Σχεδιαστής/Σχεδιάστρια επίπλων και ξύλινων κατασκευών

Διεύθυνση Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΔΜΤΕΕΚ), ΥΠΠΑΝ

Του Κωνσταντίνου Γεωργίου, Επιθεωρητή ΜΤΕΕ

Είσαι άτομο με καινοτόμες ιδέες, δημιουργική φαντασία, υπομονή, παρατηρητικότητα, καλαισθησία, ταλέντο στο σχέδιο και διορατικότητα στην αντίληψη των αναγκών που δημιουργούνται καθημερινά. Τότε η ειδικότητα «Σχεδιαστής/Σχεδιάστρια επίπλων και ξύλινων κατασκευών» που προσφέρεται από τη Μέση Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευσης του ΥΠΠΑΝ είναι μία καλή εκπαιδευτική επιλογή για εσένα. Επιπλέον, αν επιθυμείς να εργοδοτηθείς σε ένα υποσχόμενο τεχνικό επάγγελμα, τότε είναι ακόμη ένας καλός λόγος για να την επιλέξεις.

Τα τελευταία τριάντα χρόνια η βιοτεχνία και η βιομηχανία των κλάδων ξύλου και επίπλου αποτελούν έναν από τους πλέον παραδοσιακούς, εξελισσόμενους και σημαντικούς κλάδους της μεταποίησης στην Κύπρο με πρωταγωνιστικό ρόλο στην εθνική οικονομία και στην απασχόληση. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν ότι, το κυπριακό έπιπλο έχει καταξιωθεί όχι μόνο στην Κυπριακή αγορά αλλά και στο εξωτερικό. Το γεγονός που διανοίγει ελπιδοφόρες για τον κλάδο προοπτικές εργοδότησης, εάν αναλογιστεί κανείς και τις προοπτικές που προκύπτουν από την οικιστική ανάπτυξη που παρατηρείται στον τόπο μας.

Αναμφίβολα, η ενασχόληση με τη βιομηχανία επίπλων και ξύλινων κατασκευών αποτελεί μία εξελισσόμενη τεχνολογικά ειδικότητα, με πολλές εφαρμογές σε διάφορα επαγγέλματα συνυφασμένα με την τεχνολογία, τον σχεδιασμό, τις κατασκευές και την εφαρμογή.

Εκτός από τα μαθήματα Γενικής Παιδείας, οι μαθητές/μαθήτριες διδάσκονται τα εργαστηριακά/τεχνολογικά μαθήματα της ειδικότητας από το έμπειρο και άρτια καταρτισμένο εκπαιδευτικό προσωπικό της ΜΤΕΕ που τους καθοδηγεί ώστε να αποκτήσουν τις απαραίτητες εξειδικευμένες γνώσεις και δεξιότητες σε τομείς όπως, της τεχνολογίας ξύλου, της τεχνολογίας παραγωγής επίπλου και ξυλοκατασκευών, καθώς και του σχεδιασμού επίπλου.

Επιπλέον, οι μαθητές/μαθήτριες και  υποψήφιοι/ες σχεδιαστές/σχεδιάστριες ή κατασκευαστές/κατασκευάστριες επίπλων, μέσα από τη φοίτησή τους αποκτούν ειδικές επαγγελματικές γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες.

Οι απόφοιτοι/ες της ειδικότητας έχουν τη δυνατότητα για περαιτέρω σπουδές σε εγχώρια ανώτερα και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, όπως στο ΤΕΠΑΚ, στη Δημόσια Σχολή ΜΙΕΕΚ, καθώς και σε ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα και σε σχολές του εξωτερικού. Επίσης, έχουν τη δυνατότητα για απευθείας απασχόληση στη βιομηχανία, καλύπτοντας έτσι τις αυξημένες ανάγκες, κυρίως στη μεταποίηση, στις κατασκευές και στο εμπόριο.

Οι επιλογές εργοδότησης είναι ποικίλες. *Ο/Η «Σχεδιαστής/σχεδιάστρια επίπλων και ξύλινων κατασκευών» μπορεί να εργαστεί σε δημόσια ή ημικρατικά τμήματα, σε επιχειρήσεις που προωθούν έπιπλα ή άλλες ξύλινες κατασκευές και γενικότερα προϊόντα που είναι συναφή με τη ξυλουργική βιομηχανία, τη μεταποίηση, τη συναρμολόγηση επίπλων, τον χειρισμό ξυλουργικών μηχανημάτων, εργαλειομηχανών με ηλεκτρονικό (αριθμικό) προγραμματισμό εργασίας (εργαλειομηχανές CNC). Μπορούν, επίσης, να εργοδοτηθούν σε επιχειρήσεις που ασχολούνται με τον σχεδιασμό, την κατασκευή και την τοποθέτηση ξύλινων εσωτερικών κατασκευών και διακοσμήσεων, με την ξυλογλυπτική, την αναπαλαίωση και συντήρηση ξύλινων αντικειμένων, την τόρνευση, την ταπετσαρία επίπλων και την αποπεράτωση ξύλινων επιφανειών. Τέλος, μπορεί να δημιουργήσει με επιτυχία τη δική του επιχείρηση.

Για επιπρόσθετες πληροφορίες, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της ΜΤΕΕ στον ακόλουθο σύνδεσμο:

http://www.moec.gov.cy/dmteek/mtee_kladoi_eidikotites_genikes_plirofories.html

 

*http://www.hrdauth.org.cy/images/media/assetfile/%CE%9C%CE%B5%CE%BB%CE%AD%CF%84%CE%B7%20%CE%94%CE%B9%CE%B5%CF%81%CE%B5%CF%8D%CE%BD%CE%B7%CF%83%CE%B7%202018.pdf (15/01/2021).

Δειτε Επισης

Στο τεύχος Απριλίου του περιοδικού GOLD: Living the American Dream
Fooderloo: Ένα καινοτόμο app που μειώνει το food waste και εξοικονομεί χρήματα στις επιχειρήσεις
Και εγένετω Σύνδεσμος Κανονιστικής Συμμόρφωσης Κύπρου(CCA)-Ποια η αποστολή του
Σημαντικές πρωτοβουλίες ΕΚΚ για ενίσχυση του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού των νέων
Century Travel Group και Goget Retail Microfinance σε μια συνεργασία προς όφελος του Κύπριου ταξιδιώτη
Διοικητικό πρόστιμο συνολικού ύψους €360,000 στην ΚΕΠΕΥ MCA Intelifunds από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Ενισχύει τη συνεργασία του με το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας το ΚΕΒΕ
Επιτυχής επαναπιστοποίηση Διεθνών Προτύπων της Kition Ocean Port
Το «Ποδηλατώ για ένα ευρώ με τη Μαρίνα Θεοδώρου 2024» συμπλήρωσε 600 χλμ προσφοράς
Ξεπέρασε κάθε προσδοκία ο ΟΠΑΠ Μαραθώνιος Λεμεσού με χρυσό χορηγό τα Holland & Barrett