Α. Παπαδόπουλος: Η τράπεζα έχει το ρόλο χρηματοδότη, συνεργάτη και συμβούλου

Σχεδόν 1 στα 5 κυπριακά νοικοκυριά έχει τη δική του επιχείρηση σε αντίθεση με 1 στα 10 που είναι ο μέσος όρος στην ΕΕ, ανέφερε ο Ανδρέας Παπαδόπουλος, Διευθυντής Κέντρου Επιχειρήσεων της Ελληνικής Τράπεζας, επισημαίνοντας πως σύμφωνα με το The Global Competitiveness Index 2019 η Κύπρος κατατάσσεται στην 44η θέση με τον ανταγωνισμό να γίνεται πιο έντονος λόγω της  ραγδαίας ανάπτυξης του ηλεκτρονικού εμπορίου και της ανάγκης για περισσότερη διαφάνεια, ανάπτυξης καινοτόμων εταιριών και συνεργασία μεταξύ διαφόρων μερών.

Μιλώντας ενώπιον του συνεδρίου «Αναπτύσσοντας τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις στην Κύπρο» ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στον ρόλο που καλείται η τράπεζα να διαδραματίσει σε μια επιχείρηση και τι αναμένει η τράπεζα από την επιχείρηση, ιδιαίτερα όταν συχνά απαιτείται η Τράπεζα να συνεισφέρει τη μερίδα του λέοντος σε μια επιχείρηση ή σε ένα έργο για σχετικά μεγάλο χρονικό διάστημα.

Συγκεκριμένα, ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε πως όταν μια Τράπεζα δίνει ένα δάνειο στην ουσία δίνονται χρήματα των καταθετών σε τρίτους, παρακρατούνται κεφάλαια των μετόχων ίσα με 16% του δανείου, ενώ παράλληλα παρακρατούνται κεφάλαια για τυχόν επισφάλειες. Αυτό που μας ενδιαφέρει, πρόσθεσε, είναι οι πωλήσεις του πελάτη, να υπάρχει ικανοποιητικό περιθώριο κέρδους, διασπορά των πωλήσεων, ικανότητα είσπραξης από τους χρεώστες και σωστή διαχείριση της ρευστότητας της εταιρίας.

Από πλευράς Τράπεζας, σημείωσε ο κ. Παπαδόπουλος, αναμένεται έγκαιρη πληρωμή δόσεων, ετήσιους ελεγμένους λογαριασμούς (χωρίς qualifications) μέσα σε 18 μήνες και πρόσφατους διευθυντικούς λογαριασμούς, προβλέψεις ταμειακών ροών / πωλήσεων για την επόμενη χρονική περίοδο, ενημέρωση όταν υπάρχουν σημαντικές αλλαγές στην εταιρία, επικαιροποιημένα εταιρικά στοιχεία, καθώς και διαχωρισμό προσωπικών εξόδων.

Καιρός για δάνεια;
Ο κ. Παπαδόπουλος υπογράμμισε πως βρισκόμαστε στην αρχή της ανάκαμψης της οικονομίας μετά από μια δύσκολη περίοδο και υπάρχει μαζική προσπάθεια από πολλά εμπλεκόμενα μέρη (Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Κυβέρνηση) για την παραχώρηση χρηματοδότησης. Πρόσθεσε πως η Ελληνική Τράπεζα ανέκαθεν βρίσκεται στο πλευρό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ως ένας ισχυρός συνεργάτης με προϊόντα που να ταιριάζουν στις ανάγκες του πελάτη.

Βασικοί όροι χρηματοδότησης
Για δανεισμό νέων επιχειρήσεων, συνήθως χρειάζεται μελέτη βιωσιμότητας (σκοπός, βιογραφικό διευθυντών, ανάλυση αγοράς και ανταγωνισμού, πελατολόγιο, σχέδιο προώθησης, ταμειακές ροές, σενάρια ευαισθησίας).

Για μικρά ποσά ή υφιστάμενες εταιρίες χρειάζονται ταμειακές προβλέψεις για 2-3 χρόνια από λογιστή / ελεγκτή, ενώ το επιτόκιο προσδιορίζεται από την ευρωστία της εταιρίας και τις εξασφαλίσεις.

Η διάρκεια του δανείου συνήθως δεν ξεπερνά τα 10 χρόνια (μπορεί να φτάσει τα 15).

Το ύψος χρηματοδότησης εξαρτάται από:

  • την ικανότητα αποπληρωμής - 2 βασικοί δείκτες
  • Συνολικός Δανεισμός : Κερδοφορία προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) < 6x
  • Διαθέσιμη ρευστότητα για το έτος : Δανειακές υποχρεώσεις έτους > 1.3x
  • τη συμμετοχή του πελάτη
  • Ελάχιστη συμμετοχή ιδίων κεφαλαίων: 30%

Οργανωτής: IMH

Partners: Epic, Ελληνική Τράπεζα, Πανεπιστήμιο Central Lancashire Cyprus (UCLan Cyprus)

Χορηγοί επικοινωνίας: Περιοδικό IN Business, Περιοδικό GOLD, Πόρταλ REPORTER

Δειτε Επισης

Και εγένετω Σύνδεσμος Κανονιστικής Συμμόρφωσης Κύπρου(CCA)-Ποια η αποστολή του
Century Travel Group και Goget Retail Microfinance σε μια συνεργασία προς όφελος του Κύπριου ταξιδιώτη
Διοικητικό πρόστιμο συνολικού ύψους €360,000 στην ΚΕΠΕΥ MCA Intelifunds από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Ενισχύει τη συνεργασία του με το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας το ΚΕΒΕ
Επιτυχής επαναπιστοποίηση Διεθνών Προτύπων της Kition Ocean Port
Το «Ποδηλατώ για ένα ευρώ με τη Μαρίνα Θεοδώρου 2024» συμπλήρωσε 600 χλμ προσφοράς
Ξεπέρασε κάθε προσδοκία ο ΟΠΑΠ Μαραθώνιος Λεμεσού με χρυσό χορηγό τα Holland & Barrett
25 χρόνια για το Ογκολογικό Κέντρο Τράπεζας Κύπρου-Τι έλεγε κατά τα εγκαίνια ο Μιχαλάκης Α. Τριανταφυλλίδης
H γαλλική AXERIA εισέρχεται στην κυπριακή ασφαλιστική αγορά
Επίσκεψη ομάδας εργαζομένων της Gordian στο Κέντρο Υπηρεσιών «ΣΕΑΝΑ»