EFAMA: Η Κύπρος εδραιώνεται ως διεθνές κέντρο για τα Επενδυτικά Ταμεία

Πολύ μεγάλο αριθμό συμμετοχών συγκέντρωσε το πρώτο Ενημερωτικό Συνέδριο, «Η μετά πανδημία εποχή για τα κυπριακά Επενδυτικά Ταμεία», το οποίο διοργάνωσε ο CIFA σε συνεργασία με τον Invest Cyprus.

Ειδικοί στον τομέα των Επενδυτικών Ταμείων παρουσίασαν τις τελευταίες εξελίξεις διεθνώς αλλά και στην Κύπρο και ανέλυσαν την πορεία του τομέα στη μετά-πανδημία εποχή. Ο πρόεδρος του CIFA, Ανδρέας Γιασεμίδης, ανέλυσε την ανοδική πορεία του τομέα την τελευταία πενταετία, κατά την οποία τα υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία των Επενδυτικών Ταμείων πολλαπλασιάστηκαν και πλέον ξεπερνούν τα 8.5 δισ. ευρώ ενώ αντίστοιχη αύξηση παρουσιάζει τόσο ο αριθμός των Επενδυτικών Ταμείων όσο και των Διαχειριστών.  

Από την πλευρά του, ο CEO του Invest Cyprus και αντιπρόεδρος του CIFA, Γιώργος Καμπανέλλας, εξήγησε πως τα Επενδυτικά Ταμεία είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες της στρατηγικής προσέλκυσης επενδύσεων στην Κύπρο, και το ενδιαφέρον μέχρι στιγμής είναι έντονο και πραγματικό.

Ιδιαίτερα σημαντική η παρέμβαση του αντιπροέδρου της Εποπτικής Αρχής, Γιώργου Θεοχαρίδη, ο οποίος ανέλυσε τις δράσεις της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς σε σχέση με την εποπτεία του τομέα καθώς και τις επερχόμενες νομοθετικές και κανονιστικές αλλαγές.

 

Τις διεθνείς τάσεις στον τομέα των Συλλογικών Επενδύσεων παρουσίασε ο Ανώτερος Οικονομολόγος του EFAMA (European Fund and Asset Management Association), Thomas Tilley. O κ. Tilley παρουσίασε ιδιαίτερα θετικά στοιχεία σε σχέση με την Κύπρο, όπως το γεγονός πως τα τελευταία χρόνια ο ρυθμός ανάπτυξης του τομέα κατάφερε να ξεπεράσει σημαντικά τον αντίστοιχο, τόσο στην Κεντρική όσο και στην Ανατολική Ευρώπη. Την ίδια ώρα, κατέδειξε πως η Κύπρος εξελίσσεται σε ένα διασυνοριακό κόμβο Επενδυτικών Ταμείων. Συγκεκριμένα στο τέλος του 2020, το 47% των καθαρών περιουσιακών στοιχείων των κυπριακών Επενδυτικών Ταμείων, αφορούσαν διασυνοριακές επενδύσεις. Η συγκεκριμένη τάση, καταδεικνύει πως η Κύπρος εξελίσσεται στο νέο ευρωπαϊκό προορισμό για διεθνή Επενδυτικά Ταμεία, αφού υψηλότερα ποσοστά συγκεντρώνουν μόνο η Ιρλανδία (92%), το Λουξεμβούργο (92%) και η Μάλτα (76%), δηλαδή, προορισμοί οι οποίοι παρέχουν υπηρεσίες σε Επενδυτικά Ταμεία εδώ και δεκαετίες.  

Ο Γιώργος Καρατζιάς, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του CIFA, παρουσίασε τις απαιτήσεις και τα χαρακτηριστικά των Επενδυτικών Ταμείων που μπορούν να δημιουργηθούν και να αδειοδοτηθούν στην Κύπρο και τα αντίστοιχα δεδομένα για τους διαχειριστές Επενδυτικών Ταμείων. Το μέλος του CIFA, Μαργαρίτα Λιασή, ανέλυσε όλες τις φορολογικές πρόνοιες που αφορούν τα κυπριακά Επενδυτικά Ταμεία, τους επενδυτές και τους διαχειριστές. Τέλος, ο αντιπρόεδρος του CIFA, Πανίκος Τέκλος, εξήγησε γιατί η Κύπρος αποτελεί ένα ανερχόμενο ευρωπαϊκό κέντρο διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και παροχής σχετικών υπηρεσιών.    

 

 

Του συνεδρίου προήδρευσε ο Μάριος Τανούσης, αναπληρωτής CEO του Invest Cyprus και αντιπρόσωπος της Κύπρου στον EFAMA, του οποίου ο CIFA είναι μέλος.     

Ο CIFA, σε συνεργασία με τον Invest Cyprus, προγραμματίζει μία σειρά από δωρεάν διαδικτυακά ενημερωτικά Συνέδρια τους επόμενους μήνες με στόχο να επιμορφώνει και να ενημερώνει τα μέλη του και το κοινό σε σχέση με τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από τον αναπτυσσόμενο τομέα των Επενδυτικών Ταμείων και όχι μόνο.

Δειτε Επισης

Το πρώτο Nissan X-Trail e-POWER από το MyPetrolina app στον μεγάλο νικητή
Τέσσερα εμπόδια για νέους διευθυντές και ο ρόλος της εκπαίδευσης στην υπέρβασή τους
Επεκτείνει την παρουσία του στην Κύπρο με το άνοιγμα νέων γραφείων ο Όμιλος Isystems
H Lidl Κύπρου στηρίζει σταθερά το Ayia Napa Youth Soccer Festival
Έρευνα CyEmployers: Διασύνδεση των δεξιοτήτων που αποκτούνται από την ανώτερη εκπαίδευση με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας
Ανοίγει τις πύλες της η γκαλερί που έρχεται να κάνει την ανατροπή
Η επίδραση της ΤΝ στις επαγγελματικές υπηρεσίες
Ενδυνάμωση νέας γενιάς για καταπολέμηση της ρητορικής μίσους στο διαδίκτυο
Η ανακοίνωση της CNP για την πώληση στην Ελληνική- «Το επόμενο βήμα…»
16α IN Business Awards: Απόψε η μεγάλη γιορτή του κυπριακού επιχειρείν