Μετασχηματισμός στην αγροτική οικονομία της Κύπρου

Ο αγροδιατροφικός τομέας παραμένει ο μεγαλύτερος εργοδότης στον κόσμο, απασχολώντας το 40% του ενεργού πληθυσμού παγκοσμίως, παράγοντας σήμερα 250% περισσότερα τρόφιμα σε σχέση με το 1950, χρησιμοποιώντας, παράλληλα, 5% λιγότερους πόρους. Ωστόσο, σύμφωνα με στοιχεία της Διεθνούς Οργάνωσης Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών, το 32% των τροφίμων που παράγονται παγκοσμίως, χάνονται ή πετιούνται.

Η παραγωγή τροφίμων δεν αποτελεί μόνο υπηρεσία ζωτικής σημασίας αλλά και πηγή εισοδήματος, καθώς τα ευρωπαϊκά τρόφιμα εξάγονται σε ολόκληρο τον κόσμο. Ωστόσο, ο τομέας των γεωργικών προϊόντων διατροφής έχει σημαντικό αντίκτυπο στο περιβάλλον.

Η ΕΕ επιδιώκει να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο παράγονται και καταναλώνονται τα τρόφιμα στην Ευρώπη με σκοπό τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των συστημάτων τροφίμων και την ενίσχυση της ανθεκτικότητάς τους σε κρίσεις, διασφαλίζοντας παράλληλα τη διάθεση υγιεινών και οικονομικά προσιτών τροφίμων για τους σημερινούς πολίτες και τις μελλοντικές γενεές.

Στρατηγική «από το αγρόκτημα στο πιάτο»

Στο πλαίσιο της Πράσινης Συμφωνίας, η Κομισιόν παρουσίασε τη στρατηγική της «από το αγρόκτημα στο πιάτο», συμβάλλοντας στην επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050. Η στρατηγική έχει ως σκοπό να στρέψει το σημερινό σύστημα τροφίμων της ΕΕ προς ένα βιώσιμο πρότυπο.

Κύριοι στόχοι της στρατηγικής:

  • εξασφάλιση επαρκών, οικονομικά προσιτών και θρεπτικών τροφίμων χωρίς υπέρβαση των ορίων του πλανήτη
  • βιώσιμη παραγωγή τροφίμων, μεταξύ άλλων με την ουσιαστική μείωση της χρήσης φυτοφαρμάκων, αντιμικροβιακών φαρμάκων και λιπασμάτων και την αύξηση της βιολογικής γεωργίας
  • προώθηση πιο βιώσιμης κατανάλωσης τροφίμων και υγιεινής διατροφής
  • μείωση της απώλειας και της σπατάλης τροφίμων
  • καταπολέμηση της απάτης στον τομέα των τροφίμων στο πλαίσιο της αλυσίδας εφοδιασμού
  • βελτίωση της καλής μεταχείρισης των ζώων

Αξίζει να σημειωθεί πως η μετάβαση σε ένα πιο φιλικό προς το περιβάλλον σύστημα τροφίμων δημιουργεί νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες που έχουν θετικό αντίκτυπο στα έσοδα των επιχειρήσεων γεωργικών προϊόντων διατροφής.

Πράσινη Συμφωνία και ΚΑΠ

Τα κύρια στοιχεία των προτάσεων της ΕΕ για εκσυγχρονισμό και απλούστευση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, καθώς και τα προγράμματα με τα οποία η ΕΕ θα στηρίξει τους γεωργούς και τις αγροτικές κοινότητες αναμένεται να παρουσιαστούν ενώπιον του 4ου Παγκύπριου Συνεδρίου Γάλακτος, Γεωργίας και Κτηνοτροφίας θα πραγματοποιηθεί στις 6 Ιουλίου 2021, στο Κτήμα Κουσιουμή, στη Λευκωσία στις 10:00.

Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην ενσωμάτωση των στόχων και των φιλοδοξιών του Green Deal στην ΚΑΠ, καθώς οι γεωργοί έχουν να αντιμετωπίσουν μια διπλή πρόκληση: να παράγουν τρόφιμα και ταυτόχρονα να προστατεύουν τη φύση και να διαφυλάσσουν τη βιοποικιλότητα. Έτσι, μέσω της ΚΑΠ πρέπει να βοηθήσουν τους γεωργούς να μεταβούν σε μια γεωργία φιλική προς τη φύση και το κλίμα.

Στο πλαίσιο του Συνεδρίου αναμένεται επίσης να αναλυθούν το όραμα και οι στόχοι, τόσο σε κυβερνητικό όσο και ιδιωτικό επίπεδο, μετά και την κατοχύρωση του χαλλουμιού ως προϊόν ΠΟΠ, ενώ επί τάπητος θα τεθούν και οι προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η αγροτική παραγωγή μετά την Covid-19 εποχή, καθώς επίσης και πώς οι νέες τεχνολογίες ή οι εξελιγμένες μεθόδοι καλλιέργειας μπορούν να βοηθήσουν στην αύξηση της παραγωγής, και στην προσέλκυση επενδυτών.

Παράλληλα, θα παρουσιαστούν τα πλάνα επιδοτήσεων της κυβέρνησης που αφορούν στον γεωργικό και κτηνοτροφικό τομέα, ενώ θα συζητηθεί και το θέμα των κτηνοτροφικών ζωνών και η διαχείριση κτηνοτροφικών αποβλήτων

Αξίζει να σημειωθεί πως κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί και η τελετή βράβευσης των νικητών του προγράμματος Νέοι Αγροεπιχειρηματίες Κύπρου του έργου CAPturing the Future Generation.

Περισσότερες πληροφορίες για το συνέδριο μπορείτε να βρείτε εδώ

Η συμμετοχή στο συνέδριο είναι δωρεάν, με απαραίτητη προϋπόθεση την εγγραφή. Για ηλεκτρονικές εγγραφές, κάντε κλικ εδώ

Πληροφορίες συνεδρίου

Οργανωτής: ΙΜΗ

Κύριος Χορηγός: Ελληνική Τράπεζα

Υπό την Αιγίδα: Του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Κώστα Καδή

Με τη στήριξη: Έργο «CAPturing the Future Generation»

Χορηγοί επικοινωνίας: περιοδικό IN Business, πόρταλ REPORTER

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με την ΙΜΗ, τηλ.: +357 22505555, φαξ: 22679820, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: events@imhbusiness.com,  ιστοσελίδα: www.imhbusiness.com

Δειτε Επισης

Διάλεξη για τον εργασιακό εκφοβισμό από το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφος
Εβδομάδα Πυρασφάλειας από CNP ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ και Πυροσβεστική Υπηρεσία για 23η χρονιά
Ενεργή συμμετοχή MUSKITA στον ΟΠΑΠ Μαραθώνιο Λεμεσού
Συναντήσεις έμπνευσης #ΆκουΤοΣώμαΣου από τον Αντικαρκινικό Σύνδεσμο Κύπρου
Η Action Global Communications αναδείχθηκε Mediterranean Consultancy of the Year
16α ΙΝ Business Awards: Αντίστροφη μέτρηση για την μεγάλη γιορτή του επιχειρείν-Την Πέμπτη η απονομή των βραβείων
Στις 18 Ιουνίου το 7ο Παγκύπριο Συνέδριο Γάλακτος, Γεωργίας και Κτηνοτροφίας
Στην Κίνα για σειρά συναντήσεων και την... βάφτιση πλοίου της ΑAL Shipping η Μαρίνα Χατζημανώλη
Παρουσία Σκουρίδη η συμμετοχή Πανεπιστημίου Νεάπολις στον 47ο Διεθνή Διαγωνισμό ICPC
Yo2: Πρωτοπορία στην παγκόσμια σχεδιαστική συνεργασία από την Κύπρο με το «Touch of Dutch»