Κάνοντας επάγγελμα αυτό που αγαπάς κερδίζεις πολλά!

  04/03/2021 07:47
Κάνοντας επάγγελμα αυτό που αγαπάς κερδίζεις πολλά!

Κάνοντας επάγγελμα αυτό που αγαπάς κερδίζεις πολλά!

  04/03/2021 07:47

Σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, ο μέσος όρος ηλικίας των ατόμων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της γεωργίας, σήμερα είναι περίπου τα 60 έτη, το ποσοστό δε αυτών που έχουν επαρκείς γνώσεις σχετικές με το αντικείμενο είναι κάτω από το 5%.

Η Κύπρος, ως µία γεωργική χώρα µε άριστες κλιματολογικές συνθήκες, μπορεί να παράγει άριστης ποιότητας γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα και να καταστεί δυνατός ανταγωνιστής, τόσο στην ευρωπαϊκή όσο και στην παγκόσμια αγορά.

Η ειδικότητα «Παραγωγή Γεωργικών και Κτηνοτροφικών Προϊόντων» του κλάδου Γεωπονίας, προσφέρεται στις επαρχίες Λευκωσίας, Λάρνακας/Αμμοχώστου, Λεμεσού και Πάφου. Τα μαθήματα της ειδικότητας διδάσκονται από άρτια καταρτισμένο εκπαιδευτικό προσωπικό, το οποίο διαθέτει μακρόχρονη εμπειρία από τον χώρο εργασίας. Η ειδικότητα, αποσκοπεί στην εκπαίδευση των μαθητών/ριών, ώστε να αποκτήσουν ένα ισχυρό υπόβαθρο γνώσεων, δεξιοτήτων και ικανοτήτων και να είναι σε θέση να ασκήσουν το επάγγελμα στο πλαίσιο που επιβάλλει ο ανταγωνισμός σήμερα.

Η αξιοποίηση των παραπάνω δυνατοτήτων μπορεί να αποτελέσει μια καλή προοπτική για επιχειρηματικές δραστηριότητες στον κλάδο, βοηθώντας και την εθνική οικονομία γενικότερα. Ο μισθός είναι ελκυστικός και το φάσμα δραστηριότητας στον συγκεκριμένο τομέα είναι τεράστιο.

Συγκεκριμένα, ο/η απόφοιτος/η της ειδικότητας μπορεί να δραστηριοποιηθεί:

  • Ως ελεύθερος/η επιχειρηματίας µε δική του/της μονάδα μεταποίησης γεωργικών προϊόντων (λαχανικά, ξηροί καρποί, κονσερβοποίηση, κατεψυγμένα φρούτα, λάδι) ή μεταποίησης κτηνοτροφικών προϊόντων (χαλούμι, αυγά, αλλαντικά).
  • Σε οινοποιείο.
  • Σε συμβουλευτικές εταιρείες για ένταξη των παραγωγών σε συστήματα πιστοποίησης ποιότητας (ΗACCP, AGROCERT). 
  • Ως τεχνικός στο Τμήμα Γεωργίας και στο Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών.
  • Στην οργάνωση Ομάδων Παραγωγών και Γεωργικών Συνεταιρισμών. 
  • Σε εταιρείες κατασκευής και εμπορίας γεωργικών μηχανημάτων, μηχανημάτων τυποποίησης και συσκευασίας γεωργοκτηνοτροφικών προϊόντων. 
  • Ως βοηθός σε εργαστήρια τεχνολογίας τροφίμων και ελέγχου υπολειμμάτων γεωργικών φαρμάκων. 
  • Σε οποιοδήποτε επάγγελμα µε δραστηριότητες σχετικές με τη γεωργία και τη κτηνοτροφία.

Ο/Η απόφοιτο/η της ειδικότητας μπορεί επίσης να:

  • Συνεχίσει τις σπουδές του/της για περαιτέρω εξειδίκευση στη Δημόσια Σχολή Ανώτερης Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΜΙΕΕΚ). Απόφοιτοι του Κλάδου Γεωπονίας γίνονται δεκτοί στα ΜΙΕΕΚ µε επιπρόσθετη μοριοδότηση.
  • Διεκδικήσει, µε προοπτικές επιτυχίας, θέση για περαιτέρω σπουδές σε Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Κύπρου, της Ελλάδας και άλλων χωρών στον/στην κλάδο/ειδικότητά του/της.

Η ΜΤΕΕ, μέσω της ειδικότητας ε «Παραγωγή Γεωργικών και Κτηνοτροφικών Προϊόντων», προσφέρει την ευκαιρία στους νέους και στις νέες να ασχοληθούν με τη φύση και τα ζώα, αποκτώντας γνώσεις και δεξιότητες που θα τους βοηθήσουν να αναπτύξουν περαιτέρω τον τομέα αυτό της οικονομίας και να τον καταστήσουν περισσότερο προσοδοφόρο και ανταγωνιστικό.

Για επιπρόσθετες πληροφορίες, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της ΔΜΤΕΕΚ στον ακόλουθο σύνδεσμο:

http://www.moec.gov.cy/dmteek/mtee_genikes_plirofories.html

Των Σωκράτη Χατζηευαγγέλου και Χάρη Παπαδάκη, Επιθεωρητών ΜΤΕΕ

RELATED ARTICLES

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ

Σχετικά Άρθρα

Πίσω στην αρχή της σελίδας