ενισχύει τη συνεργασία του με το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας το ΚΕΒΕ
Επιτυχής επαναπιστοποίηση Διεθνών Προτύπων της Kition Ocean Port
Το «Ποδηλατώ για ένα ευρώ με τη Μαρίνα Θεοδώρου 2024» συμπλήρωσε 600 χλμ προσφοράς
Ξεπέρασε κάθε προσδοκία ο ΟΠΑΠ Μαραθώνιος Λεμεσού με χρυσό χορηγό τα Holland & Barrett