Απόκτησε δεξιότητες Τεχνολογίας CNC – Ξυλουργικής Βιομηχανίας στα προγράμματα ΜΙΕΕΚ

Η επαγγελματική κατάρτιση συνιστά το κλειδί για την αγορά εργασίας βοηθώντας τα άτομα να αποκτήσουν δεξιότητες ή να αναβαθμίσουν τις δεξιότητες στις σύγχρονες απαιτήσεις του επαγγέλματος που θέλουν να ακολουθήσουν ή ακολουθούν, διασφαλίζοντας την ευημερία τους αποκτώντας εύκολα θέση εργασίας, συνεισφέροντας παράλληλα στην κοινωνία, την παραγωγικότητα και την οικονομική ανάπτυξη.

Οι νέοι που επιθυμούν να αποκτήσουν ικανότητες και δεξιότητες στον τομέα Τεχνολογίας CNC – Ξυλουργικής Βιομηχανίας οι οποίες βασίζονται στις πραγματικές ανάγκες της αγοράς εργασίας ή επιθυμούν να βελτιώσουν τις γνώσεις και ικανότητες τους, μπορούν να φοιτήσουν δωρεάν στο υψηλής ποιότητας πρόγραμμα εκπαίδευσης και κατάρτισης «Τεχνολογία CNC – Ξυλουργική Βιομηχανία» της Δημόσιας Σχολής Ανώτερης Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης – ΜΙΕΕΚ του Υπουργείου Παιδείας, αποκτώντας πιστοποιημένο και αναγνωρισμένο δίπλωμα Ανώτερης Εκπαίδευσης.

Το πρόγραμμα σπουδών δίνει έμφαση σε ένα συνδυασμό θεωρίας και πράξης, που απαιτείται για την επιτυχή απασχόληση, τόσο στη Βιομηχανία ξύλου και επίπλου όσο και σε άλλες συναφείς βιομηχανίες. Παρέχει στους/στις σπουδαστές/σπουδάστριες και βιομηχανίες της Κύπρου την ευκαιρία απόκτησης, βελτίωσης ή και αναβάθμισης των επαγγελματικών τους προσόντων και δεξιοτήτων, ώστε να καταστούν ικανότεροι/ες και αποτελεσματικότεροι/ες για απασχόληση και συμμετοχή στην αγορά εργασίας στη Κύπρο και την Ευρώπη. Παρέχει επιστημονικές, τεχνικές και επαγγελματικές γνώσεις και δεξιότητες, οι οποίες εντάσσουν ομαλά και αποτελεσματικά τους/τις σπουδαστές/σπουδάστριες στο σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον. Ταυτόχρονα, χαρακτηρίζεται από ευελιξία και προσαρμοστικότητα, προς το ραγδαία μεταβαλλόμενο περιβάλλον απασχόλησης. Το προσφερόμενο Προγράμματα Σπουδών μπορεί να μεταβάλλεται ανάλογα με τη ζήτηση, τις ανάγκες της αγοράς εργασίας, αλλά και τις ιδιαίτερες ανάγκες συγκεκριμένων βιομηχανιών σε ανθρώπινο δυναμικό με εξειδικευμένη κατάρτιση.

1. Εισαγωγή στο Πρόγραμμα « Τεχνολογία CNC – Ξυλουργική Βιομηχανία»

Η τεχνολογία και η αυτοματοποίηση της παραγωγής, με την αξιοποίηση των ηλεκτρονικά ελεγχόμενων εργαλειομηχανών CNC, έχει δημιουργήσει μια νέα τάση στον σύγχρονο χώρο εργασίας. Το πρόγραμμα «Τεχνολογία CNC – Ξυλουργική Βιομηχανία» συνεισφέρει στη δημιουργία νέων επαγγελματιών, με ολοκληρωμένες τεχνικές γνώσεις και δεξιότητες, οι οποίες καλύπτουν τις ανάγκες των σύγχρονων αυτοματοποιημένων Βιομηχανιών και Μηχανουργείων.

2. Ποιοι είναι οι στόχοι του προγράμματος σπουδών

Σκοπός του προγράμματος σπουδών είναι η προετοιμασία των σπουδαστών/ριών για επιτυχή σταδιοδρομία στον τομέα των ηλεκτρονικά ελεγχόμενων εργαλειομηχανών (CNC). Το πρόγραμμα δίνει έμφαση στην παραγωγή και την ανάπτυξη επίπλων, συνδυάζει τη θεωρία με την πράξη που απαιτείται για την επιτυχή παραγωγή και ανάπτυξη προϊόντων σε άλλες βιομηχανίες, οι οποίες αξιοποιούν τις ηλεκτρονικά ελεγχόμενες εργαλειομηχανές (CNC).

