Χορηγία Κατηγορίας Υπηρεσίες

Νέα πνοή στον αγροτικό τομέα, οι επιχειρηματικές δράσεις νέων αγροτών

Ολοκληρώνεται ο κύκλος τους προγράμματος Νέοι Αγροεπιχειρηματίες Κύπρου που υλοποιήθηκε στα πλαίσια του έργου CAPturing the Future Generation που στοχεύει στην ενημέρωση του κοινού για την Κοινή Αγροτική Πολιτική και την προσέλκυση των νέων στον αγροτικό τομέα. Το πρόγραμμα Νέοι Αγροεπιχειρηματίες Κύπρου ξεκίνησε να τρέχει από τον Φεβρουάριο του 2021 με τη δήλωση συμμετοχής ομάδων φοιτητών και μαθητών στο πρόγραμμα.

Στη συνέχεια οι ομάδες συμμετείχαν σε δύο διαδικτυακές εκπαιδεύσεις με στόχο την εκπαίδευση τους σε θέματα που αφορούν στην ΚΑΠ και την επιχειρηματικότητα. Κατά τους μήνες Μάρτιο και Μάιο, οι ομάδες είχαν σειρά συναντήσεων με διάφορους μέντορες από τον επιχειρηματικό και αγροτικό τομέα που στόχο είχαν να τους βοηθήσουν στην προσπάθεια τους να αναπτύξουν τη δική τους καινοτόμα επιχειρηματική ιδέα για ένα προϊόν ή μια υπηρεσία στον αγροτικό τομέα.

Με το πέρας των συναντήσεων αυτών κάθε ομάδα ετοίμασε το δικό της επιχειρηματικό πλάνο και την παρουσίαση (pitch) της επιχειρηματικής της ιδέας. Η παρουσίαση (pitch) της κάθε ομάδας προβάλλεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του έργου όπου και ο κόσμος έχει την ευκαιρία να ψηφίσει την ιδέα που θεωρεί ως την καλύτερη στα πλαίσια ενός διαγωνισμού StartUp ο οποίος θα τρέχει μέχρι και τις 21 Ιουνίου.

Παράλληλα τόσο το pitch όσο και το επιχειρηματικό πλάνο έχουν αποσταλεί σε κριτική επιτροπή που έχει συσταθεί για τις ανάγκες του προγράμματος και η οποία θα δώσει τη δική της βαθμολογία. Η τελική βαθμολογία που θα αποτελεί τον συμψηφισμό του διαγωνισμού StartUp στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και της ψηφοφορίας της κριτικής επιτροπής (50%-50%) θα αναδείξει και τις τρείς νικήτριες ομάδες. Στόχος του όλου προγράμματος είναι να φέρει τους νέους κοντά στον αγροτικό τομέα και να τους ενισχύσει στην προσπάθεια τους να δημιουργήσουν τη δική τους αγροτική επιχείρηση.

Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού StartUp θα ανακοινωθούν στο 4ο Συνέδριο Γάλακτος, Γεωργίας και Κτηνοτροφίας όπου θα πραγματοποιηθεί η τελετή βράβευσης και οι 3 νικήτριες ομάδες θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τις επιχειρηματικές τους ιδέες. To Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στις 6 Ιουλίου, στο Κτήμα Κουσιουμή στις 10:00

Στο Συνέδριο, το οποίο και αποτελεί σταθμό στα γεωργικά και κτηνοτροφικά δρώμενα θα παρουσιαστούν τα κύρια στοιχεία των προτάσεων της ΕΕ για εκσυγχρονισμό και απλούστευση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, καθώς και τα προγράμματα με τα οποία η ΕΕ θα στηρίξει τους γεωργούς και τις αγροτικές μονάδες.

Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην ενσωμάτωση των στόχων του Green Deal στην ΚΑΠ, καθώς οι γεωργοί έχουν να αντιμετωπίσουν μια διπλή πρόκληση: να παράγουν τρόφιμα και ταυτόχρονα να προστατεύουν τη φύση και να διαφυλάσσουν τη βιοποικιλότητα. Μέσω της ΚΑΠ επιδιώκεται να εναρμονιστούν οι προσπάθειες στήριξης των γεωργών με τις προσπάθειες μετάβασης σε μια γεωργία φιλική προς τη φύση και τις κλιματολογικές συνθήκες.

Στο πλαίσιο του Συνεδρίου αναμένεται επίσης να αναλυθούν το όραμα και οι στόχοι, τόσο σε κυβερνητικό όσο και ιδιωτικό επίπεδο, μετά και την κατοχύρωση του χαλλουμιού ως προϊόν ΠΟΠ, ενώ επί τάπητος θα τεθούν και οι προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η αγροτική παραγωγή στη μετά Covid-19 εποχή, καθώς επίσης και πώς οι νέες τεχνολογίες ή οι εξελιγμένες μέθοδοι καλλιέργειας μπορούν να βοηθήσουν στην αύξηση της παραγωγής, και στην προσέλκυση επενδυτών.

 

Θα παρουσιαστούν, επίσης, τα πλάνα επιδοτήσεων της κυβέρνησης που αφορούν στον γεωργικό και κτηνοτροφικό τομέα, ενώ θα συζητηθεί και το θέμα των κτηνοτροφικών ζωνών και η διαχείριση κτηνοτροφικών αποβλήτων.

 

Πληροφορίες συνεδρίου:

Οργανωτής: ΙΜΗ

Μέγας Χορηγός: Ελληνική Τράπεζα

Με τη Στρατηγική Συνεργασία: Χαραλαμπίδης Κρίστης Λτδ

Χρυσός Χορηγός: VitaTrace Nutrition Ltd

Υπό την Αιγίδα: Του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Κώστα Καδή

Με τη στήριξη: Έργο «CAPturing the Future Generation»

Υποστηρικτές: Πρεσβεία της Ολλανδίας στην Κύπρο, Panchris Feeds (Veterinary) Ltd & Kokita

Χορηγοί επικοινωνίας: IN Business magazine, REPORTER

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με την ΙΜΗ, τηλ.: +357 22505555, φαξ: 22679820, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: events@imhbusiness.com,  ιστοσελίδα: www.imhbusiness.com

 

 

Δειτε Επισης

Altius Insurance: Ανανέωσε για 18η συνεχή χρονιά τη συνεργασία της με την ΠΟΕΔ
Διάλεξη για την τεχνητή νοημοσύνη από ΤΕΠΑΚ και ΕΒΕ Αμμοχώστου
Μέχρι 31 Μαΐου η υποβολή αιτήσεων για το Κυπριακό Βραβείο Εξαγωγών
PwC Foundation: Γνώσεις σε μαθητές και μαθήτριες για τον χρηματοοικονομικό εγγραμματισμό
Αγκαλιάζουν τα βραβεία δικοινοτικής συνεργασίας του ιδρύματος Στέλιος Χατζηιωάννου
Αντίστροφη μέτρηση για 16α ΙΝ Βusiness Awards-Ολοκληρώνεται στις 4 Απριλίου η διαδικασία ψηφοφορίας
Μήνυμα από Αντικαρκινικό Σύνδεσμο Κύπρου και Τρ. Κύπρου για Πορεία Χριστοδούλας-«Να είσαι εκεί»
O Υπουργός Εσωτερικών για το μεταναστευτικό στο Nicosia Economic Congress
Πέραν κάθε προσδοκίας το ενδιαφέρον για το sCYence Fair 2024-Παρατείνονται μέχρι 10 Απριλίου οι εγγραφές
Κέντρο Κοινωνικής Καινοτομίας: Ενημερωτική συνάντηση με λειτουργούς των ΜΜΕ