Χορηγία Κατηγορίας Υπηρεσίες

Invest Cyprus: Η Κύπρος ως έδρα ρωσικών εταιρειών με διεθνή δραστηριότητα

Τα πλεονεκτήματα της Κύπρου σε ρωσικές επιχειρήσεις που επιθυμούν να μεταφέρουν στην χώρα μας την βάση των διεθνών επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων, καθώς και οι διαχρονικά καλές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, σε όλα τα επίπεδα, αναλύθηκαν στο πλαίσιο των Invest Cyprus Roadshows 2020 που διοργανώνει ο Κυπριακός Οργανισμός Προώθησης Επενδύσεων.  

Μιλώντας ενώπιον του συνεδρίου με τίτλο “ Cyprus as a Base for International Business For Russian Corporations”, ο πρόεδρος του Invest Cyprus Μιχάλης Μιχαήλ τόνισε πως προσβλέπει στην ενδυνάμωση των επιχειρηματικών και οικονομικών σχέσεων μεταξύ Κύπρου – Ρωσίας, ενώ αναφέρθηκε στους ιστορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς των δύο χωρών όπως επίσης και στις διμερείς συμφωνίες που έχουν συναφθεί. Κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στην αναθεωρημένη συμφωνία αποφυγής διπλής φορολογίας Κύπρου – Ρωσίας, ο κ. Μιχαήλ σημείωσε πως αυτό σηματοδοτεί την συνέχιση των επιχειρηματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών καθώς και την ανάπτυξη νέων επιχειρηματικών σχέσεων.

Οι στενοί δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών, είπε, επιβεβαιώνεται με την ολοένα και αυξανόμενη παρουσία ρωσικών εταιρειών στην Κύπρο, η ρωσική κοινότητα στην Κύπρο, το ρωσικό σχολείο και η ρωσική εκκλησία. 

Τόνισε πως ο Invest Cyprus είναι στη διάθεση των επιχειρήσεων από την Ρωσία για να τους βοηθήσει σε όποιο στάδιο εγκαθίδρυσης και δραστηριοποίησης τους στην Κύπρο. 

Πρόσβαση σε μεγάλες αγορές 
Στην στρατηγικά γεωγραφική θέση της Κύπρου μεταξύ τριών ηπείρων, Ευρώπης – Αφρικής – Μέσης Ανατολή, η οποία προσφέρει εύκολη σε μεγάλες αγορές αναφέρθηκε ο Γενικός Διευθυντής του Κυπριακού Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων, Γιώργος Καμπανέλλας.

Ο κ. Καμπανέλλας σημείωσε το ιδανικό επενδυτικό κλίμα της Κύπρου και το γεγονός ότι αποτελεί ελκυστικός προορισμός για headquartering και την πραγματοποίηση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, προσφέροντας πρόσβαση σε ταλέντο, ελκυστικό φορολογικό σύστημα και σε υψηλό επίπεδο επαγγελματικών υπηρεσιών.

Ο κ. Καμπανέλλας ανέφερε πως η Κύπρος, προ πανδημίας, ήταν από τις μεγαλύτερα αναπτυσσόμενες χώρες της ΕΕ. Υπογράμμισε πως σύμφωνα με τις οικονομικές προβλέψεις, η Οικονομία της Κύπρου αναμένεται να συρρικνωθεί περίπου 5-6% για το 2020 κάτι το οποίο θεωρείται θετικό λαμβάνοντας υπόψη τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που προέκυψαν από την πανδημία. Πρόσθεσε πως τα επόμενα χρόνια η Κύπρος αναμένεται να ανακάμψει με ταχείς ρυθμούς κάτι το οποίο αποτιμάται θετικά από τους διεθνούς Οίκους Αξιολόγησης οι οποίοι διατηρούν την χώρα μας στην επενδυτική βαθμίδα.

Αναφέρθηκε επίσης και στο υψηλό επίπεδο επαγγελματικών υπηρεσιών που διαθέτει η Κύπρος, την καλή ποιότητα ζωής, το χαμηλό κόστος διεξαγωγής του επιχειρείν, το χαμηλό κόστος ζωής που είναι χαμηλότερο σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. 

Αναλύοντας το οικονομικό προφίλ της Κύπρου, ο κ. Καμπανέλλας σημείωσε πως η Κύπρος διαθέτει ισχυρό τομέα επαγγελματικών υπηρεσιών, τουρισμό, ναυτιλίας, τεχνολογίας, φυσικό αέριο και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Πρόσθεσε πως η Κύπρος διαθέτει προοπτικές στον τομέα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. 
 
