Σημαντική η συμμετοχή ΤΕΠΑΚ στη Συμμαχία για δημιουργία Ευρωπαϊκού Τεχνολογικού Πανεπιστημίου

Τη μεγάλη σημασία της συμμετοχής του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) στη Συμμαχία των οκτώ ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων από ισάριθμες ευρωπαϊκές χώρες, με στόχο τη δημιουργία ενός κοινού ποιοτικού Ευρωπαϊκού Τεχνολογικού Πανεπιστημίου που θα βασίζεται στις θεμελιώδεις ευρωπαϊκές αρχές με επίκεντρο τον άνθρωπο και την προσφορά προς την κοινωνία, τόνισε ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, κ. Πρόδρομος Προδρόμου, μιλώντας στη τελετή αποφοίτησης των φοιτητών της Σχολής Μηχανικής και Τεχνολογίας του ΤΕΠΑΚ, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Κηποθέατρο «Μάριος Τόκας» το βράδυ της Πέμπτης 17/6/21.

Σε χαιρετισμό του στην τελετή, κατά την οποία απένειμε τα βραβεία στους πρωτεύσαντες απόφοιτους ο κ. Προδρόμου συνεχάρη το ΤΕΠΑΚ για τη σωστή διαχείριση των έκτακτων συνθηκών που προκάλεσε η πανδημία αλλά και τις φοιτήτριες και φοιτητές που κατάφεραν να ανταποκριθούν στις εκπαιδευτικές τους υποχρεώσεις.

Στα σχεδόν 14 χρόνια λειτουργίας του ΤΕΠΑΚ, ανέφερε ο Υπουργός, έχει καταφέρει να καθιερωθεί στο χώρο της κυπριακής πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, ανταποκρινόμενο στις προσδοκίες της πολιτείας αλλά και στις ελπίδες της κοινωνίας μας, ενώ συνέβαλε και συμβάλλει  τα μέγιστα στη δημιουργία της κοινωνίας της γνώσης.
 

Ακολούθως, αναφέρθηκε στη συνεργασία του με τις αρχές του ΤΕΠΑΚ για την υλοποίηση του  μεγαλεπήβολου σχεδίου της δημιουργίας του νέου πανεπιστημιακού πόλου στον παλιό οικισμό Βερεγγάρια, με τη δημιουργία ιδιόκτητων φοιτητικών εστιών και άλλες εγκαταστάσεις, οι οποίες θα συμβάλουν στην ανάπτυξη του Πανεπιστημίου, συνολικού προϋπολογισμού 40 εκ. ευρώ περίπου, εξασφαλίζοντας, όπως είπε και τη στήριξη από ευρωπαϊκά κονδύλια.    

Επεσήμανε ότι η προσφορά αξιόλογων προγραμμάτων σπουδών, έχει καταστήσει το ΤΕΠΑΚ σημαντικό μοχλό στην ανάπτυξη της κυπριακής κοινωνίας, ενώ οι ακαδημαϊκές επιτυχίες που σημειώνει και οι συνεργασίες που προωθεί με πανεπιστήμια και εκπαιδευτικούς οργανισμούς και δίκτυα στην Ευρώπη και σ’ όλο τον κόσμο, του εξασφαλίζει μια σημαντική παρουσία και σε διεθνές ακαδημαϊκό πεδίο. Κατά τη 14-χρονη πορεία του, είπε,  το ΤΕΠΑΚ έχει καταφέρει να εξασφαλίσει υψηλές θέσεις και διακρίσεις σε διεθνείς κατατάξεις, όπως είναι η κατάταξη των Times Higher Education η οποία συγκαταλέγει το ΤΕΠΑΚ ανάμεσα στα 300 κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου.

