Χορηγία Κατηγορίας Υπηρεσίες

Μ. Μιχαήλ: Ευκαιρία για την Κύπρο το 5o Cyprus International Investors Summit

Τεράστιο ενδιαφέρον παρουσιάζει το 5o Cyprus International Investors Summit, το οποίο διοργανώνεται από τον Invest Cyprus στις 28 Ιανουαρίου. Το μεγάλο event, που φέτος θα πραγματοποιηθεί σε υβριδική μορφή, έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον πέραν των 500 επενδυτών από το εξωτερικό.   

Διαβάστε ακόμα:
«Μαύρο» τουριστικά και το 2021
Oι top 15 χώρες στις οποίες εξάγει η Κύπρος

Πρόκειται για ξένες εταιρείες που ενδιαφέρονται για επενδυτικές ευκαιρίες στην Κύπρο, οι οποίες δραστηριοποιούνται σε μία σειρά από τομείς, καθώς το διεθνές επενδυτικό συνέδριο θα παρακολουθήσουν αντιπρόσωποι εταιρειών που δραστηριοποιούνται σε όλο το φάσμα των επενδυτικών υπηρεσιών και συγκεκριμένα πρόκειται για διεθνή δικηγορικά γραφεία, εταιρείες διαχείρισης επενδύσεων, ελεγκτικά γραφεία, τράπεζες και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, παρόχους εταιρικών υπηρεσιών, tax specialists, εταιρείες διαχείρισης πλούτου, διεθνή μέσα, family offices, όπως επίσης θεσμικούς επενδυτές, fund managers, asset managers και fund administrations από Αφρική, Ασία, Αυστραλία, Ευρώπη και Βόρεια Αμερική.

Όπως αναφέρει σε συνέντευξη του στο InBusinessNews ο Πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων (Invest Cyprus), Μιχάλης Π. Μιχαήλ, το συνέδριο είναι μία πολύ καλή ευκαιρία για να παρουσιαστούν αναλυτικά τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει η Κύπρος, με την προσδοκία να πείσουμε τους επενδυτές και τις επιχειρήσεις ότι η Κύπρος αποτελεί ιδανικό επενδυτικό προορισμό εντός της ΕΕ. Ειδικότερα, όπως σημειώνει, στην περίοδο που διανύουμε, κατά την οποία ο ανταγωνισμός σε διεθνές επίπεδο για την προσέλκυση επενδύσεων είναι πιο έντονος από ποτέ.

Το Cyprus International Investors Summit παραδοσιακά προσελκύει μεγάλο αριθμό ξένων επενδυτών. Ποιοι είναι οι στόχοι που έχετε ορίσει για το φετινό συνέδριο, στο οποίο δεν θα είναι δυνατή η φυσική παρουσία;
Είναι γνωστό ότι λόγω της πανδημίας ως Invest Cyprus αναπροσαρμόσαμε πλήρως το πλάνο ενεργειών μας, μεταφέροντας όλες τις δράσεις μας ψηφιακά, με στόχο την προώθηση της Κύπρου στο εξωτερικό ως ελκυστικού και επενδυτικού προορισμού και ως ανταγωνιστικού επιχειρηματικού κέντρου. Το Cyprus International Investors Summit έχει καταστεί θεσμός αποτελώντας ένα από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα συνέδρια που πραγματοποιούνται στην Κύπρο. Φέτος διοργανώνεται για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά – αυτή τη φορά σε υβριδική μορφή - και όπως όλα δείχνουν φαίνεται να έχει προσελκύσει μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον. Βάσει στοιχείων που έχουμε στη διάθεσή μας, οι συμμετοχές αφορούν  δικηγορικά και λογιστικά γραφεία, επιχειρήσεις παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών, asset και fund managers, επενδυτικές τράπεζες, family offices, venture capital firms και wealth management firms και προέρχονται από σημαντικές αγορές-στόχους, όπως η Ινδία, οι ΗΠΑ, το Ισραήλ, η Μεγάλη Βρετανία και η Σαουδική Αραβία.

