Europe’s Best Workplaces 2020

Πέρα από 3.000 ευρωπαϊκές εταιρείες, με σύνολο εργαζομένων που ξεπερνά το 1.5 εκατομμύριο, έχουν αξιολογηθεί από το Great Place to Work® το 2019. Η κατάληξη της διαδικασίας αυτής ήταν να επιλεγούν 125 απ’ αυτές στον κατάλογο Europe’s Best Workplaces 2020.

Οι υποψήφιες για τη διάκριση αυτή, που φέτος ανακοινώθηκε σε συνεργασία με το The Economist Group, είχαν, βέβαια, διακριθεί σε τοπικό επίπεδο, δηλαδή, στη χώρα όπου δραστηριοποιούνται ή και σε αριθμό ευρωπαϊκών χωρών στην περίπτωση πολυεθνικών.

«Τα αποτελέσματα των εταιρειών που έχουν αξιολογηθεί ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακά σε όλες τις χώρες, με το 80% σαν το ελάχιστο ποσοστό ικανοποίησης των εργαζομένων για το εργασιακό τους περιβάλλον. Οι Σκανδιναβικές Χώρες έχουν ξεχωρίσει, με το ποσοστό αυτό να φτάνει στο 90%», δήλωσε εκπρόσωπος του Great Place to Work®.

Ο επίπεδος, αντί του πυραμιδικού ιεραρχικού τρόπου οργάνωσης των εταιρειών στις Σκανδιναβικές Χώρες και η κουλτούρα ισοτιμίας δημιουργούν το πλέον θετικό εργασιακό περιβάλλον, σύμφωνα με τους ειδικούς του Great Place to Work®.
 
Ο κοινός παρονομαστής
Η σε βάθος ανάλυση όλων των εταιρειών που ήταν υποψήφιες για τη διάκριση αυτή και ειδικά των 125 που την έχουν εξασφαλίσει, καταδεικνύει ότι κοινός παρονομαστής είναι μια «ανοικτή κουλτούρα», (culture of openness), η οποία εκδηλώνεται με τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

• Μέγιστη διαφάνεια, μέσα από την οποία τα ηγετικά στελέχη επικοινωνούν με σαφήνεια και ειλικρίνεια με όλους τους εργαζόμενους, ενημερώνοντάς τους για την κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθήσουν ως προς τις προκλήσεις και τις επιδιώξεις της εταιρείας.

• Πρακτικές που εξασφαλίζουν την καλύτερη δυνατή εμπλοκή των εργαζομένων στον σχεδιασμό και τη λήψη αποφάσεων.

• Συστήματα και πρακτικές που ενθαρρύνουν τη συνεργασία σε ολόκληρο τον οργανισμό.

Ειδικά στις Σκανδιναβικές Χώρες η επιχειρησιακή κουλτούρα ενθαρρύνει τη στενή σχέση μεταξύ των διευθυντών και των μελών της ομάδας τους σαν την προϋπόθεση για το κτίσιμο ενός κλίματος αμοιβαίας εμπιστοσύνης. «Στη δική μας αγορά, δυστυχώς, πολλά στελέχη, ακόμα και νεαρής ηλικίας, εγκλωβίζονται σε ένα αδιέξοδο δίλημμα. Το δίλημμα αυτό είναι η ανησυχία ότι, αν ένας διευθυντής έχει στενή επαφή και σχέση με τους εργαζόμενους, αυτό θεωρούν ότι θα πλήξει τον σεβασμό του οποίου πρέπει να τυγχάνουν. Αγνοούν ότι η σχέση και επαφή είναι η προϋπόθεση αμοιβαίας εμπιστοσύνης» δηλώνει ο Κυριάκος Ιακωβίδης, Γενικός Διευθυντής του Great Place to Work® Cyprus. Πέρα από την «ανοικτή κουλτούρα» ένα άλλο βασικό χαρακτηριστικό των εταιρειών, που έχουν διακριθεί, είναι ο δίκαιος και ισότιμος χειρισμός όλου του προσωπικού, ανεξάρτητα από ηλικία, εθνικότητα, γένος και σεξουαλική προτίμηση. Η αρχή της ισοτιμίας καλλιεργεί το αίσθημα ασφάλειας και ενισχύει την αξιοπιστία του οργανισμού.

Πολύ ενδιαφέρουσα είναι η συμπερασματική δήλωση του Διευθύνοντος Συμβούλου του Great Place to Work® UK, Benedict Gautrey: «Ζούμε σε μια εποχή όπου οι ηγέτες πρέπει να μπορούν να εξασφαλίσουν μια ισορροπία μεταξύ αισιοδοξίας και ρεαλισμού. Όπως ξεδιπλώνεται μπροστά μας το άγνωστο και απρόβλεπτο μέλλον, λόγω και της πανδημίας, ο μόνος τρόπος για να καταφέρουν οι ηγέτες να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των εργαζομένων είναι η επικοινωνία. Μόνο έτσι θα κτίσουμε την ανθεκτικότητα στις επιχειρήσεις μας, που τόσο πολύ χρειαζόμαστε αυτή την εποχή».

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα:
www.greatplacetowork.com.cy
 

Δειτε Επισης

Η 1η ΕΜΟΔΕ του Πυροσβεστικού Σώματος Ελλάδος εκπαιδεύει Εθελοντές του SupportCY
Μαρία Δημητρίου: Η δύναμη της τηλεόρασης
Πώς η τεχνολογία μεταμορφώνει τον ιατρικό τομέα
Coca-Cola HBC Κύπρου: Στηρίζει με πράξεις αγάπης και φροντίδας, τη δράση «Πακέτα Αγάπης» του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού
CyEmployers: Διασύνδεση δεξιοτήτων που αποκτούνται από την Ανώτερη Εκπαίδευση με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας
Το ευρωπαϊκό έργο Waste Wisely Cyprus on Tour
Διάλεξη για τον εργασιακό εκφοβισμό από το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφος
Εβδομάδα Πυρασφάλειας από CNP ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ και Πυροσβεστική Υπηρεσία για 23η χρονιά
Ενεργή συμμετοχή MUSKITA στον ΟΠΑΠ Μαραθώνιο Λεμεσού
Συναντήσεις έμπνευσης #ΆκουΤοΣώμαΣου από τον Αντικαρκινικό Σύνδεσμο Κύπρου