Χορηγία Κατηγορίας Υπηρεσίες

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός των κυπριακών επιχειρήσεων περνά μέσα από το Edge

*Του Βασίλη Τζανακάκη, Cyprus Territory Manager, Dell Technologies

Στην Dell Technologies, αλλά και προσωπικά, πιστεύουμε ότι ο πολυπόθητος ψηφιακός μετασχηματισμός των επιχειρήσεων κάθε κλάδου και κλίμακας αποτελεί μονόδρομο για την ανάπτυξη και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των Κυπριακών επιχειρήσεων.

Αυτό μεταφράζεται σε μια επείγουσα ανάγκη για υιοθέτηση νέων αναδυόμενων τεχνολογιών, ειδικά της τεχνητής νοημοσύνης και των δικτύων 5G, που θα οδηγήσουν στην αξιοποίηση των δεδομένων που κατακλύζουν το παρόν επιχειρηματικό τοπίο. Αυτός ο «κατακλυσμός» δεδομένων είναι ήδη προ των πυλών και απαιτεί αυτοματοποίηση αλλά και επαναπροσανατολισμό των επιχειρησιακών διεργασιών με στόχο την αειφόρο ανάπτυξη της επιχείρησης και ταυτόχρονα ένα βιώσιμο περιβάλλον διαχείρισης αυτών των δεδομένων. Πως θα μπορούσε όμως να επιτευχθεί αυτό; Την  απάντηση εδώ δίνει η επέκταση των υποδομών στο Edge, δηλαδή η απελευθέρωση του παραδοσιακού data center από τα ασφυκτικά πλαίσια των τοπικών υποδομών και η κατανομή του εκεί ακριβώς που χτυπάει η καρδιά της εταιρείας.

H σημασία ενός υπεύθυνου και συνεπούς τεχνολογικού παρόχου

Και εδώ έρχεται η Dell Technologies να δώσει την αποφασιστική απάντηση, καθώς πλέον ο ψηφιακός μετασχηματισμός πρακτικά ταυτίζεται με τον επιχειρησιακό μετασχηματισμό. Οι ολοκληρωμένες λύσεις που βασίζονται σε πρωτοποριακά συστήματα της Dell Technologies κινούνται στον άξονα της σύγκλισης των τεχνολογιών cloud, AI και edge. Ανοίγοντας το δρόμο για έξυπνες πόλεις, σπίτια και υπηρεσίες σε πραγματικό χρόνο, η δυναμική διαχείριση δεδομένων και η πληθωρική επεξεργαστική ισχύς στο edge τροφοδοτούν την ικανότητα των επιχειρήσεων να καταναλώνουν περισσότερα δεδομένα έτσι ώστε να προβλέπουν με μεγαλύτερη σιγουριά το μέλλον και να πραγματοποιούν τα επόμενα βήματά τους με περισσότερη σιγουριά.

Ευδοκιμώντας σε έναν κόσμο αναπάντεχων εξελίξεων, κάνοντας τα συστήματά μας εξυπνότερα

Η εμπειρία της πανδημίας, μας δίδαξε ότι η ανάγκη για σύνδεση και επικοινωνία είναι εξαιρετικά ζωτικής σημασίας. Σήμερα υπάρχουν περισσότερα δεδομένα προς επεξεργασία από ποτέ. Δεν μιλάμε πλέον για gigabytes ή ακόμα και terabytes - η νέα μονάδα κλίμακας είναι το Zettabyte, ισοδύναμο με ένα δισεκατομμύριο Τerabytes.

Σήμερα οι Κυπριακές επιχειρήσεις καλούνται όχι μόνο να επενδύσουν σε νέες υποδομές, αλλά και να το κάνουν σωστά και μεθοδικά. Για αυτό πρέπει από τώρα να μεριμνήσουν για ένα νέο πλαίσιο για τις δομές Πληροφορικής τους, το  οποίο θα τις εξυπηρετήσει μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα όταν το 5G πλέον θα έχει διαδοθεί για τα καλά προκειμένου να μπορούν να λειτουργήσουν σε Active – Active αρχιτεκτονική παντού.

Η επένδυση σε λύσεις που βασίζονται σε συστήματα τεχνολογίας αιχμής της Dell Technologies επιταχύνει τα οφέλη των συνδεδεμένων συσκευών που παρέχουν πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο, είτε πρόκειται για κέντρα δεδομένων (Data Centers), εργοστάσια, γραφεία, πλοία, αυτοκίνητα ή καταστήματα.

