PwC: Αυξημένη αισιοδοξία για την παγκόσμια οικονομία αλλά και ανησυχίες για τους CEOs στην Κύπρο

Αυξημένα επίπεδα αισιοδοξίας ανάμεσα στους επιχειρηματικούς ηγέτες της Κύπρου αποτυπώνουν τα αποτελέσματα της 10ης ετήσιας τοπικής έρευνας της PwC για τους CEOs. Στο πλαίσιο της 24ης παγκόσμιας έρευνας που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή 5.050 CEOs από 100 χώρες, η PwC Κύπρου διεξήγαγε για 10η συνεχή χρονιά την τοπική της έρευνα, στην οποία συμμετείχαν 135 επιχειρηματικοί ηγέτες, καταγράφοντας ρεκόρ συμμετοχής.

 

Κλίμα αισιοδοξίας

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, παρατηρείται σημαντική άνοδος του ποσοστού των CEOs που θεωρούν ότι η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη θα παρουσιάσει βελτίωση κατά τους επόμενους 12 μήνες, με το ποσοστό αυτό να φτάνει το 61% σε σύγκριση με μόλις 18% το 2020.  Όσον αφορά την ανάπτυξη και την κερδοφορία των επιχειρήσεων τους, οι CEOs στην Κύπρο δηλώνουν αισιόδοξοι για τις προοπτικές αύξησης των εσόδων στους επόμενους 12 μήνες με ποσοστό 77%, ενώ όταν ο χρονικός ορίζοντας διευρύνεται στα τρία χρόνια, το ποσοστό αισιοδοξίας ανεβαίνει στο 88%.

 

Απειλές για την ανάπτυξη

Παρά την άνοδο της αισιοδοξίας, μέσα από τα αποτελέσματα διαφαίνεται ότι ο βαθμός των ανησυχιών έχει επίσης μεγαλώσει σε σχέση με το 2020, στοιχείο που συνδέεται με τις περισσότερες απειλές που εξετάζει η έρευνα. Δεδομένων των συνθηκών, η πανδημία έχει τον κυρίαρχο ρόλο, με ποσοστό 59% των CEOs στην Κύπρο να δηλώνουν πολύ προβληματισμένοι όσον αφορά τις επιπτώσεις που μια πανδημία ή υγειονομική κρίση μπορεί να έχει στις προοπτικές ανάπτυξης της εταιρείας τους.

 

Την πεντάδα των πιο σημαντικών επιχειρηματικών, οικονομικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών απειλών στην Κύπρο, συμπληρώνουν η αβεβαιότητα της οικονομικής ανάπτυξης με 53% (σημειώνοντας σημαντική αύξηση σε σχέση με πέρυσι που ήταν 32%) και η γεωπολιτική αβεβαιότητα με το ίδιο ποσοστό (53%). Ακολουθεί η αβεβαιότητα για τη χάραξη πολιτικής με 43% (σε σχέση με 26% το 2020) και η υπερβολική ρύθμιση με 39%.

 

Ψηφιακή επιτάχυνση

Αξιοσημείωτο είναι το ποσοστό των CEOs στην Κύπρο που σχεδιάζει να αυξήσει τις μακροπρόθεσμες επενδύσεις στον ψηφιακό μετασχηματισμό κατά τα επόμενα 3 χρόνια, το οποίο ανέρχεται σε 83%. Παρά το γεγονός ότι οι κυβερνοαπειλές προβληματίζουν τους CEOs σε μεγαλύτερο βαθμό σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, εντούτοις αυτές δεν συμπεριλαμβάνονται στην πρώτη πεντάδα των ανησυχιών τους. Την ίδια στιγμή, οι CEOs στην Κύπρο φαίνεται να τοποθετούν την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και το απόρρητο προσωπικών δεδομένων (52%) πιο χαμηλά σε σχέση με τις επενδύσεις που προγραμματίζουν για τον ψηφιακό τους μετασχηματισμό.