To συνέδριο εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών ώστε η Κύπρος να καταστεί Διεθνές Προορισμός για ICT Ηeadquartering. Ποια η σημασία του θέματος μέσα στις δύσκολες συνθήκες που διέρχεται η παγκόσμια οικονομία λόγω της πανδημίας;
Με γνώμονα τον  κομβικό ρόλο που διαδραματίζει η προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων προστιθέμενης αξίας στην προσπάθεια για ανάκαμψη της οικονομίας ως Invest Cyprus συνεχίζουμε με εντατικούς ρυθμούς τις προσπάθειές μας για προώθηση της χώρας ως ιδανικής επιλογής για εγκατάσταση έδρας διεθνών δραστηριοτήτων τεχνολογίας. Ο τομέας του ICT Headquartering αποτελεί ένα από τους βασικότερους πυλώνες του πενταετατούς στρατηγικού μας πλάνου (2019-2023) δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση  στην προσέλκυση εταιρειών υψηλής τεχνολογίας και πληροφορικής. Η παρουσία αυτού του είδους εταιρειών στην Κύπρο δημιουργεί πολλαπλασιαστικά οφέλη, προσθέτοντας αξία στην οικονομία καθώς δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας ενώ παράλληλα αυξάνεται και η φορολογική βάση. Επιπρόσθετα, η παρουσία τέτοιων εταιρειών στη χώρα μας συμβάλει με οριζόντιο τρόπο σε όλους ανεξαρτήτως τους τομείς, οικοδομώντας συνθήκες μακροχρόνιας ευημερίας για τον τόπο. Είμαστε ιδιαίτερα αισιόδοξοι καθώς οι προσπάθειες αυτές ήδη αποδίδουν καρπούς, με τον αριθμό των ξένων εταιρειών που επιλέγουν την Κύπρο για μετεγκατάσταση, να αυξάνεται διαρκώς.

Το Cyprus International Investors Summit είναι ένα από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα συνέδρια που πραγματοποιούνται στην Κύπρο. Ποιες οι προσδοκίες σας από το φετινό συνέδριο;
Διανύουμε μία περίοδο που ο ανταγωνισμός σε διεθνές επίπεδο για την προσέλκυση επενδύσεων είναι πιο έντονος από ποτέ. Συνεπώς, το συνέδριο είναι μία πολύ καλή ευκαιρία να παρουσιάσουμε αναλυτικά τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει η χώρα μας, με την προσδοκία να πείσουμε τους επενδυτές και τις επιχειρήσεις ότι η Κύπρος αποτελεί ιδανικό επενδυτικό προορισμό εντός της ΕΕ. Επιπρόσθετα, σε τέτοιες εκδηλώσεις μας δίνεται η ευκαιρία να αναφερθούμε και στις ευκαιρίες που παρουσιάζονται σε κάθε τομέα ξεχωριστά. Ως Οργανισμός συνεχίζουμε να εργαζόμαστε στη βάση του πενταετούς στρατηγικού μας πλάνου, με επίκεντρο τέσσερις βασικούς πυλώνες. Πέραν λοιπόν της προώθησης της χώρας ως εναλλακτικού ευρωπαϊκού Tech Hub και προορισμού για Headquartering διεθνών εταιρειών τεχνολογίας και πληροφορικής (ICT), ιδιαίτερη έμφαση δίνεται και στην προσέλκυση Άμεσων Ξένων Επενδύσεων σε έργα στρατηγικής σημασίας στους  τομείς του Τουρισμού και της Φιλοξενίας, μέσω της εξιδεικευμένης μονάδας TourInvest, αλλά και σύνθετων αναπτύξεων που αφορούν την εκπαίδευση και την υγεία. Προτεραιότητα για τον Invest Cyprus αποτελεί επίσης η προώθηση της χώρας ως ευρωπαϊκής δικαιοδοσίας για εγγραφή Επενδυτικών Ταμείων και εγκατάσταση Διαχειριστών Κεφαλαίων. Και να μην ξεχνούμε την προώθηση της χώρας μας για σκοπούς της οπτικοακουστικής βιομηχανίας.