Αναφέρθηκε, στη συνέχεια, στη μεγάλης σημασίας, όπως την χαρακτήρισε, συμμετοχή του ΤΕΠΑΚ στη Συμμαχία «Ευρωπαϊκό Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο», η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη δημιουργία των ευρωπαϊκών πανεπιστημίων του μέλλοντος, προσθέτοντας ότι κατά τις πρόσφατες εργασίες των Ευρωπαϊκών Συμβουλίων Υπουργών Παιδείας το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε σ’ αυτές τις νέες μορφές συνεργασίας στον χώρο της ευρωπαϊκής πανεπιστημιακής εκπαίδευσης.

 

Στη Συμμαχία αυτή, είπε, συμμετέχουν οκτώ ευρωπαϊκά πανεπιστήμια που έχουν ως στόχο τη δημιουργία ενός νέου προτύπου, ενός νέου μοντέλου πανεπιστημίου που θα βασίζεται στις θεμελιώδεις ευρωπαϊκές αρχές με επίκεντρο τον άνθρωπο και την προσφορά προς την κοινωνία, με σεβασμό στον πολιτισμό και το περιβάλλον, δείχνοντας ταυτόχρονα τον δρόμο για την τεχνολογική ανάπτυξη και τις επιστημονικές εφαρμογές στην τεχνολογία που χρειάζεται η ενωμένη Ευρώπη.

Αναφέρθηκε, επίσης, στο ερευνητικό έργο, υψηλού επιπέδου, που διεξάγεται στο ΤΕΠΑΚ, εξασφαλίζοντας χρηματοδότηση σε ένα έντονα ανταγωνιστικό ακαδημαϊκό περιβάλλον. Ανέφερε πως στο τελευταίο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Horizon 2020, το ΤΕΠΑΚ έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση πέραν των 11,6 εκατομμυρίων ευρώ με 33 ερευνητικές προτάσεις.

Αναφέρθηκε, επίσης, στον ρόλο του ΤΕΠΑΚ στην αναδιαμόρφωση της κοινωνίας της πόλης της Λεμεσού. Με την εγκατάσταση στο κέντρο της πόλης, είπε, το ΤΕΠΑΚ έχει πραγματικά λειτουργήσει ως ένας μοχλός αναβίωσης του ιστορικού κέντρου της Λεμεσού, ενώ ταυτόχρονα το Πανεπιστήμιο διευρύνει τους πνευματικούς και αναπτυξιακούς ορίζοντες της πόλης, χαρακτηρίζοντας το ως ένα στολίδι στην καρδιά της πόλης.   

Αναγνωρίζοντας την πολυποίκιλη προσφορά του ΤΕΠΑΚ, πρόσθεσε, η Κυβέρνηση, μέσα από τον κρατικό προϋπολογισμό της, στηρίζει έμπρακτα τις προσπάθειες του για κτηριακή ανάπτυξη, εξασφάλιση του αναγκαίου τεχνολογικού εξοπλισμού και ικανοποίηση των αναγκών της ακαδημαϊκής αλλά και διοικητικής στελέχωσης.

Εξέφρασε τέλος την επιθυμία και την ελπίδα όπως σύντομα εγκριθεί η πρόταση που βρίσκεται ενώπιον της Βουλής, η οποία θα δίνει την ευκαιρία και στα δημόσια πανεπιστήμια, συμπεριλαμβανομένου και του ΤΕΠΑΚ, να αναπτύξουν και ξενόγλωσσα προγράμματα, συμβάλλοντας στη διεθνοποίηση της εκπαίδευσης, καθιστώντας την Κύπρο ένα περιφερειακό και διεθνές εκπαιδευτικό κέντρο. 

