Χορηγία Κατηγορίας Υπηρεσίες

Deloitte: Μαθήματα από την πανδημία και το Μέλλον της Εργασίας

Από τον Χρίστη Χριστοφόρου, Ανώτερο Εκτελεστικό Διευθυντή της Deloitte στην Κύπρο
cchristoforou@deloitte.com


Μετά από ένα και πλέον χρόνο που βιώνουμε τις επιπτώσεις και τις προεκτάσεις της πανδημίας, άλλαξαν πάρα πολλά στη ζωή μας. Σήμερα, ο κόσμος δεν είναι ο ίδιος με πριν την εκδήλωση της πανδημίας. O τρόπος ζωής, η καθημερινότητα, οι συνήθειες μας, εισήλθαν σε μια άλλη σφαίρα που είναι πλήρως συνδεδεμένη, αλλά και εξαρτώμενη από την εξέλιξη του κορωνοϊού.

Αν και τα μηνύματα που έρχονται από τη μάχη της επιστήμης κατά του κορωνοϊού, ειδικά με την ανακάλυψη εμβολίων, είναι σχετικά θετικά, εντούτοις ο ανθρώπινος παράγοντας δεν κοιτάζει πίσω και έχει ήδη εισέλθει σε μια νέα ρότα συμπεριφοράς, αντιδράσεων και επικοινωνίας. Η πολύμηνη ταλαιπωρία από την πανδημία, άλλαξε σε πολλά την ανθρώπινη προσέγγιση τόσο στους χώρους εργασίας, όσο και στη ζωή.

Άνθρωποι και εργασία
Στους χώρους εργασίας συντελέστηκαν γιγαντιαίες ανατροπές. Τα μαθήματα από το τελευταίο έτος φέρνουν έντονα στο προσκήνιο παγκόσμιες τάσεις ανθρώπινου δυναμικού που εξελίσσονται εδώ και χρόνια - τάσεις ευεξίας, επαναπροσδιορισμού, superteams (συνδυασμός ανθρώπων με μηχανές), και το ρόλο του ανθρώπινου δυναμικού. Ακόμη περισσότερο, αυτά τα μαθήματα ενισχύουν τη γενική ανάγκη να ενσωματωθεί το ανθρώπινο στοιχείο σε ότι κάνει ένας οργανισμός, προκειμένου να δημιουργήσει διαχρονική αξία για τους εργαζόμενους, τις επιχειρήσεις και την κοινωνία γενικότερα. Οι ίδιοι οι οργανισμοί έμαθαν να βλέπουν πέρα από τα βιογραφικά σημειώματα και τις αρμοδιότητες του κάθε εργαζόμενου, αφού τελικά κανένας δεν γνωρίζει πραγματικά τι είναι ο καθένας ικανός να κάνει και ποια είναι τα όριά του, έως ότου δοκιμαστεί πέραν αυτών των ορίων. Και οι τελευταίοι 12 μήνες αποτέλεσαν ένα καθοριστικό τεστ. Έτσι, η προσέγγιση προς το ανθρώπινο δυναμικό μέσα στους οργανισμούς έγινε πιο ειλικρινής και ίσως πιο αυθόρμητη, αφού όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι ο κάθε άνθρωπος δρα και αντιδρά διαφορετικά. Ο καθένας από εμάς μπορεί να προσαρμοστεί και να λειτουργήσει με τρόπους που ξεπερνούν το ρόλο και τα καθήκοντα του.

Ακόμα, η διεύρυνση της χρήσης της τεχνολογίας, βοήθησε να απελευθερωθούν δυνάμεις και δυνατότητες και να επανακαθορίσουν οι οργανισμοί τον τρόπο που διαχειρίζονται το ανθρώπινο δυναμικό τους. Αυτό προϋποθέτει για όλους μας να αδράξουμε την πρόκληση, να ενισχύσουμε τους ανθρώπους μας και να τους αφήσουμε να υπερβούν την παραδοσιακή ιεραρχική δομή και την υπάρχουσα γραφειοκρατία και να αναδείξουν τις ηγετικές ικανότητές τους.

Αλλαγές στην ηγεσία
Η ηγεσία των οργανισμών δεν έμεινε ανέπαφη από την εμπειρία της πανδημίας. Τώρα, τα διευθυντικά στελέχη εκπέμπουν ένα πιο ανθρώπινο πρόσωπο, μια αξιοσημείωτη απλότητα και μια τάση μεγαλύτερης συναίνεσης και διαφάνειας.

Σήμερα, τα στελέχη αυτά είναι πιο διατεθειμένα να κάνουν διάλογο για μη-παραδοσιακά θέματα, όπως η ευεξία στο χώρο εργασίας, η διαφορετικότητα, η ασφάλεια και η προστασία. Αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες που πριν δεν απασχολούσαν την παραδοσιακή ηγεσία, δίνοντας νέο νόημα στην εργασία που κινητοποιεί τους εργαζόμενους γύρω από κοινούς στόχους, συμβάλλοντας σε καλύτερες επιδόσεις για όλο τον οργανισμό.

Κουλτούρα εμπιστοσύνης
Οι περιορισμοί λόγω πανδημίας, που επέβαλαν στο προσωπικό να μένει στο σπίτι του, δημιούργησε ένα νέο πιο ευρύ πλέγμα ευθυνών για τους επικεφαλής των τμημάτων. Δεν αρκεί μόνο ο εποπτικός τους ρόλος και η καταγραφή της παραγόμενης εργασίας από τους εργαζόμενους. Τώρα έχουν πιο καθοριστικό ρόλο να επιτελέσουν, αφού πρέπει να προωθήσουν και να εδραιώσουν μια νέα κουλτούρα εμπιστοσύνης εντός του οργανισμού. Όσοι δεν έχουν καλή διάθεση για συνεργασία ή αδυνατούν να ακούσουν μια διαφορετική άποψη, δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις ανάγκες της κουλτούρας εμπιστοσύνης, με αρνητικές επιπτώσεις στο σύνολο της εργασίας, αλλά και του οργανισμού.

Για να βγει δυνατότερος ένας οργανισμός από την κρίση, η ηγετική ομάδα και οι επικεφαλής τμημάτων πρέπει να απλώσουν το δίκτυ εμπιστοσύνης προς το υπόλοιπο προσωπικό, ώστε να καταφέρουν να βγάλουν στην επιφάνεια τις ηγετικές ικανότητές τους, να στηρίξουν ανθρώπινες ανάγκες και κυρίως να εμπνεύσουν όλους για να επιτευχθούν οι κοινοί στόχοι του οργανισμού.

Αξία και εργασία
Η εργασία δεν είναι μόνο ένα μετρήσιμο μέγεθος που αποτυπώνεται αξιακά. Επιπρόσθετα, είναι μια πολύπλευρη διαδικασία που συνδέει τους ανθρώπους με ύψιστους στόχους, δίνει κίνητρα, δημιουργεί σχέσεις και στο τέλος αναδεικνύει δεξιότητες και διαμορφώνει προσωπικότητες στο εργασιακό περιβάλλον.

Οι οργανισμοί επιβάλλεται να επανασχεδιάσουν τον τρόπο εργασίας για το μέλλον, λαμβάνοντας υπόψη, όχι μόνο τη μετρήσιμη αξία της, αλλά και σύνθετο πλέγμα των ανθρώπινων ιδιαιτεροτήτων που αναπτύσσονται μέσα από τη διαδικασία της εργασίας.

Οικοσύστημα και οργανισμοί
Οι πολλές προκλήσεις που έχουν σήμερα ενώπιον τους οι οργανισμοί, τους υποχρεώνουν να δημιουργήσουν οικοσύστημα συνεργατών, ώστε να πετύχουν τους στόχους τους. Οι συνεργασίες αυτές μπορούν να καλύπτουν ελεύθερους συνεργάτες, επαγγελματικά δίκτυα, προμηθευτές και άλλες μεμονωμένες ή αλυσίδες συνεργασιών. Η διευρυμένη μορφή συνεργασιών οπλίζει καλύτερα τους οργανισμούς για να δώσουν απαντήσεις στις πολλές επιπτώσεις της πανδημίας.

