Διαμόρφωσε χώρους με τη δική σου προσωπική σφραγίδα!

  25/02/2021 08:10
Διαμόρφωσε χώρους με τη δική σου προσωπική σφραγίδα!

Διαμόρφωσε χώρους με τη δική σου προσωπική σφραγίδα!

  25/02/2021 08:10

Διεύθυνση Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΔΜΤΕΕΚ), ΥΠΠΑΝ

του Κωνσταντίνου Γεωργίου, Επιθεωρητή ΜΤΕΕ

Εάν είσαι άτομο με φαντασία και δημιουργικότητα, έχεις τη δυνατότητα να ακολουθήσεις μία από τις ειδικότητες «Σχεδιασμός Εσωτερικού Χώρου» και «Διακοσμητική» που προσφέρονται στη Μέση Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση (ΜΤΕΕ) στον κλάδο των Εφαρμοσμένων Τεχνών. Οι ειδικότητες «Σχεδιασμός Εσωτερικού Χώρου» και «Διακοσμητική» σου παρέχουν τη δυνατότητα να γνωρίσεις τις τέχνες αυτές σε βάθος και να κάνεις την τέχνη σου επάγγελμα!

Ο Σχεδιασμός Εσωτερικού Χώρου και η Διακοσμητική είναι σύγχρονα επαγγέλματα που συνδυάζουν τον σχεδιασμό (design), τις τέχνες, τις κατασκευές, την εφαρμογή, το χρώμα, την επικοινωνία, την αισθητική, τη λειτουργικότητα και την αρχιτεκτονική. Πρόκειται για επαγγέλματα τα οποία μετουσιώνουν το ταλέντο και τη δημιουργικότητα σε πρακτικές εφαρμογές που βελτιώνουν λειτουργικά και αισθητικά τους εσωτερικούς χώρους, ενώ ταυτόχρονα συμβάλλουν πρακτικά στην οικονομική ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας προσφέροντας μεγάλες προοπτικές εργοδότησης στους/στις αποφοίτους/απόφοιτες της ειδικότητας.

Μετά την ύφεση στην οικοδομική βιομηχανία, στην οποία είχε περιέλθει στο παρελθόν η χώρα μας, διαφαίνεται η διάνοιξη νέων προοπτικών στην οικιστική και βιομηχανική ανάπτυξη. Οι ειδικότητες «Σχεδιασμός Εσωτερικού Χώρου» και «Διακοσμητική» της ΜΤΕΕ αποτελούν προοπτικές με επαγγελματική δυναμική που προετοιμάζουν τον/την μαθητή/μαθήτρια στην εξειδίκευση σε θέματα διαμόρφωσης εσωτερικών χώρων, είτε πρόκειται για κατοικίες, επαγγελματικούς χώρους (γραφεία, καταστήματα, υπηρεσίες) ή δημόσιους χώρους (μουσεία, νοσοκομεία, εστιατόρια). Η ανέγερση νέων οικοδομών και η ανακαίνιση παλαιών κτηρίων, τόσο ιδιωτικής κατοίκησης όσο και δημοσίων και εμπορικών χώρων, δημιουργεί την ανάγκη για τη συμβολή του/της απόφοιτου/ης των ειδικοτήτων αυτών.

Ζώντας πλέον στην εποχή του έντονου ανταγωνισμού, αλλά και της επικοινωνιακής στρατηγικής, ο/η επαγγελματίας σχεδιαστής/σχεδιάστρια εσωτερικού χώρου καθίσταται απαραίτητος/η τόσο στη δημιουργία χώρων από την αρχή, όσο και στη βελτίωσή τους, ενώ καλείται να συνδυάσει τη λειτουργικότητα με την αισθητική, μελετώντας τις διαστάσεις της εργονομίας και της ανθρωπομετρίας, για την εύρυθμη διαρρύθμιση και λειτουργικότητα ενός χώρου. Ασχολείται επίσης με τον σχεδιασμό επίπλων και διακοσμητικών/χρηστικών αντικειμένων, τις ιδιότητες και εφαρμογές των διαφόρων υλικών επένδυσης και διακόσμησης, τον φωτισμό, την εφαρμογή του χρώματος και της ατμόσφαιρας.

Οι απόφοιτοι/ες των ειδικοτήτων «Σχεδιασμός Εσωτερικού Χώρου» και «Διακοσμητική», μπορούν να εργαστούν σε διάφορα εργασιακά περιβάλλοντα όπως αρχιτεκτονικά γραφεία, εργοληπτικές εταιρείες, γραφεία πολιτικών μηχανικών, καταστήματα επίπλων, εξειδικευμένα καταστήματα κουζινών, καταστήματα ειδών υγιεινής και υλικών, καταστήματα φωτιστικών ως ειδικός/ή φωτισμού, καταστήματα χρηστικών/διακοσμητικών αντικειμένων και υφασμάτων, εταιρείες οργάνωσης εκθέσεων/display, όπως και σε γραφεία διαχείρισης εκδηλώσεων–διαφημίσεων, σε εταιρείες τοπιοτέχνησης/κηποτεχνίας, σε εταιρείες 3D για σχέδια/προοπτικά/κατασκευή μακετών, στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, σε Σχολές Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, σε γραφεία βιομηχανικού και τρισδιάστατου σχεδιασμού, ως σύμβουλος προβολής και marketing επιχειρήσεων στον ευρύτερο χώρο του Design, ως διακοσμητές/διακοσμήτριες βιτρίνας καταστημάτων και τέλος ως ελεύθεροι/ες επαγγελματίες.

Επίσης, οι απόφοιτοι/ες των ειδικοτήτων «Σχεδιασμός Εσωτερικού Χώρου» και «Διακοσμητική» έχουν τη δυνατότητα, κατόπιν επίδειξης του πορτφόλιο εργασιών τους, να ενταχθούν σε πανεπιστημιακά προγράμματα τόσο σε εγχώρια πανεπιστήμια, όσο και σε πανεπιστήμια του εξωτερικού.

Καταληκτικά, επιλέγοντας μία από τις δύο ειδικότητες «Σχεδιασμός Εσωτερικού Χώρου» και «Διακοσμητική» της ΜΤΕΕ και με σύμμαχο το ταλέντο και την αισθητική σου αντίληψη, μπορείς να αποκτήσεις εξειδικευμένη θεωρητική και πρακτική κατάρτιση που θα σε βοηθήσει να καταξιωθείς σε αυτά τα επαγγέλματα. Η επιλογή είναι στο χέρι σου!

Για επιπρόσθετες πληροφορίες, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της ΜΤΕΕ στον ακόλουθο σύνδεσμο:

http://www.moec.gov.cy/dmteek/mtee_kladoi_eidikotites_genikes_plirofories.html

RELATED ARTICLES

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
Πίσω στην αρχή της σελίδας