Kώστας Καδής: Έρχονται μέτρα, αλλαγές και στήριξη

Μια σειρά από μέτρα, μεταρρυθμίσεις και νέες δράσεις βρίσκονται τροχοδρομημένα από το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, με στόχο τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα, σύμφωνα με δηλώσεις του Υπουργού Γεωργίας, Κώστα Καδή στο ΙΝ Business Ιανουαρίου, ειδική έκδοση για την οικονομία της γης όπου 40+ πρόσωπα του κλάδου μοιράζονται μαζί τις εμπειρίες και εισηγήσεις τους.
 
Ο κ. Καδής τονίζει πως η πρόσφατη κρίση της πανδημίας έχει αναδείξει την τεράστια σημασία του, πρόσθεσε, και η στήριξη που θα έχει θα είναι αυτή που η πολιτεία του οφείλει. Συγκεκριμένα, στόχος του Υπουργείου, όπως σημειώνει, είναι ο εκσυγχρονισμός και η ανάπτυξη του αγροτικού τομέα, ώστε να αυξηθεί η συνεισφορά του στην οικονομία του τόπου και στην κάλυψη των διατροφικών μας αναγκών από την εγχώρια παραγωγή στον μέγιστο δυνατό βαθμό, μειώνοντας έτσι τις εισαγωγές.

Ταυτόχρονα, το Υπουργείο επιδιώκει και την αύξηση των εξαγωγών για αγροτικά προϊόντα της Κύπρου που ξεχωρίζουν για την ποιότητα και την ταυτότητά τους. «Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά το μικρό μέγεθος του γεωργικού μας τομέα, όπως αυτό εκφράζεται από τη συνεισφορά του στο ΑΕΠ, η συμβολή του στις εξαγωγές της χώρας μας είναι ιδιαίτερα σημαντική. Συγκεκριμένα, οι εξαγωγές γεωργικών προϊόντων αποτελούν περίπου το 25% της συνολικής αξίας των εξαγωγών της Κύπρου. Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε και την κοινωνική διάσταση της ανάπτυξης του αγροτικού τομέα, αφού από αυτήν εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η διατήρηση της βιωσιμότητας των κοινοτήτων της υπαίθρου».

Νέα προγραμματική περίοδος 2021-27
Με τη νέα προγραμματική περίοδο 2021-2027, το Υπουργείο Γεωργίας θα επικεντρωθεί στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του πρωτογενούς τομέα, με έμφαση στην υιοθέτηση τεχνολογικών λύσεων που αυξάνουν την παραγωγικότητα και ταυτόχρονα είναι αποδεδειγμένα πιο φιλικές προς το περιβάλλον, επιτυγχάνοντας με αυτό τον τρόπο και τους πράσινους μας στόχους. Παράμετροι όπως είναι η διασφάλιση της ασφάλειας και υγείας των καταναλωτών αγροτικών προϊόντων, η ελαχιστοποίηση των αρνητικών επιπτώσεων της αγροτικής δραστηριότητας στο περιβάλλον, η συνεισφορά του αγροτικού τομέα στη διατήρηση της βιοποικιλότητας και τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής, βρίσκονται στον πυρήνα των νέων πολιτικών της ΕΕ, που θα πρέπει να υιοθετήσει και η Κύπρος.

Ιδιαίτερη πρόκληση αποτελεί και η προσέλκυση νέων γεωργών στον τομέα, που θα μπορούν να αξιοποιήσουν καλύτερα τη νέα τεχνολογία και θα είναι πιο δεκτικοί στη διαφοροποίηση της παραγωγής τους.

Στους στρατηγικούς σχεδιασμούς για τη νέα προγραμματική περίοδο περιλαμβάνονται στοχευμένες δράσεις τόσο μέσω του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης (ΠΑΑ) όσο και ευρύτερα της κοινής αγροτικής πολιτικής, που καλύπτουν όλες τις πιο πάνω παραμέτρους.
 
Έντονη κινητοποίηση για το χαλούμι
Όπως σημειώνει ο κ. Καδής το ζήτημα της κατοχύρωσης του χαλουμιού έχει αναχθεί σε πολιτικό ζήτημα. Στο παρόν στάδιο καταγράφεται σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής έντονη κινητοποίηση για το θέμα, με την εμπλοκή τόσο των τεχνοκρατών όσο και των ίδιων των αρμόδιων επιτρόπων, της γενικής διεύθυνσης (ΓΔ) γεωργίας, της ΓΔ υγείας /Ασφάλειας Καταναλωτή και της ΓΔ στήριξης διαθρωτικών μεταρρυθμίσεων. «Όπως διαφαίνεται, μέσα από τις διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη, αναμένεται πολύ σύντομα να έχουμε νέα νομικά κείμενα, τα οποία θα συζητηθούν με τους δικούς μας τεχνοκράτες, σε μια προσπάθεια να υπάρξει σύντομα θετική κατάληξη για το ζήτημα».

Περισσότερα διαβάστε στην ειδική έκδοση IN Business που κυκλοφορεί την Κυριακή 3 Ιανουαρίου και την οποίαν παρουσιάζουν οι Χαραλαμπίδης Κρίστης και Ελληνική Τράπεζα.

Δειτε Επισης

Τέσσερα εμπόδια για νέους διευθυντές και ο ρόλος της εκπαίδευσης στην υπέρβασή τους
Επεκτείνει την παρουσία του στην Κύπρο με το άνοιγμα νέων γραφείων ο Όμιλος Isystems
H Lidl Κύπρου στηρίζει σταθερά το Ayia Napa Youth Soccer Festival
Έρευνα CyEmployers: Διασύνδεση των δεξιοτήτων που αποκτούνται από την ανώτερη εκπαίδευση με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας
Ανοίγει τις πύλες της η γκαλερί που έρχεται να κάνει την ανατροπή
Η επίδραση της ΤΝ στις επαγγελματικές υπηρεσίες
Ενδυνάμωση νέας γενιάς για καταπολέμηση της ρητορικής μίσους στο διαδίκτυο
Η ανακοίνωση της CNP για την πώληση στην Ελληνική- «Το επόμενο βήμα…»
16α IN Business Awards: Απόψε η μεγάλη γιορτή του κυπριακού επιχειρείν
Καρδιοχειρουργοί του Mediterranean Hospital παρακολούθησαν διάλεξη του διακεκριμένου καθηγητή Claus Preusse