Χορηγία Κατηγορίας Υπηρεσίες

Η ελκυστικότητα της Κύπρου ως επενδυτικός προορισμός

Οι παράγοντες και ποιοτικά χαρακτηριστικά που καθιστούν την Κύπρο ελκυστικό επενδυτικό προορισμό, οι πολιτικές καθώς και τους τομείς της Οικονομίας στους οποίους οι ξένοι επενδυτές διαβλέπουν προοπτικές για ανάπτυξη στο μέλλον, αναλύθηκαν στην διαδικτυακή εκδήλωση που διοργάνωσε με απόλυτη επιτυχία η ΕΥ Κύπρου με τίτλο ΕY Attractiveness Survey Cyprus 2020, την οποία παρακολούθησαν πέραν των 250 συμμετεχόντων.

Τα ευρήματα της έρευνας, που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Κύπρο, παρουσίασε ο Στέλιος Δημητρίου, Συνέταιρος και Επικεφαλής του Τμήματος Συμβουλευτικών Υπηρεσιών Εταιρικής Στρατηγικής και Συναλλαγών της EY Κύπρου.

Όπως σημείωσε ο κ. Δημητρίου, το 2019 η Ευρώπη είχε μια από τις ισχυρότερες χρονιές όσον αφορά τις Άμεσες Ξένες Επενδύσεις (ΑΞΕ), καθώς η ήπειρος προσέλκυσε 6.417 έργα. Σε ό,τι αφορά την Κύπρο, η οποία παρά την πανδημία παραμένει ελκυστική ως επενδυτικός προορισμός στο νέο περιβάλλον μετά τον COVID-19, το 2019 προσέλκυσε €6 δις ΑΞΕ, ενώ από το 2014 μέχρι σήμερα έχουν εισρεύσει στην χώρα μας πέραν των €35 δις ΑΞΕ.
 

Οι ΑΞΕ αφορούσαν κυρίως στους τομείς του τουρισμού, των ακινήτων, των υποδομών, της ενέργειας, των τηλεπικοινωνιών και, πιο πρόσφατα, των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και της εκπαίδευσης. Οι κύριες χώρες προέλευσης ήταν η Ρωσία και η Κοινοπολιτεία Ανεξάρτητων Κρατών, η Μέση Ανατολή και η περιοχή του Κόλπου, η Κίνα, η Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, και πρόσφατα οι ΗΠΑ.

Με βάση την έρευνα, το 56% των επενδυτών παραμένουν αισιόδοξοι για το μέλλον και πως θα βελτιωθεί η επενδυτική ελκυστικότητα της Κύπρου τα επόμενα τρία χρόνια. Αξίζει να σημειωθεί πως η Κύπρος παραμένει ισχυρή μεταξύ των εδραιωμένων επενδυτών.

Οι τομές στους οποίους οι επενδυτές σχεδιάζουν να επενδύσουν, το 28% ανέφεραν τις αλυσίδες εφοδιασμού και τα logistics, το 24% τα γραφεία πωλήσεων και μάρκετινγκ, και το 18% τα κεντρικά γραφεία επιχειρήσεων. Όσον αφορά τις απόψεις τους για τους επιχειρηματικούς τομείς που θα οδηγήσουν την ανάπτυξη στην Κύπρο τα επόμενα χρόνια, οι ερωτηθέντες ανέφεραν τον τουρισμό (48%), ακολούθησαν οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και οι επαγγελματικές υπηρεσίες με 21% η κάθε μια, ακολουθούμενες από τα ακίνητα και τις κατασκευές (18%).
 
 

 

Πλεονεκτήματα Κύπρου
Η έρευνα επικεντρώθηκε επίσης στον εντοπισμό των βασικών πλεονεκτημάτων και αδυναμιών της Κύπρου ως επενδυτικού προορισμού. Μεταξύ των επενδυτών που έχουν ήδη παρουσία στην Κύπρο, κορυφαίος παράγων για την ελκυστικότητα της χώρας αποτελεί η ποιότητα ζωής (99%), ενώ οι τηλεπικοινωνίες και η ψηφιακή υποδομή, καθώς και η πολιτική σταθερότητα και το κοινωνικό περιβάλλον, ακολουθούν με 90% έκαστο. Μια από τις χαμηλότερες επιδόσεις καταγράφεται ως προς το ευνοϊκό γραφειοκρατικό και διοικητικό περιβάλλον (69%). Χαμηλά ποσοστά παρατηρούνται επίσης σε σχέση με τις ενισχύσεις, επιδοτήσεις και μέτρα στήριξης από τις δημόσιες αρχές (68%), την ευελιξία της εργατικής νομοθεσίας (66%) καθώς και την αειφόρο ανάπτυξη/ αντιμετώπιση κλιματικής αλλαγής (66%)· υποδεικνύοντας πιθανούς τομείς βελτίωσης.

Στο ερώτημα για το πού θα πρέπει να επικεντρώσει τις προσπάθειές της η Κύπρος για να διατηρήσει την ανταγωνιστική της θέση στην παγκόσμια αγορά, σχεδόν οι μισοί από τους συμμετέχοντες εντόπισαν την ανάγκη για περαιτέρω υποστήριξη της υψηλής τεχνολογίας και της καινοτομίας ως βασική προτεραιότητα (το 49% των ερωτηθέντων). Η επένδυση σε μεγάλα έργα υποδομής και αστικά έργα προέκυψε ως δεύτερη βασική προτεραιότητα (34%), ενώ η υποστήριξη προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις κατέλαβε την τρίτη θέση (22%). Το εκπαιδευτικό υπόβαθρο, οι δεξιότητες και οι εμπειρίες του τοπικού ανθρώπινου κεφαλαίου αποτελούν επίσης βασικά ζητήματα στις επενδυτικές αποφάσεις.
 

