Χορηγία Κατηγορίας Υπηρεσίες

Ελκυστικές επενδυτικές ευκαιρίες στον τομέα της Υγείας

Η υγειονομική περίθαλψη περιλαμβάνει την πρόληψη, τη θεραπεία, την διαχείριση των ασθενειών, καθώς και την προστασία της ψυχικής και σωματικής ευεξίας μέσω των υπηρεσιών που προσφέρονται από το ιατρικό, νοσηλευτικό προσωπικό και γενικότερα από τους επαγγελματίες υγείας.

Η υγειονομική περίθαλψη αγκαλιάζει το σύνολο των αγαθών και των υπηρεσιών που αποσκοπούν στην προαγωγή της υγείας, συμπεριλαμβανομένης της πρόληψης, της θεραπευτικής και της παρηγορητικής παρέμβασης, είτε απευθύνονται σε άτομα είτε σε πληθυσμούς.

Η οργανωμένη παροχή των εν λόγω υπηρεσιών μπορεί να αποτελέσει ένα σύστημα υγειονομικής περίθαλψης.

Ως Δημόσια Υγεία ορίζεται το σύνολο των οργανωμένων δραστηριοτήτων της πολιτείας και της κοινωνίας, που είναι επιστημονικά τεκμηριωμένες και αποβλέπουν στην πρόληψη νοσημάτων, στην προστασία και την προαγωγή της υγείας του πληθυσμού, στην αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, σχεδόν το 70 % των Ευρωπαίων θέλουν η ΕΕ να κάνει περισσότερα στον τομέα της Υγείας. Οι επενδύσεις της πολιτικής συνοχής στον τομέα της υγείας — ενωσιακά κονδύλια αξίας άνω των €4 δισ.— αποτελούν πραγματικές εκφράσεις μιας Ευρώπης που προστατεύει. Η υγειονομική περίθαλψη εξελίσσεται και οι επενδύσεις της ΕΕ πρέπει να εξελιχθούν μαζί της.

Οι εξελίξεις στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης απαιτούν διαφορετικές επενδύσεις σε υποδομές, είτε πρόκειται για εγκαταστάσεις πρωτοβάθμιας και κοινοτικής φροντίδας είτε για προγράμματα πρόληψης, ολοκληρωμένης φροντίδας και κατάρτισης του εργατικού δυναμικού.

Η Κομισιόν θεωρεί πως τα κράτη μέλη και οι περιφέρειες πρέπει να σχεδιάσουν μακροπρόθεσμες επενδυτικές στρατηγικές, οι οποίες θα περιλαμβάνουν τις υποδομές, το ανθρώπινο κεφάλαιο, καινοτόμες τεχνολογίες και νέα μοντέλα παροχής φροντίδας. Για τη στήριξη αυτών των στρατηγικών, τα κονδύλια της πολιτικής συνοχής μπορούν να συνδυαστούν με άλλα μέσα της ΕΕ, όπως το πρόγραμμα InvestEU, ή με εθνικά προγράμματα. Προς το σκοπό αυτό η Κομισιόν είναι έτοιμη να στηρίξει τα κράτη μέλη και τις περιφέρειες να σχεδιάσουν τις εν λόγω στρατηγικές.

Επενδυτικές ευκαιρίες και ιατρικός τουρισμός

Το εύρωστο και εύκολα προσβάσιμο τοπικό σύστημα υγείας τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα και η παρουσία πολυάριθμων ιδιωτικών εγκαταστάσεων υγείας έχουν διακρίνει την Κύπρο ως δημοφιλή προορισμό υγείας και έχουν ενθαρρύνει ξένες επενδύσεις όλα αυτά τα χρόνια.

Οι αλλαγές στο σύστημα υγείας της Κύπρου και η εισαγωγή του Γενικούς Σχεδίου Υγείας έχει δημιουργήσει επενδυτικές ευκαιρίες στον τομέα της Υγείας. Με την εξαίρεση κάποιων ιδιωτικών νοσηλευτηρίων, η πρακτική που ακολουθείτο στο παρελθόν ήταν οι ιατροί να δημιουργούν κλινικές χωρίς να θέτουν τις βάσεις για προσέλκυση επενδύσεων, ενώ με το νέο σύστημα Υγείας, υπάρχουν ευκαιρίες για ξένες επενδύσεις στον τομέα.

