Αδειοδότηση ΔΙ.ΧΑ. ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΧΑΡΤΙΟΥ ΜΗ-ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ ΛΤΔ

Στο πλαίσιο εφαρμογής των «Περί Αποβλήτων (Διαχείριση Αποβλήτων Χαρτιού Μη Συσκευασίας) Κανονισμούς του 2017» το Τμήμα Περιβάλλοντος έχει προχωρήσει, κατόπιν σχετικής αίτησης, σε έκδοση άδειας συλλογικού συστήματος διαχείρισης αποβλήτων χαρτιού μη συσκευασίας στην ΔΙ.ΧΑ. ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΧΑΡΤΙΟΥ ΜΗ-ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ ΛΤΔ. 

Η αδειοδότηση έχει άμεση ισχύ και καθορίζει τις ευθύνες και το πλαίσιο τήρησης των προνοιών του Κανονισμού για την ευθύνη του Παραγωγού για την συλλογή και ανακύκλωση χαρτιού μη συσκευασίας, δηλαδή,
(α) Εφημερίδες, φυλλάδια, διαφημιστικά, έντυπα σε δημοσιογραφικό χαρτί,
(β) περιοδικά, έντυπα, καταλόγους, διαφημίσεις σε χαρτί ιλουστρασιόν,
(γ) χαρτί γραφείου, φακέλους, επιστολές, χαρτί από εκτυπώσεις, ταμειακές αποδείξεις, τηλεφωνικούς καταλόγους, χαρτόνι, κάρτες, θήκες αρχειοθέτησης και ταξινόμησης εγγράφων, εισιτήρια, χάρτινα καρούλια,
(δ) χαρτί για παραγωγή έργων τέχνης,
(ε) βιβλία, σχολικά σημειωματάρια και άλλο χαρτί για σχολική χρήση,
(στ) χαρτί που χρησιμοποιείται για την παραγωγή οποιουδήποτε από τα είδη που αναφέρονται πιο πάνω,
αλλά δεν περιλαμβάνει χαρτί υγείας και χαρτοπετσέτες.

Με βάση την ερμηνεία του Κανονισμού «Παραγωγός» ο οποίος φέρει την ευθύνη για συλλογή του αποβλήτου χαρτιού μη συσκευασίας στην Κυπριακή αγορά, είναι το κάθε «φυσικό ή νομικό πρόσωπο το οποίο για τους σκοπούς της άσκησης των επαγγελματικών του εργασιών διαθέτει στην αγορά της Δημοκρατίας χαρτί μη συσκευασίας και περιλαμβάνει πρόσωπο το οποίο μεταποιεί και επεξεργάζεται χαρτί μη συσκευασίας που θέτει το ίδιο στην αγορά. Νοείται ότι πρόσωπο το οποίο μεταποιεί, επεξεργάζεται ή μεταπωλεί χαρτί μη συσκευασίας, το οποίο έχει ήδη διατεθεί στην αγορά της Δημοκρατίας δεν θεωρείται παραγωγός».

Για τη συλλογή του απόβλητου χαρτιού μη συσκευασίας, η ΔΙΧΑ έχει καταλήξει σε συμφωνία με την GREEN DOT (CYPRUS) PUBLIC CO LIMITED, η οποία θα ενεργεί ως συνεργάτης για τη συλλογή και προώθηση προς ανακύκλωση των αποβλήτων, διατηρώντας έτσι τη μέχρι σήμερα διαδικασία συλλογής από πόρτα σε πόρτα με την οποία παρέχεται η μεγαλύτερη δυνατή ευκολία στους πολίτες να ανακυκλώνουν, μεταξύ άλλων υλικών, και το χαρτί μη συσκευασίας.

Στην ΔΙΧΑ συμμετέχει σήμερα ένας σημαντικός αριθμός επιχειρήσεων που εκπροσωπεί πάνω από το 50% των εισαγωγών χαρτιού μη συσκευασίας στην Κυπριακή αγορά. Με βάση τις πρόνοιες της αδειοδότησης, τα μέλη της ΔΙΧΑ θα πρέπει να αναγράφουν στο τιμολόγιο πώλησης ή και την απόδειξη πληρωμής το τέλος ανακύκλωσης και τον αριθμός εγγραφής του παραγωγού. Σημειώνεται δε πως για τη συμμετοχή σε διαγωνισμούς του δημοσίου που αφορούν προμήθεια χαρτιών μη συσκευασίας, θα είναι απαραίτητη η συμμετοχή στην ΔΙΧΑ ως το μόνο κατά την παρούσα χρονική στιγμή αδειοδοτημένο συλλογικό σύστημα διαχείρισης χαρτιού μη συσκευασίας.

Προτρέπονται όλοι οι εισαγωγείς χαρτιού μη συσκευασίας (οι οποίοι εμπίπτουν στην έννοια του όρου «Παραγωγός»  να ενταχθούν στο συλλογικό σύστημα της ΔΙΧΑ τόσο ως ηθική υποχρέωση προς το περιβάλλον και τον κόσμο που θέλουμε να παραδώσουμε στις επόμενες γενεές όσο και ως νομική τους υποχρέωση. Τονίζεται ότι εισαγωγείς χαρτιού μη συσκευασίας που δεν είναι ενταγμένοι σε συλλογικό ή ατομικό σύστημα θα παρανομούν και θα είναι υπόλογοι σε εξώδικο πρόστιμο ποσού €4.000 (ως καθορίζεται στον Περί Αποβλήτων Νόμο του 2011 (185(I)/2011)) καθώς επίσης και σε ενδεχόμενη  υποχρέωση τους για αναδρομική καταβολή του ποσού που τους αναλογεί για το κόστος διαχείρισης του συλλογικού συστήματος της ΔΙΧΑ. 

Δειτε Επισης

Στο τεύχος Απριλίου του περιοδικού GOLD: Living the American Dream
Fooderloo: Ένα καινοτόμο app που μειώνει το food waste και εξοικονομεί χρήματα στις επιχειρήσεις
Σημαντικές πρωτοβουλίες ΕΚΚ για ενίσχυση του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού των νέων
Century Travel Group και Goget Retail Microfinance σε μια συνεργασία προς όφελος του Κύπριου ταξιδιώτη
Διοικητικό πρόστιμο συνολικού ύψους €360,000 στην ΚΕΠΕΥ MCA Intelifunds από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Ενισχύει τη συνεργασία του με το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας το ΚΕΒΕ
Επιτυχής επαναπιστοποίηση Διεθνών Προτύπων της Kition Ocean Port
Το «Ποδηλατώ για ένα ευρώ με τη Μαρίνα Θεοδώρου 2024» συμπλήρωσε 600 χλμ προσφοράς
Ξεπέρασε κάθε προσδοκία ο ΟΠΑΠ Μαραθώνιος Λεμεσού με χρυσό χορηγό τα Holland & Barrett
25 χρόνια για το Ογκολογικό Κέντρο Τράπεζας Κύπρου-Τι έλεγε κατά τα εγκαίνια ο Μιχαλάκης Α. Τριανταφυλλίδης