3. Ποιες ευκαιρίες εργοδότησης προσφέρει η ολοκλήρωση φοίτησης στο συγκεκριμένο πρόγραμμα σπουδών;

Βάσει των εξελίξεων και των συνθηκών που επικρατούν στην κυπριακή οικονομία, η ζήτηση για εργοδότηση αποφοίτων του προγράμματος έχει αυξητική τάση. Οι εξειδικευμένοι/ες απόφοιτοι/ες προγραμματιστές/προγραμματίστριες, σχεδιαστές/σχεδιάστριες και χειριστές/χειρίστριες με τη χρήση CAD/CAM είναι σε θέση να εργασθούν σε σύγχρονα μηχανουργεία ή σε μεγάλες βιομηχανίες στην Κύπρο ή το εξωτερικό. Επιπρόσθετα, μπορούν να δημιουργήσουν εμπορικές επιχειρήσεις σχεδίασης/παραγωγής επίπλων και χρηστικών αντικειμένων.

4. Γιατί κάποιος/α που ήδη εργάζεται στον χώρο να επιλέξει να φοιτήσει στο συγκεκριμένο πρόγραμμα

Ο τομέας εξελίσσεται ραγδαία και έχει επιτύχει σημαντικές βελτιώσεις, τόσο στην ποιότητα των κατασκευών όσο και στην αύξηση της παραγωγικότητας. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε όσους και όσες επιθυμούν να αποκτήσουν νέες γνώσεις και δεξιότητες, προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις της συγκεκριμένης αγοράς εργασίας και, παράλληλα, να εξελιχτούν σε επαγγελματικό και προσωπικό επίπεδο.

5. Γιατί μια επιχείρηση να επιλέξει να αποστείλει τους εργαζόμενους της να παρακολουθήσουν το συγκεκριμένο πρόγραμμα σπουδών

Μία επιχείρηση μπορεί να προτείνει στους εργαζόμενούς της να παρακολουθήσουν το συγκεκριμένο πρόγραμμα σπουδών, ώστε να εμβαθύνουν τις γνώσεις, τις δεξιότητες και τις ικανότητές τους, να εξοικειωθούν με τον προγραμματισμό και τη χρήση Εργαλειομηχανών CNC σε σύνθετες κατεργασίες υλικών και την ετοιμασία πολύπλοκων και εξειδικευμένων σχεδίων και γενικότερα να εξελιχθούν τόσο προσωπικά αλλά και επαγγελματικά βελτιώνοντας έτσι την αποδοτικότητα αλλά και ποιότητα της εργασίας τους. Επίσης, στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, οι εργαζόμενοι μπορούν να αξιοποιήσουν στο έπακρο τις δυνατότητες της εκάστοτε εργαλειομηχανής και να βελτιώσουν τον χρόνο αποδοτικότητας της παραγωγής.

6. Ποιες γνώσεις και δεξιότητες προσφέρει το συγκεκριμένο πρόγραμμα σπουδών

Το περιεχόμενο του Προγράμματος Σπουδών, πέρα από την ολόπλευρη ανάπτυξη και ολοκλήρωση του ατόμου, παρέχει στους/στις αποφοίτους το αναγκαίο γνωσιολογικό υπόβαθρο για:

  • Διά βίου εκπαίδευση και κατάρτιση, ώστε να μπορούν να προσαρμόζονται και να αναπροσαρμόζονται, στον συνεχώς μεταβαλλόμενο κόσμο των ηλεκτρονικά ελεγχόμενων εργαλειομηχανών (CNC) και
  • Ομαλή και δημιουργική ένταξή τους στην επαγγελματική και κοινωνική ζωή

7. Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα σπουδών

Το περιεχόμενο του Προγράμματος Σπουδών παρέχει στους/στις σπουδαστές/σπουδάστριες το αναγκαίο γνωσιολογικό υπόβαθρο, μέσα από Γενικά (Μαθηματικά, Αγγλική Ορολογία και Υπολογιστικές Εφαρμογές), Τεχνολογικά (Τεχνολογία Υλικών και Κατεργασιών, Τεχνολογία Παραγωγής Επίπλου, Κοστολόγηση και Ασφάλεια και Υγιεινή στην Εργασία), Σχεδιαστικά (Τεχνικό Σχέδιο, Σχεδιασμός με Η/Υ και Προγράμματα CAD/CAM) και Εργαστηριακά (Εργαστήρια Εργαλειομηχανών CNC, Μηχανές Επεξεργασίας Ξύλου, Ψηφιακά Ελεγχόμενες Μηχανές Παραγωγής και Τεχνολογία κοπής Laser) μαθήματα ειδικά διαμορφωμένα και προσαρμοσμένα στις σύγχρονες ανάγκες του τομέα.                             

