Γραφεία Διασύνδεσης: Γέφυρα ανάμεσα σε φοιτητές και επιχειρήσεις

InBusinessNews  28/04/2021 11:17
Γραφεία Διασύνδεσης: Γέφυρα ανάμεσα σε φοιτητές και επιχειρήσεις

Γραφεία Διασύνδεσης: Γέφυρα ανάμεσα σε φοιτητές και επιχειρήσεις

InBusinessNews  28/04/2021 11:17

Πολυδιάστατα τα οφέλη που προκύπτουν εν μέσω των Γραφείων Διασύνδεσης των Πανεπιστημίων, τόσο για τους φοιτητές όσο και για τις επιχειρήσεις και την οικονομία γενικότερα. Δημιουργώντας συνθήκες ευκολότερης πρόσβασης και ένταξης στην αγορά εργασίας, συμβάλλουν στην καταπολέμηση της ανεργίας ανάμεσα στους νέους. Τα Γραφεία Διασύνδεσης των Πανεπιστημίων, δραστηριοποιούνται στο πλαίσιο του του Ευρωπαϊκού Έργου με τίτλο: «Γραφεία Διασύνδεσης Πανεπιστημίων με την Αγορά Εργασίας». 

Για τα οφέλη και την σημαντικότητα του Έργου, μίλησε στην κάμερα του InBusinessNews, η Βασιλική Σαββοπούλου, εκ μέρους των Γραφείων Διασύνδεσης με την Αγορά Εργασίας, του Κέντρου Σταδιοδρομίας του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Διαβάστε ακόμα: Φοιτητές και επιχειρήσεις σε σύζευξη με πολλαπλά οφέλη

Πώς οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Κύπρου εκμεταλλεύτηκαν το Έργο «Γραφεία Διασύνδεσης Πανεπιστημίων με την Αγορά Εργασίας» και ποιο είναι το άμεσο όφελος που είχαν;
-Έχουμε ήδη ένα μεγάλο αριθμό φοιτητών του Πανεπιστημίου Κύπρου (ΠΚ) που τοποθετήθηκε σε οργανισμούς και επιχειρήσεις μέσω του Έργου. Αυτοί οι φοιτητές είναι οι καλύτεροι μας πρεσβευτές γιατί αποτελούν επιτυχημένα παραδείγματα της διασύνδεσης που επιδιώκουμε. Αξίζει επίσης να αναφέρω ότι υπήρξαν μάλιστα τοποθετήσεις οι οποίες κατέληξαν σε μόνιμη εργασία. Οι φοιτητές μας πλέον αντιλαμβάνονται ότι η τοποθέτηση σε μια επιχείρηση αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της φοιτητικής τους ζωής. Τα άμεσα οφέλη για τους φοιτητές είναι πάρα πολλά: Η πρώτη επαφή με την αγορά εργασίας, η άμεση επαφή με τον επαγγελματικό κλάδο ο οποίος τους ενδιαφέρει, η δικτύωση με επαγγελματίες του κλάδο τους καθώς επίσης και η ανάπτυξη δεξιοτήτων όπως η προφορική και η γραπτή επικοινωνία, ικανότητα επίλυσης προβλημάτων και η ομαδικότητα.

Πώς το Πανεπιστήμιο Κύπρου ενθαρρύνει τους φοιτητές να λάβουν μέρος στο Έργο;
Τα περισσότερα τμήματα του ΠΚ με αφορμή το Έργο, έχουν εντάξει στο πρόγραμμα σπουδών τους το μάθημα τοποθέτησης το οποίο αποδίδει διδακτικές πιστωτικές μονάδες όπως συμβαίνει με τα υπόλοιπα μαθήματα επιλογής. Aυτό και μόνο, η συμμετοχή δηλαδή των περισσότερων τμημάτων, αποδεικνύει πόσο σημαντικός είναι ο θεσμός για το Πανεπιστήμιο Κύπρου. Επιπλέον, το Γραφείο Διασύνδεσης έχει ενταχθεί στο νεοσύστατο Κέντρου Σταδιοδρομίας του Πανεπιστήμιο Κύπρου, το οποίο αποτελεί one-stop shop για το φοιτητή σε σχέση με την διασύνδεσή του με την αγορά εργασίας. Οι δράσεις μας μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν: 

  • την ενημέρωση και ενθάρρυνση της φοιτητικής κοινότητας για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα τοποθέτησης
  • την καθοδήγηση των φοιτητών όσον αφορά τη σταδιοδρομίας τους
  • καθώς επίσης και τις επαφές με οργανισμούς και επιχειρήσεις για την εξεύρεση θέσεων τοποθέτησης.

Πόσο σημαντικές είναι κατά τη γνώμη σας τέτοιες ενέργειες, τόσο για το Πανεπιστήμιο όσο και για τους ίδιους τους φοιτητές;
Θεωρώ ότι θεσμός των Γραφείων Διασύνδεσης έχει συμβάλλει στην αλλαγή του τρόπου σκέψης και της κουλτούρας τόσο στην τριτοβάθμια εκπαίδευση όσο και στον επιχειρηματικό κόσμο. Εδώ και δεκαετίες, σε πολλά πανεπιστήμια του εξωτερικού η τοποθέτηση φοιτητών σε επιχειρήσεις είναι συνηθισμένο φαινόμενο. Πλέον, είναι κάτι που συναντούμε και στη Κύπρο με τα Γραφεία Διασύνδεσης να παίζουν καταλυτικό ρόλο. Μέσω της λειτουργίας των Γραφείων Διασύνδεσης αναπτύχθηκαν και τρέχουν συγκεκριμένες διαδικασίες οι οποίες εξασφαλίζουν και στις δυο πλευρές τις κατάλληλες συνθήκες συνεργασίας κερδίζοντας έτσι την εμπιστοσύνη όλων των εμπλεκόμενων μερών.

RELATED ARTICLES

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ

Σχετικά Άρθρα

Πίσω στην αρχή της σελίδας