Untouchable η Κύπρος από κυβερνοεπιθέσεις;

Το κυβερνοέγκλημα ή έγκλημα στον κυβερνοχώρο αποτελεί σήμερα μια από τις ανερχόμενες και σοβαρότερες απειλές παγκοσμίως, καθώς το Διαδίκτυο και οι Τεχνολογίες Πληροφοριών και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) έχουν διεισδύσει σε πληθώρα τομέων της καθημερινότητάς μας. Για την πρόληψη, διερεύνηση και δίωξη ενός κυβερνοεγκλήματος απασχολούνται εκπρόσωποι των Αρχών Επιβολής του Νόμου, εισαγγελικοί και δικαστικοί λειτουργοί, νομικοί, υπεύθυνοι / διαχειριστές ασφάλειας πληροφοριακών συστημάτων και εφαρμογών καθώς και άλλοι εμπειρογνώμονες.

Ιδιαίτερη έξαρση παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, περίοδο κατά την οποίαν οι περισσότερες χώρες βρίσκονταν σε κατάσταση ολικών, μερικών ή και τοπικών lockdown. Η νέα αυτή κατάσταση δημιούργησε νέα δεδομένα και στην εγκληματικότητα. Εκμεταλλευόμενοι τον εγκλεισμό των πολιτών και την αυξημένη χρήση του διαδικτύου σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητες οι εγκληματικές ομάδες εμφάνισαν προσαρμοστικότητα και ευελιξία.

Συγκεκριμένα, οι εγκληματικές ομάδες εκμεταλλεύτηκαν τα πιο κάτω γεγονότα:

- αύξηση της καθημερινής δραστηριότητας στο διαδίκτυο

- ζήτηση ή έλλειψη συγκεκριμένων προϊόντων

- πληρωμές και οικονομικές συναλλαγές μέσω του διαδικτύου

- πίεση, στρες και αίσθηση του αδιεξόδου

 

Πόσο ανθεκτική είναι η Κύπρος

Αυξανόμενη απειλή αποτελεί το έγκλημα στον κυβερνοχώρο, όχι μόνο για τους επαγγελματίες της InfoSec, καθώς οι διαταραχές στη λειτουργία των επιχειρήσεων, η διαρροή δεδομένων πελατών και οι επιθέσεις σε κυβερνητικές υπηρεσίες έχουν ωθήσει αρκετά διοικητικά συμβούλια να αναλάβουν δράση. Ο Χρήστος Μακεδόνας, Digital Risk Leader της Grant Thornton Cyprus αναμένεται ενώπιον του 4ου Cyprus Anti-Fraud Conference να μοιραστεί τις πρόσφατες περιπτώσεις ψηφιακής εγκληματικότητας και αντιμετώπισης περιστατικών που προκάλεσε η πανδημία, γεγονός που καταδεικνύει ότι η Κύπρος δεν αποτελεί εξαίρεση. Tο Συνέδριο διοργανώνει το Association of Certified Fraud Examiners (ACFE) - Cyprus Chapter και η ΙΜΗ και θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 23 Ιουνίου 2021 στο Hilton Nicosia.

Ο Χρήστος ηγείται των υπηρεσιών ψηφιακού κινδύνου στην Grant Thornton (Cyprus) Ltd. Έχει ηγηθεί μεγάλων projects σε πολλούς τομείς όπως η αντιμετώπιση περιστατικών, η ανακάλυψη και η ψηφιακή εγκληματολογία, οι δοκιμές διείσδυσης, η προστασία δεδομένων, η διασφάλιση τρίτων, οι εσωτερικοί και εξωτερικοί έλεγχοι πληροφορικής και το GRC. Ο Χρήστος είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού τίτλου στην ανάλυση, σχεδιασμό και Διαχείριση Πληροφοριακών Συστημάτων (Focus in Information Security) από το LSE του Λονδίνου, πτυχίου BSc in Computing Informatics από το Πανεπιστήμιο του Plymouth και πτυχίου Τραπεζικών Εργασιών. Κατέχει πολλαπλά επαγγελματικά προσόντα στους τομείς εξειδίκευσής του, όπως CISA, CIPP, CFIP, ISO27001 LI, CDPSE, CEH, ECSA.

 

Το Συνέδριο θα διεξαχθεί στην αγγλική. Για περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με το περιεχόμενο του Συνεδρίου, κάντε κλικ εδώ

Για να δηλώσετε συμμετοχή στο Συνέδριο, κάντε κλικ εδώ.

Οργανωτές: IMH, Association of Certified Fraud Examiners - Cyprus Chapter

Κύριος Χορηγός: Τράπεζα Κύπρου

Χορηγoί (μέχρι στιγμής): eBOS Technologies Ltd, Grant Thornton

Με τη στήριξη: Association of Cyprus Banks, CFA Society Cyprus, Cyprus Fiduciary Association, Cyprus Integrity Forum, Cyprus Institute of Internal Auditors, ICPAC, ISACA Cyprus Chapter

Χορηγοί Επικοινωνίας: περιοδικό GOLD, περιοδικό IN Business

 

Για περισσότερες πληροφορίες, κόστος συμμετοχής και εγγραφές, επικοινωνήστε με την ΙΜΗ:

Τ: 22505555 │ Φ: 22679820 │ email: events@imhbusiness.com

Μπορείτε επίσης να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.imhbusiness.com

 

Δειτε Επισης

Στο τεύχος Απριλίου του περιοδικού GOLD: Living the American Dream
Fooderloo: Ένα καινοτόμο app που μειώνει το food waste και εξοικονομεί χρήματα στις επιχειρήσεις
Και εγένετω Σύνδεσμος Κανονιστικής Συμμόρφωσης Κύπρου(CCA)-Ποια η αποστολή του
Σημαντικές πρωτοβουλίες ΕΚΚ για ενίσχυση του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού των νέων
Century Travel Group και Goget Retail Microfinance σε μια συνεργασία προς όφελος του Κύπριου ταξιδιώτη
Διοικητικό πρόστιμο συνολικού ύψους €360,000 στην ΚΕΠΕΥ MCA Intelifunds από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Ενισχύει τη συνεργασία του με το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας το ΚΕΒΕ
Επιτυχής επαναπιστοποίηση Διεθνών Προτύπων της Kition Ocean Port
Το «Ποδηλατώ για ένα ευρώ με τη Μαρίνα Θεοδώρου 2024» συμπλήρωσε 600 χλμ προσφοράς
Ξεπέρασε κάθε προσδοκία ο ΟΠΑΠ Μαραθώνιος Λεμεσού με χρυσό χορηγό τα Holland & Barrett