Στροφή στην «πράσινη» Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη

Επίκεντρο της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποτελεί η βιωσιμότητα με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία να συνιστά τη νέα στρατηγική της Ένωσης για την ανάπτυξη. Μέσω της Πράσινης Συμφωνίας η Κομισιόν επιδιώκει να συμβάλει στην ευημερία των πολιτών της Ένωσης και φιλοδοξεί να καταστήσει την Ευρώπη κλιματικά ουδέτερη έως το 2050.

Η ΕΕ επιδιώκει, μέσω της Πράσινης Συμφωνίας, να αποτελέσει την παγκόσμια ηγέτιδα, καθορίζοντας τα πρότυπα βιώσιμης ανάπτυξης σε όλες τις παγκόσμιες αλυσίδες αξίας. Επίσης, αναγνωρίζοντας πως «το κόστος της μετάβασης θα είναι μεγάλο, το κόστος όμως της αδράνειας θα είναι πολύ μεγαλύτερο», έχει δεσμευτεί να αξιοποιήσει τη διπλωματία, το εμπόριο και την αναπτυξιακή συνεργασία, για να προωθήσει τη δράση για το κλίμα.

Γιατί απαιτείται δράση

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Επιτροπής η Ευρώπη θα βιώσει, κατά τη διάρκεια ζωής των παιδιών μας, ακραία φυσικά φαινόμενα όπως πλημμύρες παράκτιων περιοχών με τον αριθμό των επηρεαζόμενων πολιτών να αγγίζει τα 2,2 εκατομμύρια και πλημμύρες ποταμών, οι οποίες εκτιμάται πως θα επηρεάσουν ακόμα μισό εκατομμύριο άτομα. Σύμφωνα με τη μελέτη του «The economic cost of climate change in Europe, 2018», η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των τιμών των τροφίμων κατά 20% μέχρι το 2050, ενώ οι ετήσιες οικονομικές ζημιές για την Ένωση μπορούν να ξεπεράσουν τα €190 δισ., αν τελικά υπάρξει άνοδος 3οC στη μέση παγκόσμια θερμοκρασία.

Τι κάνουν οι επιχειρήσεις

Για την επίτευξη της μετάβασης προς μια βιώσιμη Ευρώπη, η χρηματοδότηση θα διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο. Σύμφωνα με ορισμένες μελέτες της ΕΕ για τη χρηματοδότηση αυτής της μετάβασης απαιτούνται κεφάλαια ύψους €180 δις ευρώ ανά έτος, προερχόμενα από δημόσιες και κυρίως ιδιωτικές επενδύσεις. Επομένως, ο ρόλος των επιχειρήσεων είναι καθοριστικός, ενώ η ενσωμάτωση της βιωσιμότητας στη στρατηγική τους αποτελεί προϋπόθεση για αλλαγή των υφιστάμενων επιχειρηματικών μοντέλων, τα οποία σε αρκετές περιπτώσεις όχι μόνο δεν συμβάλλουν στην επίτευξη των ευρωπαϊκών επιδιώξεων και των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ, αλλά επηρεάζουν αρνητικά το συνολικό ισοζύγιο δημιουργίας διαμοιραζόμενης αξίας, οικονομικής και κοινωνικής.

Σχέδιο Δράσης

Το σχέδιο δράσης που έχει καταρτιστεί για την υλοποίηση της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, για τον ρόλο και τις υποχρεώσεις των επιχειρήσεων, καθώς και για τις ευκαιρίες, προκλήσεις που προκύπτουν από την μετάβαση σε πράσινη οικονομία θα μιλήσει ενώπιον του 13ου Συνεδρίου Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης ο Ιερόθεος Παπαδόπουλος, Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο.

Στο συνέδριο, το οποίο παρουσιάζει η ΙΜΗ σε συνεργασία με το CSR Cyprus την Πέμπτη, 27 Μαΐου 2021, στο ξενοδοχείο Hilton Nicosia (πρώην Hilton Park), θα συζητηθούν θέματα, όπως η διαφάνεια στις επιχειρήσεις, η ίση μεταχείριση και οι ίσες απολαβές μεταξύ ανδρών και γυναικών, οι βιώσιμες επενδύσεις και η σημασία της υιοθέτησης περιβαλλοντικών στρατηγικών για τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Για περισσότερες Πληροφορίες σχετικά με το θεματολόγιο του Συνεδρίου, κάντε κλικ εδώ.

Στο πλαίσιο του Συνεδρίου, θα πραγματοποιηθεί η απονομή των «Κυπριακών Βραβείων Καλών Πρακτικών Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (ΕΚΕ) και Βιωσιμότητας».

Η είσοδος είναι ελεύθερη, ενώ απαραίτητη είναι η δήλωση συμμετοχής. Για εγγραφή, κάντε κλικ εδώ.

 

Πληροφορίες

Οργανωτής: ΙΜΗ

Σε συνεργασία με: CSR Cyprus

ΧορηγοίΥπεραγορές ΑΛΦΑΜΕΓΑ, Evagoras and Kathleen Lanitis Foundation, Οργανισμός IMR / University of Nicosia ™, KPMG in Cyprus, PariMatch Foundation

Χορηγοί Επικοινωνίας: Mesimvria, περιοδικό GOLD, περιοδικό IN Business, REPORTER

 

Για περισσότερες πληροφορίες και εγγραφές, επικοινωνήστε με την IMH:

Τηλέφωνο: 22505555 │ Φαξ: 22679820

Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο: events@imhbusiness.com

Ιστοσελίδα: www.imhbusiness.com

 

Δειτε Επισης

ΙΝ Business Awards: Στην Bioland Energy Group το βραβείο στην κατηγορία «Επιχείρηση»
ΙΝ Business Awards: Στην Ειρήνη Χριστοδούλου το βραβείο Μάνατζερ-CEO εις μνήμην Άντη Χατζηκωστή
ΙΝ Business Awards: Στην Multimarine Services το βραβείο στην κατηγορία «Επιχειρηματική Καινοτομία»
ΙΝ Business Awards: Στην ΙΚΕΑ το βραβείο στην κατηγορία «Εταιρική Βιωσιμότητα και Υπευθυνότητα (ESG-ΕΚΕ)»
ΙΝ Business Awards: Στην Ν.Psaras Construction Co το βραβείο στην κατηγορία «Ανάπτυξη Γης-Κατασκευές»
ΙΝ Business Awards: Στην ECOMMBX το βραβείο στην κατηγορία «Best Workplace/Εργοδότης Προτίμησης»
ΙΝ Business Awards: Βραβείο στο City of Dreams Mediterranean στην κατηγορία «Τουρισμός-Ξενοδοχεία-Αναψυχή-Εστίαση»
ΙΝ Business Awards: Στην Chrysostomides Advocates & Legal Consultants το βραβείο στην κατηγορία «Υπηρεσίες»
ΙΝ Business Awards: Στην Cyprus Millers by Hadjigiorkis το βραβείο στην κατηγορία «Εμπόριο-Βιομηχανία»
ΙΝ Business Awards: Στο Smoothie Factory το βραβείο στην κατηγορία «Μικρομεσαία Επιχείρηση»