Πως θα προσελκύσουμε επενδυτές
Για τα κίνητρα και πλεονεκτήματα που προσφέρει η Κύπρος, στην προσπάθεια προσέλκυσης ξένων επενδύσεων μίλησε η Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας.
 
Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας, η Νατάσα Πηλείδου σημείωσε ότι η εν λόγω μελέτη αποδεικνύει ότι είναι τεράστια η συμβολή των άμεσων ξένων επενδύσεων στο ΑΕΠ (29% το 2019) καθώς επίσης και το γεγονός ότι η εισροή άμεσων ξένων επενδύσεων πριν την πανδημία βρισκόταν σε πολύ καλά επίπεδα, καθώς είχε διπλασιαστεί σε σύγκριση με το 2018.
 
Στρατηγικές ανάπτυξης
Η υπουργός ρωτήθηκε για τη στρατηγική που θα προσελκύσει άμεσες ξένες επενδύσεις.
 
Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στη φορολογική μεταρρύθμιση που αναπτύσσει το ΥΠΟΙΚ  στο πλαίσιο  της πράσινης φορολογικής μεταρρύθμισης. Σε αυτό το πλαίσιο, πρέπει να φορολογούνται περισσότερο εκείνοι που ρυπαίνουν αλλά παράλληλα να δοθούν και κίνητρα που θα προωθήσουν την εξοικονόμηση ενέργειας από εταιρείες και φυσικά πρόσωπα, όπως επίσης και ευρύτερα κάποιες φορολογικές μεταρρυθμίσεις που  θα βοηθούσαν να γίνει πιο ελκυστικό το πλαίσιο.
 
Σε ότι αφορά την τεχνολογία, γίνεται προσπάθεια από το Υφυπουργείο Καινοτομίας για την περαιτέρω αυτοματοποίηση του δημόσιου τομέα αλλά και την ενδυνάμωση των ερευνητικών κέντρων
 
Αναφέρθηκε, εξάλλου, στα σχέδια χορηγιών, στα οποία μπορούν να έχουν πρόσβαση όλες οι κυπριακές εταιρείες, ακόμα και εκείνες από το εξωτερικό με Κύπριους μετόχους. «Θα δοθούν πολλά χρήματα για ενεργειακή αναβάθμιση, για μεταποίηση, για οινοποιεία, για γυναικεία/νεανική επιχειρηματικότητα, κυκλική οικονομία και γενικότερα την πράσινη ανάπτυξη. Άρα αυτά είναι κίνητρα, από τα οποία μπορούν να επωφεληθούν κυπριακές εταιρείες προκειμένου να  αναπτύξουν συνεργασίες, ενώ μπορούν να αξιοποιηθούν και τα σχέδια για προβολή στο εξωτερικό», συμπλήρωσε.
 
Χρειάζεται στόχευση σε αγορές και επενδυτές
Ερωτηθείσα για το τι πρέπει να αλλάξει στην επικοινωνιακή πολιτική που ακολουθεί η Κύπρος για προσέλκυση ξένων επενδυτών, η Νατάσα Πηλείδου τόνισε ότι τα θέματα αυτά εμπίπτουν στη δικαιοδοσία του Υπουργείου Εξωτερικών και του Invest Cyprus. Υπογράμμισε ωστόσο την  ανάγκη περαιτέρω στόχευσης και στοχοπροσηλωσης, σε αντίθεση με την πιο γενική προώθηση που γινόταν πιο παλιά. «Χρειάζονται στοχευμένες ενέργειες και προσέγγιση συγκεκριμένων επενδυτών, σε συγκεκριμένες αγορές και για συγκεκριμένους. Σίγουρα τα εμπορικά κέντρα στο εξωτερικό και οι πρεσβείες έχουν σημαντικό ρόλο να παίξουν και μέσω της οικονομικής διπλωματίας και σε σχέση με συνεργασίες με εταιρείες που είτε δραστηριοποιούνται στην Κύπρο, είτε με τις οποίες έχουμε εξαγωγικές σχέσεις», κατέληξε η κ. Πηλείδου.\

Δειτε Επισης

Altius Insurance: Ανανέωσε για 18η συνεχή χρονιά τη συνεργασία της με την ΠΟΕΔ
Μέχρι 31 Μαΐου η υποβολή αιτήσεων για το Κυπριακό Βραβείο Εξαγωγών
PwC Foundation: Γνώσεις σε μαθητές και μαθήτριες για τον χρηματοοικονομικό εγγραμματισμό
Αγκαλιάζουν τα βραβεία δικοινοτικής συνεργασίας του ιδρύματος Στέλιος Χατζηιωάννου
Αντίστροφη μέτρηση για 16α ΙΝ Βusiness Awards-Ολοκληρώνεται στις 4 Απριλίου η διαδικασία ψηφοφορίας
Μήνυμα από Αντικαρκινικό Σύνδεσμο Κύπρου και Τρ. Κύπρου για Πορεία Χριστοδούλας-«Να είσαι εκεί»
O Υπουργός Εσωτερικών για το μεταναστευτικό στο Nicosia Economic Congress
Πέραν κάθε προσδοκίας το ενδιαφέρον για το sCYence Fair 2024-Παρατείνονται μέχρι 10 Απριλίου οι εγγραφές
Κέντρο Κοινωνικής Καινοτομίας: Ενημερωτική συνάντηση με λειτουργούς των ΜΜΕ
ECR Case Study: Πρόληψη ελλείψεων και διαθεσιμότητα στο ράφι