Αναφερόμενος στα πλεονεκτήματα της Κύπρου, ο κ. Καμπανέλλας σημείωσε πως η χώρα μας αποτελεί ιδανικός προορισμός για πολυεθνικές εταιρείες που επιθυμούν να μεταφέρουν την έδρα τους και προσφέρει αρκετές λύσεις σε χρηματοοικονομικές υπηρεσίες μέσω της αδειοδότησης και πρόσβασης στην ευρωπαϊκή αγορά.  

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, πρόσθεσε, αποτελεί ο τομέας της πλοιοδιαχείρισης, που αποτελεί και το success story της Κύπρου, τομές ο οποίος κατέγραψε μεγάλη ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια με πέραν των 250 εταιρειών να δραστηριοποιούνται στην χώρα μας.

Την ίδια ώρα, ο κ. Καμπανέλλας ανέφερε πως ο τομέας της τεχνολογίας αποτελεί ένα τομέα με μεγάλες προοπτικές στην Κύπρο, υπογραμμίζοντας πως μεγάλες εταιρίες τεχνολογίες μετέφεραν την έδρα τους στην Κύπρο όπως Wargaming, 3CX, ETORO και ASBIS. 

Απεκάλυψε πως βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις για νέες επιχειρήσεις από Ευρώπη και την γύρω περιοχή για να μεταφέρουν μέρος των δραστηριοτήτων τους στην Κύπρο.

Σημαντικές επενδύσεις στην Κύπρο
Σημαντικές επενδύσεις σε υποδομές και όχι μόνο έχουν καταγραφεί τα τελευταία χρόνια στην Κύπρο ανέφερε η Στέφανη Παναγή,  Head of Strategic Projects του Invest Cyprus. 

Η κ. Παναγή ανέφερε πως υπάρχουν αρκετές ευκαιρίες για επενδύσεις στην Κύπρο ιδιαίτερα στους τομείς του Τουρισμού, Υγείας, Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Τεχνολογίας, ενώ η Κύπρος διαθέτει την υποδομή για προσέλκυση κινηματογραφικής βιομηχανίας. 

Υπογράμμισε πως υπάρχει ανάπτυξη του συνεδριακού τουρισμού, του αθλητικού και ιατρικού τουρισμού καθώς έχουν γίνει σημαντικές επενδύσεις στον τομέα του τουρισμού. Αναφέρθηκε και στα διάφορα θέρετρα που έχουν δημιουργηθεί στην Κύπρο τα οποία ενέταξαν και υπηρεσίες αποκατάστασης.

Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στο καζίνο θέρετρο που κατασκευάζεται στην Κύπρο (€600 εκατ.), την Μαρίνα Αγίας Νάπας (€300 εκατ.), Μαρίνα Λάρνακας (€1,2 δις), Μαρίνα Παραλιμνίου (€110 εκατ.), ενώ πρόσθεσε πως τα επόμενα δύο χρόνια αναμένεται να ανεγερθούν 16 νέες ξενοδοχειακές μονάδες. 
 

Δειτε Επισης

Altius Insurance: Ανανέωσε για 18η συνεχή χρονιά τη συνεργασία της με την ΠΟΕΔ
Διάλεξη για την τεχνητή νοημοσύνη από ΤΕΠΑΚ και ΕΒΕ Αμμοχώστου
Μέχρι 31 Μαΐου η υποβολή αιτήσεων για το Κυπριακό Βραβείο Εξαγωγών
PwC Foundation: Γνώσεις σε μαθητές και μαθήτριες για τον χρηματοοικονομικό εγγραμματισμό
Αγκαλιάζουν τα βραβεία δικοινοτικής συνεργασίας του ιδρύματος Στέλιος Χατζηιωάννου
Αντίστροφη μέτρηση για 16α ΙΝ Βusiness Awards-Ολοκληρώνεται στις 4 Απριλίου η διαδικασία ψηφοφορίας
Μήνυμα από Αντικαρκινικό Σύνδεσμο Κύπρου και Τρ. Κύπρου για Πορεία Χριστοδούλας-«Να είσαι εκεί»
O Υπουργός Εσωτερικών για το μεταναστευτικό στο Nicosia Economic Congress
Πέραν κάθε προσδοκίας το ενδιαφέρον για το sCYence Fair 2024-Παρατείνονται μέχρι 10 Απριλίου οι εγγραφές
Κέντρο Κοινωνικής Καινοτομίας: Ενημερωτική συνάντηση με λειτουργούς των ΜΜΕ