Γρήγορη ανάκαμψη του εμπορίου προβλέπει η διεθνής επιχειρηματική κοινότητα

  • Μεγάλη έρευνα σε ηγέτες του διεθνούς επιχειρηματικού κόσμου πραγματοποίησε το περιοδικό Economist μετά από πρωτοβουλία της DP World  
  • Πέραν του 80% των συμμετεχόντων επενδύει στον επανασχεδιασμό της αλυσίδας εφοδιασμού λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας στην παγκόσμια οικονομία

Την αισιοδοξία της διεθνούς επιχειρηματικής κοινότητας για γρήγορη ανάκαμψη του εμπορίου φανερώνει έρευνα, στην οποία συμμετείχαν 800 ανώτατα στελέχη εταιρειών από όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με την έρευνα, που διενήργησε το Intelligence Unit του περιοδικού Economist, μετά από πρωτοβουλία του Ομίλου DP World,  το 70% των επιχειρήσεων προβλέπει ότι το εμπόριο θα επανέλθει σε επίπεδα προ-πανδημίας πιο γρήγορα σε σύγκριση με την οικονομική κρίση του 2008, όταν χρειάστηκαν δύο χρόνια και δύο μήνες. Το ένα τρίτο των συμμετεχόντων αναμένει μάλιστα πως το εμπόριο θα επανέλθει σε διάστημα ενός έτους.

Τα ευρήματα της έρευνας καταδεικνύουν επίσης, ότι η πανδημία οδήγησε σε μόνιμες αλλαγές σε ό,τι αφορά τον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα, το 83% των υψηλόβαθμων στελεχών που έλαβαν μέρος ανέφερε ότι βρίσκεται σε διαδικασία επανασχεδιασμού των αλυσίδων εφοδιασμού των εταιρειών τους. Μεταξύ άλλων, προχωρούν σε αλλαγές σχετικά με τους προμηθευτές, τους παρόχους υπηρεσιών, ακόμη και στις τοποθεσίες των μονάδων παραγωγής τους ή τη χώρα προέλευσης των προϊόντων που αγοράζουν.

Στην αρχή της πανδημίας, οι διακοπές στην παραγωγή αγαθών ανέδειξαν την ανάγκη για διεύρυνση των γεωγραφικών ορίων καθώς πολλές επιχειρήσεις στηρίζονταν αποκλειστικά σε μια τοποθεσία. Αδυναμίες εντοπίστηκαν επίσης, σε ζητήματα διαφάνειας κατά τη διακίνηση φορτίων. Πολλές από τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου βρίσκονταν σε καθεστώς κάποιας μορφής lockdown, οι διεθνείς μετακινήσεις σχεδόν σταμάτησαν εντελώς ενώ οι απρόσμενες αλλαγές που σημειώθηκαν γύρω από την προσφορά και ζήτηση βασικών αγαθών αποσταθεροποίησαν τις εφοδιαστικές αλυσίδες.

Εντούτοις, παρά τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, 42% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι τα διεθνή έσοδα των επιχειρήσεων τους αυξήθηκαν κατά το πρώτο μισό του 2020, ενώ το 19% ότι δεν διαφοροποιήθηκαν καθόλου σε σύγκριση με το 2019. Σε μία περίοδο, που ανάμεσα στις μεγαλύτερες οικονομίες παγκοσμίως, μόνο η Κίνα παρουσιάζει ανάπτυξη, τα στοιχεία αυτά είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά.

Σε δηλώσεις του, ο Διευθύνων Σύμβουλος και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της DP World, Sultan Ahmed Bin Sulayem, ανέφερε πως «η πανδημία έχει επαναπροσδιορίσει τον τρόπο με τον οποίο ο κόσμος επικοινωνεί καθώς και το πως οι εταιρείες δραστηριοποιούνται».

