Χορηγία Κατηγορίας Υπηρεσίες

Υφ. Ναυτιλίας: Επιβράβευση πλοίων με σχέδιο περιβαλλοντικών κινήτρων

Το Υφυπουργείο Ναυτιλίας ανακοινώνει μια σειρά πράσινων κινήτρων για την επιβράβευση πλοίων που επιδεικνύουν αποτελεσματικές μειώσεις εκπομπών.  

Τα κίνητρα έχουν την μορφή έκπτωσης μέχρι και 30% επί του ετήσιου φόρου χωρητικότητας για κάθε πλοίο που λαμβάνει προληπτικά μέτρα για τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, χρησιμοποιώντας μηχανισμούς για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και την μείωση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής!

Η Κύπρος έχει θέσει ως προτεραιότητα την υποστήριξη του πράσινου μετασχηματισμού της ναυτιλίας.  Προς αυτή την κατεύθυνση εκτιμάται ότι απαιτούνται μια σειρά μέτρων σε παγκόσμιο και σε περιφερειακό επίπεδο για την επίτευξη των στόχων μείωσης των εκπομπών και για ένα βιώσιμο μέλλον για τη ναυτιλιακή βιομηχανία.  Τα μέτρα αυτά πρέπει να περιλαμβάνουν τη χρήση φιλικότερων προς το περιβάλλον καυσίμων, την ανάπτυξη σχετικών υποδομών, την ηλεκτροδότηση των πλοίων και τη χρήση τεχνολογιών ενεργειακής απόδοσης. Ο συνδυασμός όλων αυτών των επιλογών παρέχει τη δυνατότητα βελτίωσης της εμπορικής και περιβαλλοντικής βιωσιμότητας της βιομηχανίας με ταυτόχρονη επιβράβευση των πλοιοκτητών για επενδύσεις τους σε βιώσιμες πρακτικές.

Η Κύπρος θα προσφέρει εκπτώσεις επί του φόρου χωρητικότητας αξιολογώντας τις μειώσεις εκπομπών που απαιτούνται από ένα πλοίο καθώς και αυτών που χρησιμοποιούν εναλλακτικά καύσιμα τα οποία συμβάλλουν ουσιαστικά στην απεξάρτηση καυσίμων ανθρακούχας βάσης. Για παράδειγμα επιβραβεύονται πλοία που (α) επιτυγχάνουν περαιτέρω μείωση του Σχεδιαστικού Δείκτη Ενεργειακής Αποδοτικότητας (β) Επιτυγχάνουν μείωση του λόγου της συνολικής κατανάλωσης καυσίμου σε σχέση με την διανυόμενη απόσταση μεταξύ δύο συνεχόμενων περιόδων αναφοράς (γ) κάνουν χρήση εναλλακτικών καυσίμων

Σημειώνεται πως πλοία που κατακρατούνται για οποιονδήποτε περιβαλλοντικό  λόγο κατά την επιθεώρηση Ελέγχου Κράτους Λιμένα, τα οποία παραβιάζουν οποιονδήποτε κανονισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος ή βρίσκονται παροπλισμένα κατά τη διάρκεια του ημερολογιακού έτους δεν θα είναι επιλέξιμα για να λάβουν φορολογική έκπτωση.

«Ως παγκόσμια ναυτιλιακή δύναμη, η Κύπρος έχει υποχρέωση να ενθαρρύνει και να υποστηρίξει τις προσπάθειες της ναυτιλιακής βιομηχανίας για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Η επίτευξη της σωστής ισορροπίας ανάμεσα στον πράσινο μετασχηματισμό και της ανταγωνιστικότητας του τομέα είναι μια μεγάλη πρόκληση, αλλά προσφέρει συνάμα και ευκαιρίες σε όσους καινοτομούν και επενδύουν σε νέες τεχνολογίες» ανέφερε ο Υφυπουργός Ναυτιλίας Βασίλης Δημητριάδης.

Περισσότερες πληροφορίες για το Σχέδιο Περιβαλλοντικών Κινήτρων του Υφυπουργείου Ναυτιλίας είναι διαθέσιμες στο πιο κάτω σύνδεσμο: https://www.dms.gov.cy/dms/shipping.nsf/All/F0C8DC24F42255C2C22586610039F209/$file/2021-01-18-%CE%A3%CF%87%CE%AD%CE%B4%CE%B9%CE%BF%20%CE%A0%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%B2%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8E%CE%BD%20%CE%9A%CE%B9%CE%BD%CE%AE%CF%84%CF%81%CF%89%CE%BD.pdf

Δειτε Επισης

Πέραν κάθε προσδοκίας το ενδιαφέρον για το sCYence Fair 2024-Παρατείνονται μέχρι 10 Απριλίου οι εγγραφές
Κέντρο Κοινωνικής Καινοτομίας: Ενημερωτική συνάντηση με λειτουργούς των ΜΜΕ
ECR Case Study: Πρόληψη ελλείψεων και διαθεσιμότητα στο ράφι
Σε τροχιά απογείωσης η γραμμή πλεύσης της κυπριακής ναυτιλίας... Παγκοσμίου φήμης ναυτιλιακό σύμπλεγμα η Κύπρος
Συνεργασία U Travel-Capacitor Partners: Ρεκόρ στις online πωλήσεις των ταξιδιωτικών πακέτων του Tomorrowland
7ο Cyprus HealthCare Conference: Η πορεία προς ισότιμο και καθολικό σύστημα υγείας
Η νέα επιστημονική επιτροπή του ΠΑΣΥΚΑΦ
Φαίδωνας Φαίδωνος: Πάνω από 600 οι φοιτητές ΤΕΠΑΚ στην Πάφο τη νέα χρονιά
Τομείς συνεργασίας συζήτησαν Βαφεάδης και Χατζημανώλη με DP World στο Ντουμπάι
Επιχειρηματικό φόρουμ Κύπρου-Εσθονίας: Προώθηση διμερών συνεργασιών