Με τα μαθήματα του προγράμματος, οι σπουδαστές/σπουδάστριες:

  • Κατανοούν και αφομοιώνουν βασικές μαθηματικές έννοιες και αρχές που διέπουν τον ρόλο και τη συμβολή των ηλεκτρονικών υπολογιστών.
  • Γνωρίζουν τις βασικές αρχές σχεδίου, χρησιμοποιούν τον Η/Υ ως εργαλείο σχεδίασης και εξειδικεύονται στον προγραμματισμό με CAM.
  • Αντιλαμβάνονται τον ρόλο που διαδραματίζουν η κοστολόγηση, ο έλεγχος ποιότητας και οι μηχανές CNC στη βιομηχανία και, ειδικότερα, στη βιομηχανία ξύλου και επίπλου.

Επιπλέον, η πρακτική εξάσκηση, σε επιχειρήσεις που λειτουργούν με ηλεκτρονικά ελεγχόμενες εργαλειομηχανές CNC, προσαρμόζει και εντάσσει αποτελεσματικότερα τους/τις σπουδαστές/σπουδάστριες στην αγορά εργασίας.

8. Ποια τα πλεονεκτήματα του εν λόγω προγράμματος σπουδών

Το πρόγραμμα εστιάζει στις δεξιότητες εκείνες τις οποίες πρέπει να διαθέτουν τα στελέχη του σήμερα, με βάση τα σύγχρονα δεδομένα, στον εργασιακό τομέα των ηλεκτρονικά ελεγχόμενων εργαλειομηχανών (CNC). Ιδιαίτερα, δίνει έμφαση στη δυνατότητα αντιμετώπισης των σύγχρονων προκλήσεων και παρέχονται γνώσεις σε θέματα που αφορούν σε πολλούς και ποικίλους σχετικούς τομείς, γνώσεις οι οποίες βοηθούν στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που θα εμφανιστούν στην πορεία τους.

Το Ειδικό Διδακτικό Προσωπικό και οι Ειδικοί Επιστήμονες έχουν τα απαιτούμενα προσόντα, την επαρκή επαγγελματική πείρα και την εξειδίκευση για τη διδασκαλία των μαθημάτων του προγράμματος σπουδών.

Οι εγκαταστάσεις και ο εξοπλισμός, που χρησιμοποιείται στη διδασκαλία και την εκμάθηση (εργαστηριακός και ηλεκτρονικός εξοπλισμός, αναλώσιμα, κ.λπ.), είναι ποσοτικά και ποιοτικά επαρκείς.

Ακαδημαϊκός Συντονιστής του προγράμματος: Σοφοκλής Σοφοκλέους

Στοιχεία επικοινωνίας, Email: cnc@mieek.ac.cy

Περισσότερες πληροφορίες για τα Προγράμματα Σπουδών μπορείτε να βρείτε στον Ιστότοπο των ΜΙΕΕΚ στο www.mieek.ac.cy ή στα τηλέφωνα 22 800651/ 22800652/ 22800653 

Η Δημόσια Σχολή ΜΙΕΕΚ είναι ένα συγχρηματοδοτούμενο έργο από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και την Κυπριακή Δημοκρατία και υλοποιούν τη συνεχή σχέση του Ευρωπαίου πολίτη με τον χώρο της εκπαίδευσης και κατάρτισης, η οποία αποτελεί μέρος της Ευρωπαϊκής Πολιτικής.

Δειτε Επισης

Η Action Global Communications αναδείχθηκε Mediterranean Consultancy of the Year
16α ΙΝ Business Awards: Αντίστροφη μέτρηση για την μεγάλη γιορτή του επιχειρείν-Την Πέμπτη η απονομή των βραβείων
Στις 18 Ιουνίου το 7ο Παγκύπριο Συνέδριο Γάλακτος, Γεωργίας και Κτηνοτροφίας
Στην Κίνα για σειρά συναντήσεων και την... βάφτιση πλοίου της ΑAL Shipping η Μαρίνα Χατζημανώλη
Παρουσία Σκουρίδη η συμμετοχή Πανεπιστημίου Νεάπολις στον 47ο Διεθνή Διαγωνισμό ICPC
Yo2: Πρωτοπορία στην παγκόσμια σχεδιαστική συνεργασία από την Κύπρο με το «Touch of Dutch»
Νέα πρόεδρος του Συμβουλίου «Φωνή» η Κλέα Χατζηστεφάνου Παπαέλληνα
Ρεκόρ συμμετοχών στον «Γύρο της Πάφου 2024»
Η Ελληνική Τράπεζα μαζί με το Priceless Planet Coalition της Mastercard® γιόρτασαν την Παγκόσμια Ημέρα Γης
Νέα διάλεξη της διαδικτυακής δράσης «Μίλα μου Ιστορικά» του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τραπέζης Κύπρου