Έναρξη προγράμματος Erasmus+ - «Σύγκλιση Κωδικοποίησης Χρηστής Διακυβέρνησης στον Αθλητισμό» (ACTION)

Tο τριετές πρόγραμμα «Σύγκλιση Κωδικοποίησης Χρηστής Διακυβέρνησης στον Αθλητισμό» (ACTION) εμπίπτει στο Erasmus+ (KA2) της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) που χρηματοδοτεί έργα για τη συνεργασία με σκοπό την καινοτομία και την ανταλλαγή ορθών πρακτικών. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει οχτώ εταίρους από επτά χώρες: το Ινστιτούτο Αθλητικής Διακυβέρνησης (Πολωνία) το οποίο και συντονίζει το πρόγραμμα· το University of Central Lancashire Cyprus (Κύπρος)· το Πανεπιστήμιο  LUNEX (Λουξεμβούργο)· τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού (Κύπρος)· το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Τεχνών, Πολιτισμού, Δημόσιας Διοίκησης και Αθλητισμού (Αυστρία)· τον κυβερνητικό, υπεύθυνο για τον αθλητισμό,  οργανισμό  ‘Sport Μάλτα’ (Μάλτα)· το Υπουργείο Νεότητας και Αθλητισμού (Βουλγαρία)· και την Ένωση Αθλητικών Ομοσπονδιών (Λιθουανία).

Το ACTION είναι επομένως μια κοινή πρωτοβουλία δύο πανεπιστημίων, τεσσάρων δημόσιων αρχών που είναι υπεύθυνες για τη χάραξη αθλητικής πολιτικής στις χώρες τους, ενός εθνικού αθλητικού οργανισμού και ενός ιδιωτικού μη κερδοσκοπικού ινστιτούτου που προωθεί την χρηστή διακυβέρνηση και κοινωνική ευθύνη στους αθλητικούς οργανισμούς. Η έναρξη των εργασιών του ACTION που πραγματοποιήθηκε (διαδικτυακά) στις 14 Ιανουαρίου 2021 έδωσε στους εταίρους την ευκαιρία να παρουσιάσουν τους οργανισμούς τους και να αποσαφηνίσουν τις δραστηριότητες και τα παραδοτέα του έργου.

Με την ολοκλήρωσή του, το ACTION στοχεύει να (α) χαρτογραφήσει το υπάρχον τοπίο των κωδίκων χρηστής διακυβέρνησης στην Ευρώπη· (β) εξετάσει κοινές διαστάσεις και αρχές στους εν λόγω κώδικες· (γ) διευκολύνει τη δημιουργία κώδικα χρηστής διακυβέρνησης σε κράτη-μέλη που δεν διαθέτουν· και (δ) προτείνει τη δημιουργία ενός συγκεκλιμένου κώδικα χρηστής διακυβέρνησης.

Το ACTION, λοιπόν, δύναται να έχει σημαντικό αντίκτυπο στα κράτη-μέλη της ΕΕ καθώς αυξάνει τη χάραξη πολιτικής βάσει τεκμηρίωσης στην κωδικοποίηση της  χρηστής διακυβέρνησης στο ευρωπαϊκό αθλητικό περιβάλλον. Διαφορετικά κράτη μέλη της ΕΕ και αθλητικοί οργανισμοί έχουν διατυπώσει διαφορετικές λύσεις για τη διασφάλιση της χρηστής διακυβέρνησης. Η συνένωση όλων αυτών των διαφορετικών προσεγγίσεων θα επιτρέψει τη διασταύρωση των ιδεών, τη συνεργατική μάθηση και θα διευκολύνει τη σύγκλιση των πολιτικών.

Το University of Central Lancashire Cyprus εκπροσωπείται με τον Αναπληρωτή Κοσμήτορα της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων, Επίκουρο Καθηγητή Δρα. Χρήστο Αναγνωστόπουλο, ο οποίος και προέβη στην ακόλουθη δήλωση μετά την εναρκτήρια συνάντηση:

«Tα τελευταία χρόνια αρκετοί δημόσιοι εποπτικοί οργανισμοί αναλαμβάνουν την πρωτοβουλία να εκπονήσουν σχέδια ενίσχυσης της χρηστής διακυβέρνησης των αθλητικών οργανισμών της χώρας τους. Μάλιστα, είμαστε σε μια περίοδο που η συζήτηση για μια καθολική υιοθέτηση – αν όχι σύγκλιση – κωδίκων γίνεται όλο και εντονότερη. Το ερευνητικό πρόγραμμα ACTION, λοιπόν, είναι άκρως επίκαιρο διότι αποσκοπεί στη δημιουργία ενός συγκεκλιμένου κώδικα χρηστής διακυβέρνησης ο οποίος θα μπορεί να υιοθετηθεί και να εφαρμοστεί από όλα τα κράτη-μέλη της Ένωσης».

Δειτε Επισης

Το «Ποδηλατώ για ένα ευρώ με τη Μαρίνα Θεοδώρου 2024» συμπλήρωσε 600 χλμ προσφοράς
25 χρόνια για το Ογκολογικό Κέντρο Τράπεζας Κύπρου-Τι έλεγε κατά τα εγκαίνια ο Μιχαλάκης Α. Τριανταφυλλίδης
H γαλλική AXERIA εισέρχεται στην κυπριακή ασφαλιστική αγορά
Επίσκεψη ομάδας εργαζομένων της Gordian στο Κέντρο Υπηρεσιών «ΣΕΑΝΑ»
Την Τρίτη η 63η ετήσια γενική συνέλευση της ΟΕΒ
Το EUHeyDay πάει Πάφο
Η πρώτη δικαστική απόφαση στην Κύπρο που επέτρεψε τη λήψη μαρτυρίας μέσω εικονοτηλεδιάσκεψης σε αστική υπόθεση
Σύντομα ο σχεδιασμός για Σχολή Θαλάσσιων Επιστημών ΤΕΠΑΚ στη Λάρνακα
«sCYence Fair 2024»: Με εκατοντάδες χαμόγελα πλημμύρισε η μεγαλύτερη γιορτή της επιστήμης
Οι νικητές των «Stelios Bi-Communal Awards for Business Co-operation 2024»