 «Οι περίοδοι κρίσεων έχουν κατά καιρούς λειτουργήσει ως μοχλός ώθησης για καινοτομία» εξήγησε ο κ. Bin Sulayem, προσθέτοντας πως «οι επιπτώσεις της πανδημίας επιτάχυναν τον μετασχηματισμό στις αλυσίδες εφοδιασμού, παροτρύνοντας τις εταιρείες να προσαρμοστούν ώστε να διασφαλίσουν την ανθεκτικότητα του διεθνούς εμπορίου. Η παγκόσμια επιχειρηματική κοινότητα αντιμετώπισε με επιτυχία αυτή την πρόκληση και, δρώντας αποφασιστικά, προχώρησε στην υλοποίηση δράσεων με στόχο να καταστήσει τις  αλυσίδες εφοδιασμού πιο ισχυρές και ευέλικτες. Πρόκειται για αλλαγές από τις οποίες θα προκύψουν σημαντικά οφέλη στο μέλλον».

Η DP World είναι διεθνής Όμιλος παροχής εφοδιαστικών λύσεων, που μέσω του στρατηγικά σχεδιασμένου δικτύου λιμένων και θαλάσσιων τερματικών που διαθέτει, είναι υπεύθυνη για το 10% περίπου της παγκόσμιας διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η Εταιρεία επιτάχυνε την ψηφιοποίηση των λειτουργιών της, δημιουργώντας παράλληλα, ηλεκτρονικές αγορές.

Η έρευνα επίσης, ανέδειξε ότι:

Μόνο το 8% των επιχειρήσεων πιστεύει ότι θα χρειαστούν πέραν των πέντε χρόνων για την επιστροφή σε επίπεδα προ-πανδημίας-ενώ λιγότερο από  2% δηλώνει ότι δεν θα επανακάμψει ποτέ.

Κατά μέσο όρο, οι συμμετέχοντες δήλωσαν ότι οι εταιρείες τους επενδύουν περίπου το 1/3 των εσόδων τους από το πρώτο εξάμηνο  του 2020 για να επανασχεδιάσουν τις αλυσίδες εφοδιασμού τους. Το 1/5 ανέφερε πως  θα διαθέσει  περισσότερο από το 50% των εσόδων.

65% των συμμετεχόντων ανέφερε ότι η διαδικασία του επανασχεδιασμού θα ολοκληρωθεί σε διάστημα ενός έτους – ένα καθόλου εύκολο εγχείρημα λαμβάνοντας υπόψη ότι η αλυσίδα εφοδιασμού είναι αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, μακροχρόνιων επενδύσεων, οικοδόμησης σχέσεων, επιμόρφωσης και εκπαίδευσης.

 

Η περίληψη με τα κυριότερα σημεία της έρευνας είναι διαθέσιμη ΕΔΩ.

Δειτε Επισης

Στο τεύχος Απριλίου του περιοδικού GOLD: Living the American Dream
Fooderloo: Ένα καινοτόμο app που μειώνει το food waste και εξοικονομεί χρήματα στις επιχειρήσεις
Και εγένετω Σύνδεσμος Κανονιστικής Συμμόρφωσης Κύπρου(CCA)-Ποια η αποστολή του
Σημαντικές πρωτοβουλίες ΕΚΚ για ενίσχυση του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού των νέων
Century Travel Group και Goget Retail Microfinance σε μια συνεργασία προς όφελος του Κύπριου ταξιδιώτη
Διοικητικό πρόστιμο συνολικού ύψους €360,000 στην ΚΕΠΕΥ MCA Intelifunds από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Ενισχύει τη συνεργασία του με το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας το ΚΕΒΕ
Επιτυχής επαναπιστοποίηση Διεθνών Προτύπων της Kition Ocean Port
Το «Ποδηλατώ για ένα ευρώ με τη Μαρίνα Θεοδώρου 2024» συμπλήρωσε 600 χλμ προσφοράς
Ξεπέρασε κάθε προσδοκία ο ΟΠΑΠ Μαραθώνιος Λεμεσού με χρυσό χορηγό τα Holland & Barrett