Restart και reshape την ανάπτυξη μέσω ψηφιακής τεχνολογίας

Η έξαρση της πανδημίας που οφείλεται στον κορωνοϊό Covid-19, προκάλεσε εκτός της ευρείας υγειονομικής κρίσης, μία γενικότερη κοινωνική αναταραχή και αίσθηση ανασφάλειας, επιφέροντας παράλληλα ανατροπές στη οικονομική δραστηριότητα. Οι προσαρμογές που απαιτήθηκαν από τις πρωτόγνωρες καταστάσεις σε κάθε κράτος ήταν ποικίλες, όπως άλλωστε και οι αντιδράσεις των κρατικών φορέων μέσω των περιοριστικών μέτρων εξάπλωσης του ιού αλλά και των διαφόρων μέτρων στήριξης της οικονομίας που εφαρμόστηκαν από τις κυβερνήσεις.

Η ανάγκη για έναν ολικό μετασχηματισμό της οικονομίας, καθώς και η επανεξέταση του παραγωγικού μοντέλου της Κύπρου είναι αναγκαία και προϋπήρχε πολύ πριν την έναρξη της πανδημίας. Η έξαρση της πανδημίας μπορεί να επιφέρει μία πιο γρήγορη τροχιά ψηφιακού μετασχηματισμού, αντιμετωπίζοντας το τώρα και σχεδιάζοντας την επόμενη ημέρα για τη μετά Covid-19 εποχή.

Προτεραιότητα για τις επιχειρήσεις και οργανισμούς αποτελεί η επαναξιολόγηση και δημιουργία νέων διαδικασιών που θα μετριάσουν τους κινδύνους απέναντι σε απρόβλεπτες καταστάσεις της πανδημίας. Σε ευνοϊκότερη θέση βρέθηκαν όσες επιχειρήσεις είχαν μεριμνήσει και επενδύσει στον ψηφιακό τους μετασχηματισμό ώστε να παρέχουν μεγαλύτερη κυβερνοασφάλεια και ετοιμότητα στην αντιμετώπιση κρίσεων και διαχείρισης κινδύνων.

Ψηφιακή μεταμόρφωση

Η μετάβαση προς μία ψηφιακή ολοκλήρωση, βασίζεται κυρίως στους πυλώνες καινοτομίας όπως αυτή της ανάλυσης μεγάλου αριθμού δεδομένων, αναλυτικών εργαλείων, των νέων διαδικτυακών εφαρμογών, της διασφάλισης της ακεραιότητας των δεδομένων με ισχυρούς αλγόριθμους (blockchain) αλλά και στην ενσωμάτωση έξυπνων λειτουργιών όπως η τεχνητή νοημοσύνη (artificial intelligence), επαυξημένης πραγματικότητας (augmented reality).

Για τον κρατικό μηχανισμό, μεγάλη πρόκληση και κυρίως για τον δημόσιο τομέα παροχής υπηρεσιών είναι η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή.

Η πανδημική κρίση μπορεί να αποτελέσει έναν επιταχυντή ανάκαμψης των επιχειρήσεων και ένα εργαλείο μετάβασης προς την ψηφιακή εποχή προς την 4η Βιομηχανική Επανάσταση.

Το ψηφιακό μέλλον της Κύπρου

Η Κύπρος κατατάσσεται 24η μεταξύ των 28 κρατών μελών της ΕΕ στην έκδοση του δείκτη ψηφιακής οικονομίας και κοινωνίας (DESI) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2020. Με βάση δεδομένα προ της πανδημίας, η Κύπρος έχει βελτιώσει τα αποτελέσματά της σε όλες τις παραμέτρους του δείκτη DESI, αν και η βαθμολογία της εξακολουθεί να είναι κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ.

Όπως είναι ευρέως παραδεκτό, οι τεχνολογικές εξελίξεις και η καινοτομία μπορούν να διαδραματίσουν βασικό ρόλο στο να επαναπροσδιορίσουμε πως διαφορετικοί τομείς της οικονομίας μπορούν να αξιοποιήσουν την τεχνολογία με θετικό αντίκτυπο τόσο για την κοινωνία όσο και την οικονομία.