Πόσο ανταγωνιστικό jurisdiction είναι η Κύπρος και ποια είναι τα πλεονεκτήματα της έναντι άλλων χωρών;
Η Κύπρος τα τελευταία χρόνια έχει γνωρίσει ταχεία οικονομική ανάπτυξη, διαθέτοντας την ικανότητα να προσαρμόζεται στις μεταβαλλόμενες συνθήκες και να ανακάμπτει από εξωτερικούς κραδασμούς. Ταυτόχρονα, διαθέτει μία πληθώρα συγκριτικών πλεονεκτημάτων τα οποία την καθιστούν ως ιδανικό προορισμό για πολυεθνικές εταιρείες. Από γεωγραφικής άποψης βρίσκεται στο κέντρο τριών ηπείρων, προσφέροντας εύκολη πρόσβαση στις μεγάλες αγορές της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής. Διαθέτει επίσης φιλόξενο και ασφαλές περιβάλλον καθώς και ταλαντούχο ανθρώπινο δυναμικό και υψηλού επιπέδου ποιότητα ζωής. Μείζονος σημασίας θεωρείται και το ισχυρό ευρωπαϊκό νομικό πλαίσιο που προσφέρει, το ελκυστικό και διαφανές φορολογικό καθεστώς, αλλά και οι ποιοτικές υποστηρικτικές υπηρεσίες και το χαμηλό λειτουργικό κόστος. Όλα τα πιο πάνω σε συνδυασμό με την πρόσφατη υιοθέτηση του Μηχανισμού Ταχείας Δραστηριοποίησης και ειδικότερα την υιοθέτηση των σχετικών εισηγήσεων του Οργανισμού μας που αφορούν σε θέματα μετανάστευσης εξειδικευμένου προσωπικού εταιρειών τεχνολογίας, μετατρέπουν την Κύπρο σε ένα σύγχρονο και πολυδύναμο επιχειρηματικό κέντρο. Εμείς από την πλευρά μας ως Οργανισμός, θα συνεχίσουμε να «επενδύουμε» πάνω στα στοιχεία αυτά και όπου είναι δυνατόν να τα ενισχύουμε με τις κατάλληλες εισηγήσεις και δράσεις.

Ηχηρά ονόματα προσέλκυσε τα τελευταία χρόνια
Αξίζει να σημειωθεί πως οι προηγούμενες διοργανώσεις του International Investors Summit προσέλκυσαν στην Κύπρο διά φυσικής παρουσίας πέραν των 400 συνέδρων οι οποίοι αντιπροσώπευαν πέραν των 300 εταιρειών. Οι 400 και πλέον σύνεδροι έρχονταν στην Κύπρο για να συμμετέχουν στο Συνέδριο από πέντε ηπείρους, αντιπροσωπεύοντας πέραν των 40 χωρών.

Οι σύνεδροι που συμμετείχαν στα προηγούμενα Συνέδρια προέρχονταν από όλο το φάσμα των επενδυτικών υπηρεσιών στο εξωτερικό όπως, διεθνή δικηγορικά γραφεία, εταιρείες διαχείρισης επενδύσεων, ελεγκτικά γραφεία, διεθνή μέσα, καθώς και family offices, από Αφρική, Ασία, Αυστραλία, Ευρώπη και Βόρεια Αμερική.

Οργανωτής: Κυπριακός Οργανισμός Προώθησης Επενδύσεων (Invest Cyprus) -
Υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη
Συντονιστής: IMH
Χορηγοί: Τράπεζα Κύπρου, PwC Κύπρου, KPMG Κύπρου, Trident Trust
Χορηγοί Επικοινωνίας: SAVVY INVESTOR, IN Business, GOLD
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Summit, κάντε κλικ στο www.cyprusinvestorssummit.com

 

 

Δειτε Επισης

Σε τροχιά απογείωσης η γραμμή πλεύσης της κυπριακής ναυτιλίας... Παγκοσμίου φήμης ναυτιλιακό σύμπλεγμα η Κύπρος
Συνεργασία U Travel-Capacitor Partners: Ρεκόρ στις online πωλήσεις των ταξιδιωτικών πακέτων του Tomorrowland
7ο Cyprus HealthCare Conference: Η πορεία προς ισότιμο και καθολικό σύστημα υγείας
Η νέα επιστημονική επιτροπή του ΠΑΣΥΚΑΦ
Φαίδωνας Φαίδωνος: Πάνω από 600 οι φοιτητές ΤΕΠΑΚ στην Πάφο τη νέα χρονιά
Τομείς συνεργασίας συζήτησαν Βαφεάδης και Χατζημανώλη με DP World στο Ντουμπάι
Επιχειρηματικό φόρουμ Κύπρου-Εσθονίας: Προώθηση διμερών συνεργασιών
Οι εποπτικές προτεραιότητες της ΕΚΚ για το 2024-Επικέντρωση σε ΚΕΠΕΥ με διασυνοριακές δραστηριότητες
Εργασιακή ευημερία: Βασικός παράγοντας για τη βιώσιμη επιτυχία των οργανισμών
Ανανέωση διεθνούς διαπίστευσης EFMD για το Πρόγραμμα ΜΒΑ του Πανεπιστημίου Κύπρου