Η πρόσφατη κυκλοφορία της 15ης γενιάς PowerEdge Servers από την Dell Technologies, παρέχει ένα παράθυρο στο μέλλον, αποκαλύπτοντας τον τρόπο διαχείρισης της εποχής των Zettabyte – με τον αυτοματισμό, την ασφάλεια και τη βιωσιμότητα στο επίκεντρο.

Αυτοματοποίηση στο edge; Το κλειδί για μια ανταγωνιστική σύγχρονη επιχείρηση

Ο τεράστιος όγκος των δεδομένων που παράγουμε σήμερα, απαιτεί τη γρήγορη κι αποτελεσματική τους διαχείριση και ανάλυση, επιτρέποντας να ανταποκρινόμαστε με τη σειρά μας ταχύτατα στις περιστάσεις που προκύπτουν και να αξιοποιούμε τις επιχειρηματικές ευκαιρίες. Καθώς τέτοιου είδους φορτία εργασίας αυξάνονται συνεχώς, θα υπάρχει μεγαλύτερη ζήτηση για εξελιγμένους υπολογιστές, υψηλή ταχύτητα και ευκινησία, όπως αποκαλύπτει σχετική έρευνα της Forrester.[1]

Το ερώτημα που προκύπτει για κάθε εταιρεία είναι ποιο μοντέλο υποδομής θα πρέπει να επιλέξει και σε ποιο ποσοστό θα κατανείμει τους πόρους της τοπικά, στο cloud και στο Edge. Δεν υπάρχει μια καθολική λύση που ισχύει το ίδιο για όλους. Για αυτό ακριβώς η Dell Technologies προσφέρει ένα εξαιρετικό πλεονέκτημα ως βασικός προμηθευτής υψηλής τεχνολογίας, καθώς οι λύσεις της μπορούν να προσαρμοστούν και να συνδυαστούν άψογα με οποιονδήποτε βασικό πάροχο υπηρεσιών cloud.

Σε κάθε περίπτωση, οι επικεφαλής των Κυπριακών επιχειρήσεων θα πρέπει να παρακολουθούν από κοντά τις τάσεις: σύμφωνα με την Gartner, το 75 % των εταιρικών δεδομένων θα υποβληθεί σε επεξεργασία εκτός ενός παραδοσιακού κεντρικού data center ή υπολογιστικού cloud έως το 2025. Επομένως, είναι επιτακτική ανάγκη αυτά τα ζητήματα να αντιμετωπιστούν γρήγορα με εκσυγχρονισμένες πλατφόρμες που υποστηρίζουν τους επιχειρησιακούς στόχους του σήμερα αλλά και το αύριο.[2]

Εγγενής ασφάλεια: ζωτικής σημασίας για κάθε ψηφιακό σχεδιασμό

Εκτός από το θέμα του είδους της υποδομής Πληροφορικής, υπάρχει και το ζήτημα της αδιάλειπτης λειτουργίας και του business continuity. Οι Κυπριακές επιχειρήσεις δεν μπορούν να μην αναπτύξουν και να εξελίξουν τις υποδομές Πληροφορικής, αφού πρέπει να αντιμετωπίσουν τις νέες προκλήσεις, διατηρώντας παράλληλα τις μηχανές τους στο φουλ, ακόμη κι όταν υποστούν μια κυβερνοεπίθεση, ή μια απρόσμενη αστοχία στα συστήματά τους.

Και σε αυτό τον τομέα η Dell Technologies έχει λύση, καθώς τα τροφοδοτούμενα με ΑΙ συστήματά της, παρακολουθούν συνεχώς και επιτηρούν την υποδομή για τυχόν κυβερνοεπιθέσεις, διατηρούν σε ασφαλές μέρος (ψηφιακό θησαυροφυλάκιο - digital vault) τις ζωτικής σημασίας πληροφορίες και μπορούν εγκαίρως να προβλέψουν τυχόν δυσλειτουργίες.