Εκπρόσωποι του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα συζητούν, στο πλαίσιο του 11th Nicosia Economic Congress, πρακτικούς τρόπους εφαρμογής του ψηφιακού μετασχηματισμού σε διάφορους τομείς και για το πώς η ψηφιοποίηση μπορεί να αποτελέσει καταλύτη για βιώσιμη κυκλική οικονομία.

Στη συζήτηση θα λάβουν μέρος οι:

- Κυριάκος Κόκκινος, Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής

- Χρίστος Εοτζουριάν, Channels & Digital Products Manager, Ελληνική Τράπεζα

- Αντρέας Νεοκλέους, CEO, Cyta

- Ανδρέας Ξηρόκωστας, Managing Director, SAP Hellas, Cyprus, Malta

Το 11th Nicosia Economic Congress που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 20 Απριλίου 2021, παρουσιάζουν ο Σύνδεσμος Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου (ΣΕΛΚ) και το περιοδικό GOLD.

Το συνέδριο θα διεξαχθεί στην αγγλική και την ελληνική γλώσσα. Για το πρόγραμμα του συνεδρίου, κάντε κλικ εδώ.

 

Στο «11th Nicosia Economic Congress» θα συμμετέχουν επιχειρηματίες, CEOs, διευθύνοντες σύμβουλοι, διευθυντές και μέλη διοικητικών συμβουλίων των μεγαλύτερων κυπριακών εταιρειών απ’ όλους τους κλάδους, καθώς και ξένων επιχειρήσεων που εδρεύουν στην Κύπρο. Απευθύνεται επίσης σε οικονομολόγους, ακαδημαϊκούς και εκπρόσωπους του δημόσιου τομέα.

 

Η συμμετοχή στο Nicosia Economic Congress είναι κατόπιν πρόσκλησης. Ωστόσο, διατίθεται περιορισμένος αριθμός θέσεων επί πληρωμή για μη προσκεκλημένους, με προϋπόθεση έγκρισης του σχετικού αιτήματος εγγραφής το οποίο μπορείτε να συμπληρώσετε εδώ.

 

Πληροφορίες Συνεδρίου

Οργανωτές: ΣΕΛΚ και περιοδικό GOLD

Κύριος Χορηγός: Ελληνική Τράπεζα

Χορηγοί: KPMG Κύπρου, SAP

Ακαδημαϊκός Συνεργάτης: CIM

Υποστηρικτής: Invest Cyprus

Χορηγοί Επικοινωνίας: Alpha Κύπρου, Περιοδικό IN Βusiness και πόρταλ REPORTER

Συντονιστής: IMH

 

Για περισσότερες πληροφορίες: ΙΜΗ, Τηλέφωνο: 22505555,

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: events@imhbusiness.com

Ιστοσελίδα: www.imhbusiness.com

 

Δειτε Επισης

Σύντομα ο σχεδιασμός για Σχολή Θαλάσσιων Επιστημών ΤΕΠΑΚ στη Λάρνακα
«sCYence Fair 2024»: Με εκατοντάδες χαμόγελα πλημμύρισε η μεγαλύτερη γιορτή της επιστήμης
Οι νικητές των «Stelios Bi - Communal Awards for Business Co-operation 2024»
TELETHON και Κεραυνός Στροβόλου ενώνουν δυνάμεις
16α ΙΝ Business Awards: Ανακοινώνονται την ερχόμενη εβδομάδα οι βραβευθέντες
Στην ΟΕΒ ο Σύνδεσμος Συλλογικότητας Θεατρικών Δημιουργών-Το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο
Στις 16 Μαΐου η ετήσια εκδήλωση «Cisco Experience»
Oι content creators αλλάζουν την όψη της οικονομίας
Με διαδρομές ενθουσιασμού, επιτυχίας και επιδόσεων ο απολογισμός για τον ΟΠΑΠ Μαραθώνιο Λεμεσού
ΓεΣΥ: Πώς διατηρείται και ενισχύεται η ποιοτική εξυπηρέτηση ασθενών;