Ο Πρύτανης του ΤΕΠΑΚ, Καθηγητής Παναγιώτης Ζαφείρη, απευθυνόμενος προς τους απόφοιτους, είπε: « Η αποφοίτηση από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου σηματοδοτεί την ολοκλήρωση ενός κύκλου προσπάθειας, μελέτης και προσήλωσης. Είναι ταυτόχρονα και το ξεκίνημα μιας νέας δημιουργικής πορείας για προσωπική και συλλογική καταξίωση.   Όλα όσα έχετε κατακτήσει κατά τη διάρκεια των σπουδών σας - επιστημονικές γνώσεις, ατομικές δεξιότητες, εμπειρίες και ανθρώπινες σχέσεις, αποτελούν σημαντικά εργαλεία για την περεταίρω ακαδημαϊκή, επαγγελματική και κοινωνική σας ανάπτυξη. Όμως μην επαναπαυτείτε στις έως σήμερα επιτυχίες σας. Η αποφασιστικότητα και η θετική σας ενέργεια από τώρα και στο εξής θα καθορίσουν το εύρος και το μέγεθος των επικείμενων επιτευγμάτων σας». 

Αναφερόμενος στο αναπτυξιακό όραμα, στους στόχους και τις προτεραιότητες του Πανεπιστημίου, ανέφερε ότι «στο έως τώρα παραχθέν έργο, η συνεργασία με τα θεσμικά όργανα, τις οργανωμένες οντότητες και τη φοιτητική κοινότητα υπήρξε πολύτιμη. Ιδιαίτερα θετική και σημαντική υπήρξε η συμβολή ακαδημαϊκών και διοικητικών αξιωματούχων όπως είναι οι Κοσμήτορες Σχολών, οι Πρόεδροι Τμημάτων, ο Διευθυντής Διοίκησης και Οικονομικών, οι Προϊστάμενοι Υπηρεσιών, το Συμβούλιο Πανεπιστημίου και δεκάδες άλλα Μέλη του Πανεπιστημίου τα οποία ανταποκρίνονται θετικά στην έκκληση για συμμετοχή και προσφορά στις νέες δράσεις και πρωτοβουλίες».

«Σημειώνω επίσης την άψογη συνεργασία που έχουμε με την Πολιτεία και ειδικότερα τους φορείς που έχουν αρμοδιότητα στα θέματα της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης: Το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, την Επιτροπή Παιδείας της Βουλής και τον Φορέα Διασφάλισης Ποιότητας στην Ανώτερη Εκπαίδευση. Ειδικότερα με τον φίλο Υπουργό Παιδείας διατηρούμε τακτική και άμεση επαφή για σειρά πολύ σημαντικών πρωτοβουλιών, μερικές εκ των οποίων  θα ανακοινωθούν πολύ σύντομα», είπε.

Καταλήγοντας, ο Πρύτανης είπε ότι «έχουμε ήδη εφαρμόσει πολλές νέες Πολιτικές στους τομείς της Εκπαίδευσης, της Έρευνας, της Καινοτομίας, της Ψηφιακής Διακυβέρνησης, της Μεταρρύθμισης και της Ισότητας των Φύλων. Παράλληλα, σχεδιάζουμε το αναπτυξιακό μας πλάνο κτιριακών υποδομών που έχει στο επίκεντρο την ανέγερση του μεγάλου συγκροτήματος φοιτητικών εστιών και τη δημιουργία καινοτόμων χώρων δημιουργικής μάθησης, εργαστηρίων και σύγχρονων αιθουσών διδασκαλίας».

Χαιρετισμό στην τελετή αποφοίτησης απηύθυναν, επίσης, ο Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου του ΤΕΠΑΚ, κ. Νικόλας Ιορδάνου, η Πρόεδρος της Φοιτητικής Ένωσης του ΤΕΠΑΚ, κ. Αντωνία Ανδρέου και ο πρωτεύσας προπτυχιακός φοιτητής της Σχολής Μηχανικής και Τεχνολογίας για την ακαδημαϊκή χρονιά 2020-2021, Λοΐζος Χατζηλοΐζου.

Στο χαιρετισμό του, ο κ. Ιορδάνου, ανέφερε, μεταξύ άλλων πως «το Πανεπιστήμιο μας, γνωρίζει και αναγνωρίζει τον πολύπλευρο του ρόλο στην κοινωνία, υψώνει το ανάστημα του απέναντι στις προκλήσεις και πρωτοστατεί ως υποστηρικτικός θεσμός της πολιτείας για μια καλύτερη κοινωνία. Νιώθουμε περήφανοι διότι το Πανεπιστήμιο μας προχωρά μπροστά με εξωστρέφεια, τυγχάνοντας την μία μετά την άλλη αναγνώριση».

«Το Πανεπιστήμιο μας βρίσκεται στη λίστα με τα 301 - 350  καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου, σύμφωνα με τις διεθνείς κατατάξεις Πανεπιστημίων Times Higher Education World University Rankings, τα τελευταία 3 έτη και πρώτο ανάμεσα στα Κυπριακά Πανεπιστήμια. Επίσης αριθμός Ακαδημαϊκών μας Μελών, βρίσκεται στον κατάλογο των 100.000 κορυφαίων ερευνητών παγκοσμίως», σημείωσε. 

Ακολούθως, παρουσίασε κάποιες από τις σημαντικές επιτυχίες και τα μεγαλεπήβολα έργα υποδομών, τα οποία το ΤΕΠΑΚ κατάφερε να ολοκληρώσει ή βρίσκεται σε διαδικασία υλοποίησης, ενώ εξέφρασε τα θερμά του συγχαρητήρια σε όλες και όλους τους φετινούς απόφοιτους και εευχήθηκε κάθε επιτυχία στα μελλοντικά τους σχέδια, είτε αυτά περιλαμβάνουν συνέχιση σπουδών είτε πρόκειται για την αρχή της πορείας τους μέσα στην κοινωνία.

Κατά την χτεσινοβραδινή τελετή, στην παρουσία των πρυτανικών αρχών και εκπροσώπων της πολιτείας και των τοπικών αρχών, απονεμήθηκαν συνολικά 111 πτυχία, 32 μεταπτυχιακοί και 14 διδακτορικοί τίτλοι σε φοιτήτριες και φοιτητές, της Σχολής Μηχανικής και Τεχνολογίας.

Τελετές αποφοίτησης θα πραγματοποιηθούν σήμερα Παρασκευή (18/6/) και αύριο Σάββατο (19/6).

Όλες οι τελετές αποφοίτησης μεταδίδονται ζωντανά μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του Πανεπιστήμιου στον σύνδεσμο: www.cut.ac.cy/live

Δειτε Επισης

Παρουσία Σκουρίδη η συμμετοχή Πανεπιστημίου Νεάπολις στον 47ο Διεθνή Διαγωνισμό Προγραμματισμού Κολλεγίων ICPC
Yo2: Πρωτοπορία στην παγκόσμια σχεδιαστική συνεργασία από την Κύπρο με το «Touch of Dutch»
Νέα πρόεδρος του Συμβουλίου «Φωνή» η Κλέα Χατζηστεφάνου Παπαέλληνα
Ρεκόρ συμμετοχών στον «Γύρο της Πάφου 2024»
ΤΕΠΑΚ: Τον Στρατηγικό Προγραμματισμό Ανάπτυξης παρουσίασε ο Πρύτανης-Οι έξι πυλώνες
Η Ελληνική Τράπεζα μαζί με το Priceless Planet Coalition της Mastercard® γιόρτασαν την Παγκόσμια Ημέρα Γης
Νέα διάλεξη της διαδικτυακής δράσης «Μίλα μου Ιστορικά» του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τραπέζης Κύπρου
Ολοκληρώθηκε το «Meet & Greet» μέσω του McDonald’sApp-Οι νικητές γνώρισαν τον Χρήστο Μάστορα
Τρεις εταιρείες στον Εναέριο Λεμεσού διοργανώνουν αιμοδοσία «Ανοιχτή σε Όλους»
«Makers Fair 2024»: Ανοικτό κάλεσμα σε δημιουργούς να συμμετάσχουν