Δυσκολίες και πρόοδος
Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζουμε τις παλιές επιχειρηματικές μεθοδολογίες προ πανδημίας, ως αποτυχημένες ή καταδικαστέες. Απλώς, τώρα με την εμπειρία της πανδημίας, ενισχύθηκε το οπλοστάσιο των οργανισμών στην πορεία προς τους στόχους τους. Τα όσα επιστρατεύθηκαν λόγω πανδημίας, δημιουργούν μια νέα αφετηρία εναλλακτικής εργασίας που και πάλι στοχεύει να οδηγήσει σε ανάπτυξη, πρόοδο και ευημερία. Με τις νέες μεθοδολογίες δεν σκοπεύεται μόνο η επιβίωση, αλλά ένα άλμα για τους οργανισμούς να αντιμετωπίσουν την καινούρια πραγματικότητα πιο δυνατοί.

Άλλωστε, οι οργανισμοί δεν θα μπορούσαν να μείνουν με τα χέρια δεμένα, δεχόμενοι τα πλήγματα της πανδημίας. Η αντίδραση τους ήταν και λογική και αναμενόμενη. Οι «καλύτερες μέρες» δεν θα μπορούσαν να έρθουν με τα «παλιά υλικά», τα οποία σε μεγάλο βαθμό αποδείχθηκαν τρωτά από τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Το συμπέρασμα όλων αυτών είναι ότι εξ’ ανάγκης οργανισμοί και επιχειρήσεις ανά το παγκόσμιο εισήλθαμε σ’ ένα νέο τοπίο, σ’ ένα νέο επιχειρηματικό περιβάλλον το οποίο παρά τις όποιες αδυναμίες του, δημιουργεί και ευκαιρίες για ανάπτυξη και την επίτευξη επιχειρηματικών στόχων. Μέσα απ’ αυτό θα γνωρίσουμε νέες δυνατότητές μας, θα ανακαλύψουμε νέες δεξιότητες και όλοι μαζί, παντρεύοντας παλιές με νέες μεθοδολογίες, θα συνεχίσουμε το ταξίδι της ευημερίας και της προόδου. Οι στόχοι είναι μπροστά μας. Είναι στο χέρι μας να τους πετύχουμε.

Δειτε Επισης

Κέντρο Κοινωνικής Καινοτομίας: Ενημερωτική συνάντηση με λειτουργούς των ΜΜΕ
ECR Case Study: Πρόληψη ελλείψεων και διαθεσιμότητα στο ράφι
Σε τροχιά απογείωσης η γραμμή πλεύσης της κυπριακής ναυτιλίας... Παγκοσμίου φήμης ναυτιλιακό σύμπλεγμα η Κύπρος
Συνεργασία U Travel-Capacitor Partners: Ρεκόρ στις online πωλήσεις των ταξιδιωτικών πακέτων του Tomorrowland
7ο Cyprus HealthCare Conference: Η πορεία προς ισότιμο και καθολικό σύστημα υγείας
Η νέα επιστημονική επιτροπή του ΠΑΣΥΚΑΦ
Φαίδωνας Φαίδωνος: Πάνω από 600 οι φοιτητές ΤΕΠΑΚ στην Πάφο τη νέα χρονιά
Τομείς συνεργασίας συζήτησαν Βαφεάδης και Χατζημανώλη με DP World στο Ντουμπάι
Επιχειρηματικό φόρουμ Κύπρου-Εσθονίας: Προώθηση διμερών συνεργασιών
Οι εποπτικές προτεραιότητες της ΕΚΚ για το 2024-Επικέντρωση σε ΚΕΠΕΥ με διασυνοριακές δραστηριότητες