 

Η πρόκληση της κλιματικής αλλαγής

Η κλιματική αλλαγή και η επιβάρυνση του περιβάλλοντος απασχολούν τους CEOs στην Κύπρο, αλλά όχι σε μεγάλο βαθμό, καθώς μόνο το 28% το βλέπουν ως σημαντική απειλή για την επικείμενη ανάπτυξη της εταιρείας τους, ενώ μόλις το 30% των επιχειρηματικών ηγετών στην Κύπρο περιλαμβάνει την κλιματική αλλαγή στις στρατηγικές δραστηριότητες που αφορούν τη διαχείριση κινδύνων.

 

Παρουσίαση της έρευνας

Η 10η τοπική έρευνα για τους CEOs παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια ειδικής διαδικτυακής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στις 21 Απριλίου στην οποία συμμετείχε ο Bob Moritz, Πρόεδρος του Παγκόσμιου δικτύου της PwC.

Ο κ. Moritz ανέδειξε κατά την τοποθέτησή του ότι: «Η πανδημία επιτάχυνε τις τάσεις που προϋπήρχαν αναγκάζοντας όλους μας την ίδια στιγμή να προχωρήσουμε σε ψηφιακό μετασχηματισμό. Η πρόοδος που σημειώθηκε μέχρι σήμερα σε αυτό τον τομέα αφορούσε την επιβίωση. Πλέον η ψηφιακή μεταρρύθμιση είναι προϋπόθεση επιτυχίας των οργανισμών.»

Στη συζήτηση που ακολούθησε, και την οποία συντόνισαν o Διευθύνων Σύμβουλος της PwC Κύπρου, Ευγένιος Ευγενίου και ο Bob Moritz, συμμετείχαν η Άντρεα Αντωνίου, Regional Director, Eastern and Southern Europe, Iron Mountain και ο Αντώνης Πολεμίτης, Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα της τοπικής έρευνας, ο κ. Ευγενίου, ανέφερε ότι το 2021 είναι μια χρονιά ορόσημο, καθώς φέτος συμπληρώνονται 10 χρόνια από τότε που οι CEOs στην Κύπρο απέκτησαν τη δική τους φωνή, στο πλαίσιο της παγκόσμιας έρευνας. «Ο διπλός ρόλος της πανδημίας ως επιταχυντής των τάσεων που προϋπήρχαν και ενισχυτής των δυνάμεων αλλαγής, διαπερνά τα αποτελέσματα της έρευνας. Τα σημερινά δεδομένα οδηγούν στην ταχεία μετεξέλιξη των επιχειρήσεων, οι οποίες καλούνται να αντιμετωπίσουν πολλαπλά ζητήματα, καθώς και να επενδύσουν στην τεχνολογία αλλά και στους ανθρώπους τους, ώστε να προετοιμαστούν για το μέλλον», επεσήμανε ο κ. Ευγενίου.

 

Τα αποτελέσματα είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα www.pwc.com.cy/ceosurvey.

 

Δειτε Επισης

Στο τεύχος Απριλίου του περιοδικού GOLD: Living the American Dream
Ακίνητα: Οι πιο περιζήτητες περιοχές ανά επαρχία-Τι καταδεικνύει έρευνα της Deloitte
Τελεσίγραφο Βαφεάδη στην Kition για την εγγυητική-Προθεσμία δύο ημερών, μετά τα πράγματα θα είναι διαφορετικά
Κώστας Κουμής: Τα τρία αρνητικά δεδομένα της φετινής χρονιάς και η αισιοδοξία για τις επιδόσεις του τουρισμού
Και εγένετω Σύνδεσμος Κανονιστικής Συμμόρφωσης Κύπρου(CCA)-Ποια η αποστολή του
Σημαντικές πρωτοβουλίες ΕΚΚ για ενίσχυση του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού των νέων
Π. Χριστοδούλου: Επιτυγχάνεται η πολυπόθητη εναρμόνιση των όρων εργοδότησης του προσωπικού
Century Travel Group και Goget Retail Microfinance σε μια συνεργασία προς όφελος του Κύπριου ταξιδιώτη
Διοικητικό πρόστιμο συνολικού ύψους €360,000 στην ΚΕΠΕΥ MCA Intelifunds από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Συμφωνία σταθμός ανάμεσα σε Ελληνική και ΕΤΥΚ για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης