Ιδανική η Κύπρος για εγκατάσταση εταιρειών από τη Ρωσία

Η αναθεωρημένη συμφωνία αποφυγής διπλής φορολογίας ανάμεσα σε Κυπριακή Δημοκρατία και Ρωσική Ομοσπονδία, τα πλεονεκτήματα του νησιού για εταιρείες και ιδιώτες, η βιομηχανία των funds και το καθεστώς πνευματικής ιδιοκτησίας ήταν μερικά από τα θέματα που έθεσαν στο επίκεντρο οι ομιλητές του Invest Cyprus Roadshow, στη Ρωσία.

Η συμφωνία αποφυγής διπλής φορολογίας
Στα νέα δεδομένα όσον αφορά τη συμφωνία για την αποφυγή διπλής φορολογίας μεταξύ Κύπρου και Ρωσίας αναφέρθηκε ο Κώστας Μαρκίδης, Board Member, KPMG Cyprus, τονίζοντας ότι μετά το αίτημα της Ρωσικής Ομοσπονδίας να αυξηθούν τα ποσοστά παρακράτησης για πληρωμές μερισμάτων και τόκων σε 15%, η Κύπρος εν τέλει συμφώνησε, προχωρώντας στη σύναψη νέου πρωτοκόλλου με αλλαγές στη συμφωνία.
 
Στο ίδιο μήκος κύματος, η Μάλτα και το Λουξεμβούργο κατέληξαν σε ένα νέο πρωτόκολλο που αναθεωρεί τις συμφωνίες αποφυγής διπλής φορολογίας με τη Ρωσία, την ώρα που οι διαπραγματεύσεις με την Ολλανδία οδηγούνται σε αδιέξοδο, με αποτέλεσμα η Μόσχα να ετοιμάζεται να καταγγείλει τη συμφωνία ανάμεσα στις δύο χώρες.
 
Τα οφέλη που προσφέρει η Κύπρος
Ορισμένα από τα βασικά πλεονεκτήματα που προσφέρει η Κύπρος σε εταιρείες και ιδιώτες ανέλυσε ο Χαράλαμπος Α. Σεργίου, Partner, Tax Advisory, PwC Cyprus, όπως η αποτελεσματική διαχείριση και έλεγχος της φορολογικής κατοικίας, ο εταιρικός φόρος του 12,5%, η φοροαπαλλαγή εισοδήματος για μερίσματα ή για κέρδος από διάθεση μετοχών και άλλων τίτλων.
 
Παράλληλα, η Κύπρος προσφέρει πρόσβαση στις οδηγίες της ΕΕ και ένα ευρύ δίκτυο συνθηκών αποφυγής διπλής φορολογίας με περισσότερες από 60 χώρες, όπως επίσης κίνητρα σε νεοφυείς και καινοτόμες επιχειρήσεις.
 
Ιδανικός προορισμός για πνευματική ιδιοκτησία
Η Κύπρος αποτελεί ιδανικό προορισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για περιουσιακά στοιχεία πνευματικής ιδιοκτησίας της Ρωσίας, επεσήμανε ο Αλέκος Παπαλεξάνδρου, Partner, Tax & Legal Services, Business Tax, Deloitte.
 
Μεταξύ άλλων, τόνισε ότι το κεφαλαιουχικό κόστος των άυλων περιουσιακών στοιχείων που δεν υπάγονται στο καθεστώς πνευματικής ιδιοκτησίας εκπίπτει φόρου υπό μορφή κεφαλαιουχικών δικαιωμάτων και κατανέμεται κατά τη διάρκεια της ωφέλιμης ζωής του περιουσιακού στοιχείου (με μέγιστη ωφέλιμη ζωή 20 ετών).
 
Τα πλεονεκτήματα των funds
Τα Κυπριακά Επενδυτικά Ταμεία αποτελούν μια πλατφόρμα για επενδύσεις τόσο στην Κύπρο μέσω άμεσων ξένων επενδύσεων όσο και στο εξωτερικό σε όλους τους τομείς της Κυπριακής οικονομίας, κάτι που αποδεικνύεται από το γεγονός ότι τα Επενδυτικά Ταμεία έχουν επενδύσει σε κάθε είδους τομείς στην Κυπριακή αγορά, σημείωσε ο Ανδρέας Γιασεμίδης, President, Cyprus Investment Funds Association.
 
Ανάμεσα στις ευκαιρίες που δημιουργεί η αγορά της Κύπρου είναι για funds ακινήτων (οικιστικά, φοιτητική διαμονή, εμπορικά και βιομηχανικά), η ναυτιλία (πλοία με κυπριακή σημαία), η φιλοξενία, η εκπαίδευση και ο τομέας της υγείας (ξενοδοχεία και νοσοκομεία), καθώς και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (φωτοβολταϊκά και ηλιακά πάρκα).
 
Χαρτογραφώντας τη βιομηχανία των funds στην Κύπρο, ο κ. Γιασεμίδης ανέφερε ότι στα €8 δισ. ανέρχονται τα υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία, καταγράφοντας αύξηση 5,3% το δεύτερο τρίμηνο του 2020 σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο.
 
Την ίδια ώρα, η αύξηση σε μία τετραετία, δηλαδή από το 2016 στο 2020 έφτασε το 196%, καθώς από τα €2.7 δισ., τα υπό διαχείριση assets εκτοξεύθηκαν στα €8 δισ.

Δειτε Επισης

Η Action Global Communications αναδείχθηκε Mediterranean Consultancy of the Year
16α ΙΝ Business Awards: Αντίστροφη μέτρηση για την μεγάλη γιορτή του επιχειρείν-Την Πέμπτη η απονομή των βραβείων
Στις 18 Ιουνίου το 7ο Παγκύπριο Συνέδριο Γάλακτος, Γεωργίας και Κτηνοτροφίας
Στην Κίνα για σειρά συναντήσεων και την... βάφτιση πλοίου της ΑAL Shipping η Μαρίνα Χατζημανώλη
Παρουσία Σκουρίδη η συμμετοχή Πανεπιστημίου Νεάπολις στον 47ο Διεθνή Διαγωνισμό ICPC
Yo2: Πρωτοπορία στην παγκόσμια σχεδιαστική συνεργασία από την Κύπρο με το «Touch of Dutch»
Νέα πρόεδρος του Συμβουλίου «Φωνή» η Κλέα Χατζηστεφάνου Παπαέλληνα
Ρεκόρ συμμετοχών στον «Γύρο της Πάφου 2024»
ΤΕΠΑΚ: Τον Στρατηγικό Προγραμματισμό Ανάπτυξης παρουσίασε ο Πρύτανης-Οι έξι πυλώνες
Νέα διάλεξη της διαδικτυακής δράσης «Μίλα μου Ιστορικά» του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τραπέζης Κύπρου