Ισχυρό νομικό πλαίσιο για προστασία και δομή των family offices

Νομικό πλαίσιο που παρέχει προστασία περιουσίας και προστασία επενδυτών, αλλά και μορφές με ισχυρή δομή για δημιουργία family offices στην χώρα μας διαθέτει η Κύπρος, ενώ οι δρομολογούμενες μεταρρυθμίσεις στον τομέα της Δικαιοσύνης αναμένεται να θωρακίσει περαιτέρω την αποτελεσματικότητας της απονομής δικαιοσύνης.

Μιλώντας ενώπιον του συνεδρίου με τίτλο «Cyprus: An Attractive Location For Setting Up A Family Office», ο Γιώργος Ιωάννου, Συνέταιρος της Chrysostomides Advocates & Legal Consultants σημείωσε πως η Κύπρος διαθέτει ένα νομικό σύστημα το οποίο βασίζεται στις αρχές του αγγλικού δικαίου, common law, ενώ ως πλήρες μέλος της ΕΕ το ευρωπαϊκό δίκαιο υπερισχύει το εθνικού δικαίου, επισημαίνοντας πως αποτελεί πλεονέκτημα το γεγονός ότι η κυπριακή νομοθεσία παρέχει διάφορες επιλογές σε ό,τι αφορά την μορφή που θα έχει το ειδικό όχημα για το family office. Συγκεκριμένα μπορεί να έχει την μορφή της εταιρείες περιορισμένης ευθύνης, trust ή επενδυτικό ταμείο.

Διαβάστε ακόμη: 

Οικογενειακός πλούτος στα χέρια των family offices

Κύπρος: Ιδανικό business location για family offices

Υπογράμμισε πως όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες μπορούν να εγκατασταθούν και να εργαστούν στην Κύπρο χωρίς την εξασφάλιση ειδικής άδειας, ενώ βάσει της κυπριακής νομοθεσίας εταιρείες από τρίτες χώρες που αποφασίζουν να δραστηριοποιηθούν στην Κύπρο μπορούν να μεταφέρουν μέχρι και πέντε υψηλόβαθμα διευθυντικά στελέχη μαζί με τις οικογένειές τους να εγκατασταθούν και να εργαστούν Κύπρο.

Παράλληλα, ανέφερε πως υπάρχουν φορολογικά πλεονεκτήματα στην Κύπρο καθώς τα μερίσματα που παραχωρούνται από τις trust προς τους δικαιούχους δεν φορολογούνται, ενώ το 50% του μισθού των υψηλόβαθμων διευθυντών στελεχών είναι αφορολόγητο.

Ο κ. Ιωάννου στάθηκε και στο υψηλό επίπεδο παροχής επαγγελματικών υπηρεσιών στην Κύπρο, στην μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης καθιστώντας πιο αποτελεσματική την απονομή δικαιοσύνης, καθώς και στο εποπτικό πλαίσιο που διέπει των επαγγελματιών παροχής υπηρεσιών το οποίο παρέχει δικλίδα ασφαλείας και προστασίας στους επενδυτές.

Από την πλευρά του ο Γιώργος Μούντης, Co-Managing Partner της Chrysostomides Advocates & Legal Consultants, αναφέρθηκε στο εξειδικευμένο προσωπικό που διαθέτει η Κύπρος στον τομέα των επαγγελματικών υπηρεσιών, καθώς και στην ευελιξία που παρέχει η νομική μορφή των trust στην Κύπρο, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στην προστασία της ιδιοκτησίας και των περιουσιακών στοιχείων που παρέχει η κυπριακή νομοθεσία.

Σε ό,τι αφορά την μορφή trust σημείωσε πως προς αυτήν μπορούν να μεταφερθούν περιουσιακά στοιχεία από όπου κι αν αυτά προέρχονται, με τον νομικό πλαίσιο να παρέχει ισχυρή προστασία στους ιδιοκτήτες τους. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, σύμφωνα με την κυπριακή νομοθεσία, οι όποιοι πιστωτές διεκδικούν περιουσιακά στοιχεία για αποπληρωμή οφειλών, θα πρέπει να αποδείξουν πως είναι όντως πιστωτές και πως η όποια μεταφορά περιουσιακών στοιχείων έγινε με πρόθεση να τους εξαπατήσουν, με την όλη διεκδίκηση να πρέπει να γίνει εντός δύο ετών από την μεταφορά των περιουσιακών στοιχείων.

Η μορφή trust, πρόσθεσε, παρέχει μεγάλη ευελιξία για το family office και είναι σημαντικό για την προετοιμασία της διαδοχής από την μια γενιά στην επόμενη, ενώ μπορεί να αποτελέσει ασπίδα προστασίας των περιουσιακών στοιχείων για παράνομες ενέργειες ή συμπεριφορές των μελών της οικογένειας.

Δειτε Επισης

16α IN Business Awards: Όλα έτοιμα για τη μεγάλη γιορτή του επιχειρείν
Με επικρίσεις και τροπολογίες ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ
Το πρώτο Nissan X-Trail e-POWER από το MyPetrolina app στον μεγάλο νικητή
Τέσσερα εμπόδια για νέους διευθυντές και ο ρόλος της εκπαίδευσης στην υπέρβασή τους
Επεκτείνει την παρουσία του στην Κύπρο με το άνοιγμα νέων γραφείων ο Όμιλος Isystems
H Lidl Κύπρου στηρίζει σταθερά το Ayia Napa Youth Soccer Festival
Έρευνα CyEmployers: Διασύνδεση των δεξιοτήτων που αποκτούνται από την ανώτερη εκπαίδευση με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας
Ανοίγει τις πύλες της η γκαλερί που έρχεται να κάνει την ανατροπή
Η επίδραση της ΤΝ στις επαγγελματικές υπηρεσίες
Ενδυνάμωση νέας γενιάς για καταπολέμηση της ρητορικής μίσους στο διαδίκτυο