Χορηγία Κατηγορίας Υπηρεσίες

Επανακαθορίζοντας το οικονομικό μοντέλο στα νέα δεδομένα

Οι ιδιάζουσες συνθήκες που δημιούργησαν τα περιοριστικά μέτρα για την εξάπλωση της πανδημίας, δημιουργεί την ανάγκη για επανακαθορισμό και προσαρμογή του οικονομικού μοντέλου της Κύπρου στα νέα δεδομένα που επικρατούν σε διεθνές επίπεδο.

Η νέα πραγματικότητα και η επιτάχυνση της ψηφιακής μεταμόρφωσης που προκάλεσε η πανδημία, δίνει την ευχέρεια να επανακαθορίσουμε την στρατηγική μας για την κυπριακή Οικονομία ανέφερε ο Γενικός Διευθυντής τους ΣΕΛΚ Κυριάκος Ιορδάνους. Μιλώντας ενώπιον του  11ου Nicosia Economic Congress υπογράμμισε πως υπάρχουν πιέσεις για περισσότερη διαφάνεια, πράσινη οικονομία, καινοτομία, ψηφιοποίηση και χρήση της τεχνολογίας.

Πρόσθεσε πως οι εταιρείες είναι πρόθυμες να επενδύσουν και συνεργαστούν με δικαιοδοσίες όπου υπάρχει διαφάνεια, φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον, βιώσιμη ανάπτυξη. Ο κ. Ιορδάνους τόνισε πως κάθε κρίση δημιουργεί και ευκαιρίες για αλλαγές, προσθέτοντας πως για την επιτυχή εφαρμογή των αλλαγών θα πρέπει να υπάρχει συνεργασία μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του ΣΕΛΚ Δημήτρης Βάκης υπογράμμισε πως στην προσπάθεια να καταρτιστεί μια νέα στρατηγική για την οικονομία και τον επανακαθορισμό του μοντέλου που θα πρέπει να ακολουθήσουμε θα πρέπει ληφθούν υπόψη μια σειρά παραγόντων.

Όπως ανέφερε πως η κατάργηση του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος είχε αρνητικό αντίκτυπο στον τομέα των ακινήτων, ενώ η αρνητική διαφήμιση της Κύπρου μέσω των αποκαλύψεων των panama papers και του δικτύου Al Jazeera αποτελούν πλήγμα για την αξιοπιστία της Κύπρου.

Την ίδια ώρα, επισήμανε πως οι προσπάθειες για την υιοθέτηση κοινού φορολογικού συντελεστή από την ΕΕ αποτελεί αρνητική εξέλιξη για την Κύπρο, καθώς και η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ, ενός από τους σημαντικούς εμπορικούς εταίρους της Κύπρου.

Ο κ. Βάκης τόνισε πως η τεχνολογία θα αλλάξει δραματικά τον τρόπο με τον οποίον παρέχονται οι υπηρεσίες, ενώ η Πράσινη Συμφωνία της ΕΕ επιβάλλει την ανάγκη για σημαντικές αλλαγές σε πολλούς τομείς της Οικονομίας.

Όλα αυτά, κατέληξε, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά τον καταρτισμό νέου οράματος για την κυπριακή οικονομία.

Δειτε Επισης

7ο Cyprus HealthCare Conference: Η πορεία προς ισότιμο και καθολικό σύστημα υγείας
Η νέα επιστημονική επιτροπή του ΠΑΣΥΚΑΦ
Φαίδωνας Φαίδωνος: Πάνω από 600 οι φοιτητές ΤΕΠΑΚ στην Πάφο τη νέα χρονιά
Τομείς συνεργασίας συζήτησαν Βαφεάδης και Χατζημανώλη με DP World στο Ντουμπάι
Επιχειρηματικό φόρουμ Κύπρου-Εσθονίας: Προώθηση διμερών συνεργασιών
Οι εποπτικές προτεραιότητες της ΕΚΚ για το 2024-Επικέντρωση σε ΚΕΠΕΥ με διασυνοριακές δραστηριότητες
Εργασιακή ευημερία: Βασικός παράγοντας για τη βιώσιμη επιτυχία των οργανισμών
Ανανέωση διεθνούς διαπίστευσης EFMD για το Πρόγραμμα ΜΒΑ του Πανεπιστημίου Κύπρου
Η Freedom24 Super Grand Χορηγός για τον πρώτο Ολυμπιονίκη της Κύπρου Παύλο Κοντίδη
Η Πετρολίνα σύμμαχος ζωής του Συνδέσμου «Ένα Όνειρο Μια Ευχή»