Απόκτησε δεξιότητες για Δίκτυα Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Επικοινωνιών στα προγράμματα ΜΙΕΕΚ

Στη σημερινή ανταγωνιστική εποχή τα άτομα πρέπει να είναι εφοδιασμένα με ικανότητες και δεξιότητες, από τις βασικές, όπως ο αλφαβητισμός, ο αριθμητισμός, επαγγελματικές ή τεχνικές δεξιότητες, μέχρι τις εγκάρσιες δεξιότητες, όπως η επίλυση προβλημάτων, η ανάπτυξη της κριτικής ικανότητας και οι ψηφιακές δεξιότητες. Η επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση διασφαλίζει το κλειδί για ένταξη ή ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ατόμων στην αγορά εργασίας.

Το πρόγραμμα «δικτύων Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Επικοινωνιών» είναι ένας από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους τομείς της πληροφορικής με άριστες προοπτικές εργασίας, καθώς αποτελεί αναπόσπαστο και σημαντικό εργαλείο στη λειτουργία και στη βιωσιμότητα μιας επιχείρησης και μιας παραγωγικής μονάδας. Παράλληλα, είναι μια ειδικότητα με διεθνή προοπτική, χρησιμοποιώντας «κοινή γλώσσα» νοουμένου ο χειριστής αναβαθμίζει συνεχώς τις γνώσεις και δεξιότητες του. Οι απόφοιτοι/τες του προγράμματος αποκτούν τις απαιτούμενες γνώσεις και δεξιότητες για να διαχειριστούν και να παρέχουν τεχνική υποστήριξη σε δίκτυα υπολογιστών επιχειρήσεων ή οργανισμών, ενώ παράλληλα γνωρίζουν όλες τις σύγχρονες τάσεις της αγοράς και τις τελευταίες εξελίξεις της βιομηχανίας της τεχνολογίας των Δικτύων, αποκομίζοντας σημαντική εργασιακή εμπειρία μέσα από την πρακτική εξάσκησή τους.

 

  1.  Εισαγωγή στο Πρόγραμμα «Δίκτυα Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Επικοινωνιών»

Το πρόγραμμα σπουδών «Δίκτυα Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Επικοινωνιών» στοχεύει στην ολοκληρωμένη και ορθολογική ανάπτυξη των επαγγελματικών γνώσεων, δεξιοτήτων και ικανοτήτων. Σκοπός του είναι, να εκτελούν εργασίες για την υλοποίηση ενός δικτύου Η/Υ από τον σχεδιασμό του μέχρι την παράδοσή του στον πελάτη και την υποστήριξη της λειτουργίας του. Οι φοιτούντες εκπαιδεύονται πως να εκτελούν εργασίες οι οποίες σχετίζονται με τη διάγνωση, τον έλεγχο και την επιδιόρθωση βλαβών σε ηλεκτρονικές διαδικτυακές συσκευές και εξοπλισμό επικοινωνιών, βάσει των τεχνολογικών εξελίξεων.

 

  1. Ποιοι είναι οι στόχοι του προγράμματος σπουδών

Το πρόγραμμα καταρτίζει τους/τις σπουδαστές/σπουδάστριες με τις βασικές επαγγελματικές γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες που απαιτούνται, για να ξεκινήσουν την καριέρα τους σε βασικές θέσεις εργασίας. Παράλληλα, δίνει τη δυνατότητα στους σπουδαστές/σπουδάστριες να γνωρίσουν όλες τις σύγχρονες τάσεις της αγοράς και τις τελευταίες εξελίξεις της τεχνολογίας των Δικτύων, αποκομίζοντας σημαντική εργασιακή εμπειρία μέσα από την πρακτική εξάσκησή τους.

 

  1. Ποιες ευκαιρίες εργοδότησης προσφέρει η ολοκλήρωση φοίτησης στο συγκεκριμένο πρόγραμμα σπουδών;

Οι απόφοιτοι/ες του προγράμματος έχουν τη δυνατότητα να εργοδοτηθούν σε:

  • Εταιρείες παροχής Διαδικτύου και Τηλεφωνίας (ATHK (Cyta), Primetel, Cablenet, Epic)
  • Εταιρείες εγκατάστασης και επιδιόρθωσης Ηλεκτρονικών Υπολογιστών
  • Εταιρείες πώλησης προϊόντων συνδεδεμένων με την πληροφορική τεχνολογιών (Hardware, Software, προϊόντα ψηφιακών τεχνολογιών)
  • Εταιρείες παροχής διαδικτυακού εξοπλισμού και δομημένης καλωδίωσης
  • Εταιρείες εγκατάστασης σταθερής και κινητής τηλεφωνίας (IP)
  • Μεγάλες εταιρείες ως (IT), υπεύθυνοι τεχνικοί δικτύου
  • Τηλεοπτικά Στούντιο και Ραδιοφωνικούς Σταθμούς
  • Επιχειρήσεις, Οργανισμούς, Υπουργεία, που χρησιμοποιούν προϊόντα και υπηρεσίες πληροφορικής
  • Ως ελεύθεροι επαγγελματίες.

 

  1.  Γιατί κάποιος/α που ήδη εργάζεται στον χώρο να επιλέξει να φοιτήσει στο συγκεκριμένο πρόγραμμα

Το πρόγραμμα δίνει την ευκαιρία σε επαγγελματίες που ήδη εργάζονται στον χώρο, να αναβαθμίσουν τα επαγγελματικά τους προσόντα και να αποκτήσουν νέες επαγγελματικές γνώσεις και δεξιότητες. Σε συνδυασμό με τις αυξανόμενες ανάγκες και θέσεις εργασίας στον χώρο της πληροφορικής, το πρόγραμμα δίνει τη δυνατότητα διεκδίκησης καλύτερων θέσεων εργασίας, με υψηλότερες απολαβές.

 

  1.  Γιατί μια επιχείρηση να επιλέξει να αποστείλει τους/τις εργαζόμενους/ες της να παρακολουθήσουν το συγκεκριμένο πρόγραμμα σπουδών.

Το πρόγραμμα ακολουθεί τα διεθνή πρότυπα στην Ανώτερη Επαγγελματική Εκπαίδευση και η δομή του εστιάζει αποκλειστικά στις ανάγκες του οργανισμού ή της επιχείρησης, στα θέματα Δικτύων Η/Υ και επικοινωνιών με τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις. Το ακαδημαϊκό προσωπικό είναι άρτια καταρτισμένο και το εκπαιδευτικό προσωπικό ενισχύει με ένα μοναδικό τρόπο τη μαθησιακή διαδικασία μέσα από την εμπειρία και την ολοκληρωμένη τεχνογνωσία του.

 

  1. Ποιες γνώσεις και δεξιότητες προσφέρει το συγκεκριμένο πρόγραμμα σπουδών

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα προσφέρει επαγγελματικές γνώσεις και δεξιότητες που εστιάζουν στη μελέτη, σχεδίαση, ανάλυση, κατασκευή, εγκατάσταση, αναβάθμιση, συντήρηση και επίβλεψη της λειτουργίας Δικτύων Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και τηλεπικοινωνιακών συστημάτων. Τηρεί τους απαιτούμενους από την εθνική και διεθνή νομοθεσία, κανονισμούς και οδηγίες, που σχετίζονται με τις τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών.

 

7. Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα σπουδών

Τα μαθήματα στο πρόγραμμα διδάσκονται σε 4 εξάμηνα των 14 εβδομάδων έκαστο, τα οποία, αποτελούνται από θεωρητικό και εργαστηριακό μέρος, όπως επίσης και 12 εβδομάδες πρακτικής εξάσκησης. Οι σπουδαστές καλούνται να ολοκληρώσουν διαθεματική εργασία η οποία περιλαμβάνει τη σχεδίαση, υλοποίηση και λειτουργία ενός μεγάλου δικτύου χρησιμοποιώντας το κατάλληλο λογισμικό.

Όλα τα μαθήματα του προγράμματος είναι υποχρεωτικά και φαίνονται πιο κάτω:

  • Μάθημα

1 Αγγλικά Ι

1 Μαθηματικά

1 Δίκτυα Η/Υ Ι

1 Ηλεκτρονικά Ι

1 Ηλεκτρολογία

1 Εισαγωγή στους Η/Υ

2 Αγγλικά ΙΙ

2 Επικοινωνίες Ι

2 Δίκτυα Η/Υ ΙΙ

2 Αρχιτεκτονική Υπολογιστών

2 Ψηφιακά Ηλεκτρονικά

2 Εισαγωγή στον Προγραμματισμό

 

Πρακτική Εξάσκηση 6 Εβδομάδων

 

3 Λειτουργικά Συστήματα Ι

3 Επικοινωνίες ΙΙ

3 Δίκτυα Η/Υ ΙΙΙ

3 Διαχείριση Δικτύων

3 Ηλεκτρονικά ΙΙ

4 Λειτουργικά Συστήματα ΙΙ

4 Τηλεπικοινωνίες

4 Διαθεματική Εργασία

4 Ασφάλεια Δικτύων

4 Νομοθεσία / Κανονισμοί /Δεοντολογία Επαγγέλματος

 

Πρακτική Εξάσκηση 6 Εβδομάδων

 

  1. Ποια τα πλεονεκτήματα του εν λόγω προγράμματος σπουδών

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τη δυνατότητα συνεχούς πρακτικής εξάσκησης στο γνωστικό αντικείμενο και την ανάπτυξη των δεξιοτήτων. Είναι αξιολογημένο και πιστοποιημένο από τον Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτερη και Ανώτατη Εκπαίδευση και ο/η απόφοιτος/η εξασφαλίζει ένα δίπλωμα διεθνώς αναγνωρισμένο. Τέλος, το ποσοστό εργοδότησης των αποφοίτων μας ξεπερνά το 95%.

Είναι το μοναδικό πρόγραμμα Τριτοβάθμιας Ανώτερης Εκπαίδευσης που είναι δημόσιο. Οι σπουδαστές/ριες φοιτούν εντελώς δωρεάν και έχουν το δικαίωμα διεκδίκησης της φοιτητικής χορηγίας.

Περισσότερες πληροφορίες για τα Προγράμματα Σπουδών μπορείτε να βρείτε στον Ιστότοπο των ΜΙΕΕΚ στο www.mieek.ac.cy ή στα τηλέφωνα 22 800651/ 22800652/ 22800653

 

Ακαδημαϊκός Συντονιστής Προγράμματος Σπουδών, Δικτύων Υπολογιστών και Επικοινωνιών, Λάρνακα: Νίκος Παλιός.

  • Email: netw@mieek.ac.cy

Η Δημόσια Σχολή ΜΙΕΕΚ είναι ένα συγχρηματοδοτούμενο έργο από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και την Κυπριακή Δημοκρατία και υλοποιούν τη συνεχή σχέση του Ευρωπαίου πολίτη με τον χώρο της εκπαίδευσης και κατάρτισης, η οποία αποτελεί μέρος της Ευρωπαϊκής Πολιτικής.

 

Δειτε Επισης

Στο τεύχος Απριλίου του περιοδικού GOLD: Living the American Dream
Fooderloo: Ένα καινοτόμο app που μειώνει το food waste και εξοικονομεί χρήματα στις επιχειρήσεις
Και εγένετω Σύνδεσμος Κανονιστικής Συμμόρφωσης Κύπρου(CCA)-Ποια η αποστολή του
Σημαντικές πρωτοβουλίες ΕΚΚ για ενίσχυση του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού των νέων
Century Travel Group και Goget Retail Microfinance σε μια συνεργασία προς όφελος του Κύπριου ταξιδιώτη
Διοικητικό πρόστιμο συνολικού ύψους €360,000 στην ΚΕΠΕΥ MCA Intelifunds από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Ενισχύει τη συνεργασία του με το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας το ΚΕΒΕ
Επιτυχής επαναπιστοποίηση Διεθνών Προτύπων της Kition Ocean Port
Το «Ποδηλατώ για ένα ευρώ με τη Μαρίνα Θεοδώρου 2024» συμπλήρωσε 600 χλμ προσφοράς
Ξεπέρασε κάθε προσδοκία ο ΟΠΑΠ Μαραθώνιος Λεμεσού με χρυσό χορηγό τα Holland & Barrett