Παράλληλα, υπάρχουν προοπτικές για επενδύσεις σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη ιατρικού τουρισμού, την δημιουργία ιατρικών σχολών καθώς επίσης και την ανάπτυξη κέντρων αποκατάστασης. Ενδεχομένως με την δημιουργία κατάλληλου νομικού πλαισίου να δημιουργηθούν και οι προοπτικές για την προσέλκυση φαρμακευτικών εταιρειών να εγκατασταθούν στην Κύπρο.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Κύπρος διαθέτει μεγάλη αναλογία επαγγελματιών υγείας ανά κάτοικο, ενώ λόγω των υποδομών της και του καλού καιρού η Κύπρος μπορεί να προσελκύσει επαγγελματίες υγείας από το εξωτερικό για να εγκατασταθούν στην χώρα μας.

Την ίδια ώρα, η Κύπρος μπορεί να καταστεί Περιφερειακό Ιατρικό Κέντρο, κυρίως για χώρες της γύρω περιοχής που δεν έχουν ανεπτυγμένα συστήματα Υγείας. Σε ό,τι αφορά την προσέλκυση ασθενών από το εξωτερικό, το ποσοστό προσέλευσης από το εξωτερικό είναι χαμηλό, ενώ οι ασθενείς από το εξωτερικό προέρχονται κυρίως από Ισραήλ, Ελλάδα, ΗΠΑ και χώρες της ανατολικής Ευρώπης.

Oι νέες επενδυτικές τάσεις στον τομέα υγείας σε παγκόσμιο επίπεδο, οι ευκαιρίες που υπάρχουν στο εξωτερικό και στην Κύπρο, ο τρόπος ανάπτυξης και εξέλιξης του συγκεκριμένου τομέα στο εξωτερικό και τι είδους επενδύσεις γίνονται στον τομέα της υγείας, αναμένεται να αναλυθούν στο 2ο Συνέδριο Επενδύσεων στον Τομέα της Υγείας που παρουσιάζει η Ελληνική Τράπεζα και θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 24 Ιουνίου 2021, στο ξενοδοχείο Hilton Nicosia.

Το συνέδριο θα διεξαχθεί στην ελληνική γλώσσα. Για το πρόγραμμα του συνεδρίου, κάντε κλικ εδώ.

Η είσοδος είναι ελεύθερη, ενώ απαραίτητη είναι η δήλωση συμμετοχής. Για ηλεκτρονικές εγγραφές, κάντε κλικ εδώ.

Πληροφορίες Συνεδρίου

Κύριος Χορηγός: Ελληνική Τράπεζα

Χορηγοί (μέχρι σήμερα): KPMG Κύπρου

Υποστηρικτής: Invest Cyprus

Οργανωτής: ΙΜΗ

Χορηγοί Επικοινωνίας: Περιοδικό IN Βusiness, περιοδικό GOLD και πόρταλ REPORTER

 

Για περισσότερες πληροφορίες: IMH, Τηλέφωνο: 22505555

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: events@imhbusiness.com

Ιστοσελίδα: www.imhbusiness.com

 

 

Δειτε Επισης

Σε τροχιά απογείωσης η γραμμή πλεύσης της κυπριακής ναυτιλίας... Παγκοσμίου φήμης ναυτιλιακό σύμπλεγμα η Κύπρος
Συνεργασία U Travel-Capacitor Partners: Ρεκόρ στις online πωλήσεις των ταξιδιωτικών πακέτων του Tomorrowland
7ο Cyprus HealthCare Conference: Η πορεία προς ισότιμο και καθολικό σύστημα υγείας
Η νέα επιστημονική επιτροπή του ΠΑΣΥΚΑΦ
Φαίδωνας Φαίδωνος: Πάνω από 600 οι φοιτητές ΤΕΠΑΚ στην Πάφο τη νέα χρονιά
Τομείς συνεργασίας συζήτησαν Βαφεάδης και Χατζημανώλη με DP World στο Ντουμπάι
Επιχειρηματικό φόρουμ Κύπρου-Εσθονίας: Προώθηση διμερών συνεργασιών
Οι εποπτικές προτεραιότητες της ΕΚΚ για το 2024-Επικέντρωση σε ΚΕΠΕΥ με διασυνοριακές δραστηριότητες
Εργασιακή ευημερία: Βασικός παράγοντας για τη βιώσιμη επιτυχία των οργανισμών
Ανανέωση διεθνούς διαπίστευσης EFMD για το Πρόγραμμα ΜΒΑ του Πανεπιστημίου Κύπρου