Η ασφάλεια παίρνει και μια επιπλέον διάσταση: η τακτική μελέτη του Δείκτη Ψηφιακού Μετασχηματισμού της Dell Technologies αποκάλυψε ότι η προστασία του απορρήτου και η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο αποτελούν το υπ’ αριθμόν ένα εμπόδιο στον ψηφιακό μετασχηματισμό.[3]

Ας αναλογιστούμε απλά ένα εξαιρετικά σοβαρό ενδεχόμενο πλήγματος, όπως την πρόσφατη επίθεση σε εταιρεία διανομής καυσίμου στις ΗΠΑ, η οποία σχεδόν παρέλυσε την καθημερινότητα του 1/3 των πολιτών της χώρας. Τι επίπτωση θα είχε ένα παρόμοιο περιστατικό για τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα εκατοντάδων χιλιάδων Κυπρίων όσον αφορά την υγεία τους, τις ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικές τους καλύψεις, τις ενεργειακές τους ανάγκες, τις συναλλαγές και τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

Η απόκτηση προληπτικής ανθεκτικότητας και εγγενούς ασφάλειας είναι ακριβώς τα χαρακτηριστικά των λύσεων που προσφέρει η Dell Technologies.

Υποδομές edge: στο δρόμο της βιωσιμότητας και της αειφόρου ανάπτυξης

Η μετάβαση σε σύγχρονες υποδομές edge σημαίνει ότι επεξεργαζόμαστε δεδομένα στο edge, δηλαδη στην πραγματικότητα μειώνουμε πολλή την κατανάλωση ενέργειας, με ιδιαίτερα θετικό πρόσημο για το περιβάλλον. Ταυτόχρονα, με την ενίσχυση των υποδομών edge, βελτιώνεται η υπολογιστική μας ισχύς, ουσιαστικά δηλαδή κάνουμε περισσότερα με λιγότερο ενεργειακό κόστος. Η Dell Technologies έχει δεσμευτεί να μειώσει την ενεργειακή ένταση ολόκληρου του χαρτοφυλακίου προϊόντων της κατά 80% έως το 2030 – και μέχρι το 2020 έχει ήδη επιτύχει μείωση 69,9%. Οι λύσεις edge αποτελούν βασικό μέρος αυτής της δέσμευσης.

O Βασίλης Τζανακάκης αποτελεί στέλεχος της Dell Technologies από το 2005. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 15 ετών έχει αναλάβει σημαντικές θέσεις στην Dell Technologies, ενώ οι σπουδές του είναι πάνω στον τομέα των Ηλεκτρονικών & Υπολογιστικών Συστημάτων και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου (MBA).

https://www.linkedin.com/in/vasilis-tzanakakis-08147b107/

Vasilis_Tzanakakis@dell.com

[1] Forrester, Research Overview: Artificial Intelligence: A Guide To Navigating Our AI Technology Research Portfolio, May 20, 2020

[2] Gartner, Inc. “Hype Cycle for Edge Computing,” Αυγ. 2019

[3] Δείκτης Ψηφιακού Μετασχηματισμού Dell Technologies 2020

Δειτε Επισης

Σε τροχιά απογείωσης η γραμμή πλεύσης της κυπριακής ναυτιλίας... Παγκοσμίου φήμης ναυτιλιακό σύμπλεγμα η Κύπρος
Συνεργασία U Travel-Capacitor Partners: Ρεκόρ στις online πωλήσεις των ταξιδιωτικών πακέτων του Tomorrowland
7ο Cyprus HealthCare Conference: Η πορεία προς ισότιμο και καθολικό σύστημα υγείας
Η νέα επιστημονική επιτροπή του ΠΑΣΥΚΑΦ
Φαίδωνας Φαίδωνος: Πάνω από 600 οι φοιτητές ΤΕΠΑΚ στην Πάφο τη νέα χρονιά
Τομείς συνεργασίας συζήτησαν Βαφεάδης και Χατζημανώλη με DP World στο Ντουμπάι
Επιχειρηματικό φόρουμ Κύπρου-Εσθονίας: Προώθηση διμερών συνεργασιών
Οι εποπτικές προτεραιότητες της ΕΚΚ για το 2024-Επικέντρωση σε ΚΕΠΕΥ με διασυνοριακές δραστηριότητες
Εργασιακή ευημερία: Βασικός παράγοντας για τη βιώσιμη επιτυχία των οργανισμών
Ανανέωση διεθνούς διαπίστευσης EFMD για το Πρόγραμμα ΜΒΑ του Πανεπιστημίου Κύπρου