Logicom: Οι επιπτώσεις στον τζίρο λόγω κορωνοϊού

Μείωση 7,9% παρουσίασε ο κύκλος εργασιών το εννεάμηνο του 2020 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019.

Σύμφωνα με την οικονομική έκθεση για το εννεάμηνο του 2020, ο κύκλος εργασιών του τομέα Διανομής παρουσίασε μείωση της τάξης του 8,3%, κυρίως λόγω της μείωσης των πωλήσεων στις αγορές του Αραβικού Κόλπου, της Σαουδικής Αραβίας, του Λιβάνου και της Ιορδανίας σε σχέση με το εννεάμηνο του 2019. Ο κύκλος εργασιών των τομέων Παροχής Λύσεων Λογισμικού και Ολοκληρωμένων Λύσεων Πληροφορικής παρουσίασε επίσης μείωση της τάξης του 1,5%. Ο κύκλος εργασιών του Συγκροτήματος επηρεάστηκε αρνητικά κυρίως λόγω της εξάπλωσης του κορωνοϊού (COVID-19) και των συνεπειών που είχαν οι προσπάθειες για περιορισμό της εξάπλωσής του, στις οικονομίες των χωρών δραστηριότητας γενικότερα.

Το ποσοστό του Μεικτού Περιθωρίου Κέρδους παρουσίασε σημαντική αύξηση και βρίσκεται στο 8,1% σε σχέση με 7,6% την αντίστοιχη περσινή περίοδο (2020: Μεικτό κέρδος: €50.856.979 σε Πωλήσεις: €628.277.400, 2019: Μεικτό κέρδος: €52.027.176 σε Πωλήσεις: €681.866.663 που αναφέρονται στην Ενοποιημένη Κατάσταση Αποτελεσμάτων και Λοιπών Συνολικών Εσόδων), κυρίως λόγω της συνεχούς επιδίωξης για επίτευξη πωλήσεων με αυξημένο περιθώριο κέρδους.

Τα Άλλα Εισοδήματα παρουσιάζουν αύξηση κυρίως λόγω της έκτακτης εξασφάλισης έκπτωσης για προεξόφληση φορολογικών υποχρεώσεων από θυγατρική εταιρεία του εξωτερικού στα πλαίσια των μέτρων αντιμετώπισης των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας του Κορωνοϊού (COVID-19). Τα συνήθη Άλλα Εισοδήματα αφορούν κυρίως συνεισφορές από τους προμηθευτές για προώθηση των προϊόντων τους και εισοδήματα από συνεργασίες με τρίτους.

Οι επιπτώσεις της πανδημίας
Η επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας, η οποία επιδεινώθηκε ακόμα περισσότερο λόγω της έξαρσης της πανδημίας του Κορωνοϊού (COVID-19) με επακόλουθες επιπτώσεις στην παραγωγή, σε συνδυασμό με τις γεωπολιτικές εξελίξεις, καθώς επίσης, και η παρατηρούμενη αστάθεια σε περιοχές δραστηριότητας του Συγκροτήματος το 2020 έχουν επηρεάσει τις δραστηριότητες του Συγκροτήματος, και έχουν οδηγήσει σε περιορισμό του κύκλου εργασιών.

Η πανδημία του κορωνοϊού, τα περιοριστικά μέτρα που εφάρμοσαν οι Κυβερνήσεις των χωρών στις οποίες δραστηριοποιείται το Συγκρότημα και η επιβράδυνση του ήδη επιβαρυμένου οικονομικού κλίματος, καθώς και η αρνητική και παρατεταμένη επίδραση στην εφοδιαστική αλυσίδα, είχαν ως συνέπεια τη μείωση του κύκλου εργασιών του Συγκροτήματος.

Η Διεύθυνση του Συγκροτήματος αξιολογώντας τις προκλήσεις και τις πιθανές επιπτώσεις προχώρησε στη λήψη αντισταθμιστικών μέτρων για περιορισμό των λειτουργικών δαπανών, και την προστασία των εργαζομένων. Με τη συνεργασία των προμηθευτών και των τραπεζών επιτεύχθηκε η διαφύλαξη της ρευστότητας και παράλληλα η στήριξη προς τους πελάτες και συνεργάτες του Συγκροτήματος.

Κατά το εννεάμηνο του 2020, παρά τη μείωση του κύκλου εργασιών και των συνεπειών της πανδημίας, η κερδοφορία του Συγκροτήματος από τις συνήθεις δραστηριότητες (μη συμπεριλαμβανομένων των μεριδίων κέρδους/ζημιάς από συνδεδεμένη εταιρεία και κοινοπραξίες) παρουσίασε αύξηση σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Ο τραπεζικός δανεισμός έχει μειωθεί και η ρευστότητα έχει βελτιωθεί, και σε συνάρτηση με τη μείωση των τραπεζικών επιτοκίων το κόστος δανεισμού παρουσιάζεται σημαντικά μειωμένο.

Η Διεύθυνση του Συγκροτήματος παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις με στόχο τη διατήρηση και ενδυνάμωση των προοπτικών ανάπτυξης χωρίς να επηρεάσουν τη βιωσιμότητα και την ισχυρή οικονομική θέση του Συγκροτήματος. Η αναζωπύρωση της πανδημίας, η οποία παρατηρείται σε παγκόσμιο επίπεδο, αναμένεται να προκαλέσει επιδείνωση στις ήδη βεβαρημένες οικονομίες των χωρών στις οποίες δραστηριοποιείται το Συγκρότημα. Τα μέτρα περιορισμού στις διακινήσεις και στην ομαλή διεξαγωγή των εργασιών των εταιρειών του Συγκροτήματος πιθανό να προκαλέσουν περαιτέρω μείωση του κύκλου εργασιών αλλά δεν αναμένεται να επηρεάσουν σημαντικά την κερδοφορία και την υγιή οικονομική κατάσταση του Συγκροτήματος.

Δειτε Επισης

16α IN Business Awards: Απόψε η μεγάλη γιορτή του κυπριακού επιχειρείν
Καρδιοχειρουργοί του Mediterranean Hospital παρακολούθησαν διάλεξη του διακεκριμένου καθηγητή Claus Preusse
Άνευ ανθυποψηφίου συνεχίζει στη θέση του γενικού γραμματέα της ΠΑΣΥΔΥ ο Στρατής Ματθαίου
Η Golden Gallery by Kapatays δίπλα στα Μωρά Θαύματα
Εκδήλωση Ασφάλειας και Υγείας 2024: «Δεν υπάρχει άλλος χρόνος-Εξασφαλίζουμε υγιή και ασφαλή εργασία τώρα»
Η New Deal και η Rakuten Viber λανσάρουν επίσημη συνεργασία για την αγορά της Κύπρου
Η 1η ΕΜΟΔΕ του Πυροσβεστικού Σώματος Ελλάδος εκπαιδεύει Εθελοντές του SupportCY
Μαρία Δημητρίου: Η δύναμη της τηλεόρασης
Πώς η τεχνολογία μεταμορφώνει τον ιατρικό τομέα
Coca-Cola HBC Κύπρου: Στηρίζει με πράξεις αγάπης και φροντίδας, τη δράση «Πακέτα Αγάπης» του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού