Χορηγία Κατηγορίας Υπηρεσίες

Εκ των κορυφαίων προορισμών για επενδύσεις και μεταφορά έδρας η Κύπρος

Τους λόγους για τους οποίους η Κύπρος είναι ένας από τους κορυφαίος προορισμός για επενδύσεις και μεταφορά έδρας στην ΕΕ αποτελώντας ταυτόχρονα ιδανικό προορισμό για επενδυτικά κεφάλαια και τον τομέα των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, ανέλυσαν ομιλητές στο πλαίσιο του 5ου Cyprus International Investors Summit.

Όπως επεσήμανε ο Γιώργος Καμπανέλλας, CEO, Invest Cyprus, η Κύπρος καθίσταται ιδανική έδρα στην ΕΕ, καθώς αποτελεί έναν αναπτυσσόμενο τεχνολογικό κόμβο, προσφέρει νέα κίνητρα μετεγκατάστασης για εταιρείες τεχνολογίας και κίνητρα σε επιχειρηματίες, ενώ ανάμεσα στα πλεονεκτήματα συμπεριλαμβάνονται το φορολογικό καθεστώς, η ευκολία επιχειρηματικής δραστηριοποίησης στην Κύπρο, η πρόσβαση σε ταλαντούχο προσωπικό, όπως επίσης η ποιότητα ζωής και εργασίας.

Παράλληλα, η Κύπρος αποτελεί έναν τεχνολογικό κόμβο για μεταφορά έδρας, ίδρυση επιχείρησης, μετεγκατάσταση και επέκταση της επιχείρησης.

Αναφερόμενος στη γεωστρατηγική θέση της Κύπρου ανάμεσα σε τρεις ηπείρους, την εγγύτητα και εύκολη πρόσβαση σε μεγάλες αγορές, καθώς και την πλήρη πρόσβαση στην ευρωπαϊκή ενιαία αγορά, ο κ. Καμπανέλλας τόνισε ότι η Κύπρος έχει συνάψει πέραν από 40 εμπορικές συμφωνίες της ΕΕ, καθώς και 65 συμφωνίες αποφυγής διπλής φορολογίας.

Μετεγκατάσταση στελεχών και εργαζομένων
Από την πλευρά του ο Theo Parperis, Partner, Head of Tax & Legal Services, PwC Cyprus ανέλυσε τους λόγους που καθιστούν την Κύπρο ιδανικό προορισμό για επενδύσεις και μεταφορά έδρας, όπως η πρόσβαση σε ευρωπαϊκές οδηγίες, η εύκολη σύσταση και δημιουργία επιχείρησης, το νομικό πλαίσιο που βασίζεται στο αγγλικό δίκαιο, το διευρυμένο πλαίσιο συμφωνιών αποφυγής διπλής φορολογίας, το σύγχρονο, διαφανές και αποδοτικό φορολογικό καθεστώς, όπως επίσης το ταλαντούχο εργατικό δυναμικό.

Σημειώνοντας ότι η Κύπρος προσφέρεται για μετεγκατάσταση στελεχών και εργαζομένων, αναφέρθηκε στο αποτελεσματικό καθεστώς μετανάστευσης, τα φορολογικά κίνητρα και πιθανές απαλλαγές για ιδιώτες, τα φορολογικά κίνητρα για το εισόδημα από την απασχόληση αλλοδαπών που μετεγκαθίστανται στην Κύπρο, όπως επίσης στον τρόπο ζωής, με την πληθώρα διεθνών σχολείων υψηλής ποιότητας, αλλά και το γεγονός ότι κατατάσσεται στις πέντε πιο ασφαλείς μικρές χώρες στον κόσμο και στις τέσσερις κορυφαίες χώρες για συνταξιοδότηση.

Τα φορολογικά κίνητρα
Τα φορολογικά κίνητρα για επιχειρηματίες που θα μετεγκατασταθούν στην Κύπρο έθεσε επί τάπητος ο Ανδρέας Μερκούρη, General Manager, Trident Trust Company (Cyprus) Limited, όπως ο νόμος των 60 ημερών για φορολογική κατοικία, το χαμηλό φορολογικό καθεστώς του 35% για πέραν των €60.000 (αφορολόγητο μέχρι €19.500), η πλήρης απαλλαγή από το φόρο εισφοράς ειδικής άμυνας για μερίσματα και τόκους, καθώς και η 50% απαλλαγή για αμοιβή μεγαλύτερη των €100.000 από την απασχόληση στην Κύπρο από άτομα που κατοικούσαν εκτός Κύπρου πριν από την έναρξη της απασχόλησης (ισχύει για 10 χρόνια από την ημερομηνία απασχόλησης).

Παράλληλα, εξήγησε ότι η Κύπρος αποτελεί προορισμό για δημιουργία ενός οικογενειακού γραφείου, καθώς η ανάπτυξη των οικογενειακών γραφείων αντικατοπτρίζεται από την αύξηση του διεθνούς πλούτου τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Προσφέρεται ακόμα για εγκατάσταση ή μετεγκατάσταση υφιστάμενου οικογενειακού γραφείου, καθώς η Κύπρος διαθέτει δεκαετίες εμπειρίας ως επιτυχημένο διεθνές επιχειρηματικό κέντρο παρέχοντας όλες τις εταιρικές και επαγγελματικές υπηρεσίες, ενώ αποτελεί ιδανικό προορισμό για να αντιμετωπίσει το σημερινό σύνθετο περιβάλλον.

Λύσεις για διαχείριση πλούτου
Ο Αιμίλιος Ταννούσης, Manager, Wealth Management, Bank of Cyprus επεσήμανε ότι οι εταιρείες και οι εργαζόμενοι που θα αποφασίσουν να εγκατασταθούν και να δραστηριοποιηθούν στην Κύπρο, μπορούν να βρουν όλες τις λύσεις για διαχείριση πλούτου και οικογενειακού προγραμματισμού.

Η συνεργασία με τις μεγαλύτερες διεθνείς τράπεζες προσφέρει τη δυνατότητα παροχής λύσεων διαχείρισης κινδύνου, family planning, καθώς και συμβουλών σε επενδυτές.

Όπως είπε ο κ. Ταννούσης, τομεις, όπως η τ​​​​​εχνολογία, η υγεία και η διαδικτυακή εκπαίδευση αλλάζουν το οικονομικό περιβάλλον.

Χαμηλό κόστος για δημιουργία επιχείρησης
Στο χαμηλό κόστος επιχειρηματικής δραστηριότητας αναφέρθηκε η Anja Arsalides, Investment Promotion Officer, Invest Cyprus, σημειώνοντας ότι το μέσο ωριαίο κόστος είναι κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ, ενώ το μη μισθολογικό κόστος εργασίας είναι χαμηλότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ.

Ταυτόχρονα, η Κύπρος διαθέτει πολύ προσιτές υπηρεσίες υποστήριξης επιχειρήσεων υψηλής ποιότητας, από τις χαμηλότερες τιμές ενοικίασης γραφείων στην Ευρώπη, ανταγωνιστικές τιμές κατοικιών, όπως επίσης το χαμηλότερο κόστος ζωής μεταξύ των χωρών της Δυτικής ΕΕ.

Δειτε Επισης

Σε τροχιά απογείωσης η γραμμή πλεύσης της κυπριακής ναυτιλίας... Παγκοσμίου φήμης ναυτιλιακό σύμπλεγμα η Κύπρος
Συνεργασία U Travel-Capacitor Partners: Ρεκόρ στις online πωλήσεις των ταξιδιωτικών πακέτων του Tomorrowland
7ο Cyprus HealthCare Conference: Η πορεία προς ισότιμο και καθολικό σύστημα υγείας
Η νέα επιστημονική επιτροπή του ΠΑΣΥΚΑΦ
Φαίδωνας Φαίδωνος: Πάνω από 600 οι φοιτητές ΤΕΠΑΚ στην Πάφο τη νέα χρονιά
Τομείς συνεργασίας συζήτησαν Βαφεάδης και Χατζημανώλη με DP World στο Ντουμπάι
Επιχειρηματικό φόρουμ Κύπρου-Εσθονίας: Προώθηση διμερών συνεργασιών
Οι εποπτικές προτεραιότητες της ΕΚΚ για το 2024-Επικέντρωση σε ΚΕΠΕΥ με διασυνοριακές δραστηριότητες
Εργασιακή ευημερία: Βασικός παράγοντας για τη βιώσιμη επιτυχία των οργανισμών
Ανανέωση διεθνούς διαπίστευσης EFMD για το Πρόγραμμα ΜΒΑ του Πανεπιστημίου Κύπρου