Χορηγία Κατηγορίας Υπηρεσίες

Κ. Πετρίδης: Πρόσφορο έδαφος για επενδύσεις στην Κύπρο

Εν μέσω προκλήσεων και οικονομικών επιπτώσεων σε αρκετές χώρες λόγω της πανδημίας, αποτελεί σημαντικό στοιχείο η προώθηση της Κύπρου ως επενδυτικού προορισμού, σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών. Μιλώντας ενώπιον του 5oυ Cyprus International Investors Summit ο Κωνσταντίνος Πετρίδης τόνισε πως η κυπριακή Οικονομία, όπως και αρκετές χώρες, έχει επηρεαστεί άμεσα, ενώ η συνετή δημοσιονομική πολιτική των τελευταίων χρόνων έδωσε την ευχέρεια στο Κράτος να λάβει άμεσα και δραστικά δημοσιονομικά μέτρα για οικονομική στήριξη τόσο των επιχειρήσεων όσο και των εργαζομένων.

Υπογράμμισε πως το δημοσιονομικό πακέτο μέτρων που εξήγγειλε το Κράτος δεν έθεσε σε κίνδυνο την βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών. Σε ό,τι αφορά τα δεδομένα της κυπριακής Οικονομίας, ο κ. Πετρίδης ανέφερε πως για το 2020 προβλέπεται να υπάρχει επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης γύρω στο 5,5%, πολύ πιο κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ, ενώ από το 2021 προβλέπεται η κυπριακή Οικονομία να αναπτυχθεί γύρω στο 4 – 4,5%. Οι όποιες προβλέψεις σημείωσε γίνονται με κάθε επιφύλαξη λόγω της αβεβαιότητας και της αστάθειας που υπάρχει.

Διαβάστε ακόμα:

Έτσι θα μεταμορφωθεί το ξενοδοχείο «Αγορά» στα Λεύκαρα

APS: Πουλά πολυτελές αρχοντικό στα Λατσιά (photos)

 

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε πως το δημόσιο χρέος το 2020 αναμένεται να αυξηθεί στο 120% του ΑΕΠ, ενώ από το 2021 αναμένεται να μειωθεί και να κυμανθεί γύρω στο 98% τι 2023. Πρόσθεσε πως θα πρέπει να ληφθεί υπόψη πως μέρος του δημόσιου χρέους αποτελούν τα ρευστά διαθέσιμα του κράτους τα οποία ανέρχονται στο 20% του ΑΕΠ.

Η μεγαλύτερη πρόκληση για τον τραπεζικό τομέα, είπε ο κ. Πετρίδης, αποτελεί το υψηλό ποσοστό των ΜΕΔ το οποίο τον Σεπτέμβριο του 2020 διαμορφώθηκε στο 21% επί του συνόλου των δανείων. Τόνισε πως από το 2014 μέχρι και το 9μήνο του 2020 τα ΜΕΔ μειώθηκαν από €20δις σε €6,3 δις.

Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε πως παρά τις προκλήσεις λόγω της πανδημίας, προβλέπεται να υπάρξει μακροοικονομικών σταθερότητα στην Κύπρο, ενώ προτεραιότητα αποτελεί όπως ενισχυθεί περαιτέρω ανταγωνιστικότητα της Κύπρου και το φιλικό επιχειρηματικό της περιβάλλον, μέσω των μεταρρυθμίσεων οι οποίες θα χρηματοδοτηθούν και μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ, κυρίως για πράσινη ανάπτυξη και ψηφιακή μεταμόρφωση, με την Κύπρο να αντλεί γύρω στο €1,1 δις από τα ευρωπαϊκά ταμεία.

Μέσα σε αυτό το αβέβαιο παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον, η Κύπρος, υπογράμμισε ο κ. Πετρίδης, οι επενδυτές μπορούν να αξιοποιήσουν τα πλεονεκτήματα που διαθέτει η Κύπρος για μετεγκατάσταση, και εγγραφή εταιρειών σε 7 μέρες, ενώ για εταιρείες που επιθυμούν να αποκτήσουν έδρα στην ΕΕ, η Κύπρος προσφέρει φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον, άρτια καταρτισμένο προσωπικό στον τομέα επαγγελματικών υπηρεσιών καθώς και ένα ιδιαίτερο φιλικό φορολογικό καθεστώς για τις επιχειρήσεις.

Συμπλήρωσε πως υπάρχουν αρκετές ευκαιρίες για επενδύσεις στους τομείς της Ανάπτυξης Γης, Τουρισμό, Εκπαίδευση και Υγεία.

Δειτε Επισης

Altius Insurance: Ανανέωσε για 18η συνεχή χρονιά τη συνεργασία της με την ΠΟΕΔ
Διάλεξη για την τεχνητή νοημοσύνη από ΤΕΠΑΚ και ΕΒΕ Αμμοχώστου
Μέχρι 31 Μαΐου η υποβολή αιτήσεων για το Κυπριακό Βραβείο Εξαγωγών
PwC Foundation: Γνώσεις σε μαθητές και μαθήτριες για τον χρηματοοικονομικό εγγραμματισμό
Αγκαλιάζουν τα βραβεία δικοινοτικής συνεργασίας του ιδρύματος Στέλιος Χατζηιωάννου
Αντίστροφη μέτρηση για 16α ΙΝ Βusiness Awards-Ολοκληρώνεται στις 4 Απριλίου η διαδικασία ψηφοφορίας
Μήνυμα από Αντικαρκινικό Σύνδεσμο Κύπρου και Τρ. Κύπρου για Πορεία Χριστοδούλας-«Να είσαι εκεί»
O Υπουργός Εσωτερικών για το μεταναστευτικό στο Nicosia Economic Congress
Πέραν κάθε προσδοκίας το ενδιαφέρον για το sCYence Fair 2024-Παρατείνονται μέχρι 10 Απριλίου οι εγγραφές
Κέντρο Κοινωνικής Καινοτομίας: Ενημερωτική συνάντηση με λειτουργούς των ΜΜΕ