Ελκυστικός επενδυτικός προορισμός για funds η Κύπρος

Την ελκυστικότητα των επενδυτικών ταμείων στην Κύπρο, την αποτελεσματικότητα του τραπεζικού συστήματος και τα πλεονεκτήματα του φορολογικού συστήματος της νησιού ανέλυσαν ομιλητές στο Invest Cyprus Roadshow 2020, στο Καζακστάν.

Ο κανόνας των 183 και των 60 ημερών
Στα πλεονεκτήματα που προκύπτουν από το φορολογικό σύστημα της Κύπρου αναφέρθηκε ο Χαράλαμπος Μεϊβατζής, Partner, Head of Accounting and Tax Department, Kinanis LLC, σημειώνοντας ότι οι φορολογικοί κάτοικοι της Κύπρου φορολογούνται για το παγκόσμιο εισόδημά τους.

Αναλύοντας τον κανόνα των 183 ημερών, επεσήμανε ότι ένα άτομο που ξοδεύει τουλάχιστον 183 ημέρες (σε μία ή περισσότερες περιόδους) εντός ενός φορολογικού έτους, στην Κύπρο, θεωρείται φορολογικός κάτοικος Κύπρου.

Όσον αφορά τον κανόνα των 60 ημερών, εξήγησε ότι ένα άτομο που ξοδεύει τουλάχιστον 60 ημέρες (σε μία ή περισσότερες περιόδους) εντός φορολογικού έτους στην Κύπρο, θεωρείται φορολογικός κάτοικος του νησιού υπό την προϋπόθεση ότι δεν περνά πάνω από 183 ημέρες (σε μία ή περισσότερες περιόδους) εντός φορολογικού έτους σε άλλη χώρα και δεν θεωρείται φορολογικός κάτοικος άλλης χώρας, διατηρεί ιδιοκτησία ή ενοικιάζει στην Κύπρο, είναι υπάλληλος ή διευθυντής μιας κυπριακής εταιρείας.

Το τραπεζικό σύστημα
Την αποτελεσματικότητα του κυπριακού τραπεζικού συστήματος σε ένα αυστηρότερο ρυθμιστικό περιβάλλον έθεσε στο επίκεντρο ο Μιχάλης Μιχαήλ, Head – International Banking Unit, AstroBank.

Ενοποίηση, απομόχλευση και ανακεφαλαιοποίηση με υψηλή ρευστότητα και επαρκή κεφάλαια διέπουν το τραπεζικό σύστημα, το οποίο έχει επιτύχει σημαντικές μειώσεις των μη εξυπηρετούμενων δανείων και του κόστους κινδύνου, με όλες τις μεγάλες και συστημικές τράπεζες να έχουν περάσει διαδοχικές αυστηρά τεστ αντοχής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.


Ταυτόχρονα, ο κ. Μιχαήλ αναφέρθηκε στο αναμορφωμένο κανονιστικό και εποπτικό πλαίσιο, πλήρως εναρμονισμένο με τις νομοθεσίες και της οδηγίες της ΕΕ, υπό την εποπτεία της ΕΚΤ.

Cyprus International Trusts
Ως Cyprus International Trust ορίζεται ως η συμφωνία βάσει της οποίας ένα άτομο (οντότητα ή άτομο) (διευθυντής) μεταβιβάζει περιουσία σε άλλο πρόσωπο (οντότητα ή άτομο) (διαχειριστής) για τη διαχείριση προς όφελος ενός ή περισσοτέρων προσώπων, κατηγορίας προσώπων ή για συγκεκριμένους σκοπούς ή αντικείμενα (συμπεριλαμβανομένων φιλανθρωπικούς σκοπούς ή αντικείμενα) (δικαιούχοι), τόνισε η Ράνια Βρόντου, Manager, Commercial Law, Hadjianastassiou, Ioannides LLC (Member of the Deloitte Legal Network)

Ανάμεσα στα οφέλη για επιλογή μίας Cyprus International Trust είναι η ελάχιστη νομοθετική παρέμβαση, η ευελιξία, καθώς σε αντίθεση με τις εταιρείες, δεν υπάρχουν καθορισμένες νομικές διαδικασίες (π.χ. συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου, ετήσιες γενικές συνελεύσεις, υποχρεωτική προετοιμασία ελεγμένων λογαριασμών), η εύκολη εγκατάσταση, νοουμένου ότι απαιτείται μόνο μεταβίβαση περιουσίας και εκτέλεση της συμφωνίας από τα συμβαλλόμενα μέρη, όπως επίσης η απεριόριστη διάρκεια, η οποία μπορεί να είναι καθορισμένη ή όχι.

Τα πλεονεκτήματα των επενδυτικών ταμείων στην Κύπρο
Τα Κυπριακά Επενδυτικά Ταμεία αποτελούν μια πλατφόρμα για επενδύσεις τόσο στην Κύπρο μέσω άμεσων ξένων επενδύσεων όσο και στο εξωτερικό σε όλους τους τομείς της Κυπριακής οικονομίας, κάτι που αποδεικνύεται από το γεγονός ότι τα Επενδυτικά Ταμεία έχουν επενδύσει σε κάθε είδους τομείς στην Κυπριακή αγορά, υπογράμμισε ο Ανδρέας Γιασεμίδης, President, Cyprus Investment Funds Association.

Σημείωσε ακόμα ότι τα ξένα επενδυτικά ταμεία υπήρξαν επίσης πολύ δραστήρια σε επενδύσεις στην κυπριακή αγορά, δείχνοντας ψήφο εμπιστοσύνης στην κυπριακή οικονομία.


Ανάμεσα στις ευκαιρίες που δημιουργεί η αγορά της Κύπρου είναι για funds ακινήτων (οικιστικά, φοιτητική διαμονή, εμπορικά και βιομηχανικά), η ναυτιλία (πλοία με κυπριακή σημαία), η φιλοξενία, η εκπαίδευση και ο τομέας της υγείας  (ξενοδοχεία και νοσοκομεία), καθώς και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (φωτοβολταϊκά και ηλιακά πάρκα).

Αναλύοντας τα πλεονεκτήματα των κυπριακών επενδυτικών ταμείων ο κ. Γιασεμίδης μίλησε τις νέες ευκαιρίες πρόσβασης σε αγορές υψηλής ανάπτυξης (Ευρώπη, Ισραήλ, Ανατολική Μεσόγειο) και τα δικαιώματα που απορρέουν από την απόκτηση ευρωπαϊκού διαβατηρίου, η διαφάνεια, το σύγχρονο νομοθετικό πλαίσιο που λαμβάνει υπόψη τις νέες πραγματικότητες και συνθήκες της αγοράς, το χαμηλό κόστος εγκατάστασης και λειτουργίας ενός fund, η ευελιξία, όπως επίσης το ελκυστικό φορολογικό σύστημα για επενδυτικά ταμεία και διαχειριστές επενδυτικών ταμείων.

Δειτε Επισης

Τέσσερα εμπόδια για νέους διευθυντές και ο ρόλος της εκπαίδευσης στην υπέρβασή τους
Εισαγωγή νέων Γραμματίων του Δημοσίου ύψους €25 εκατ. στο ΧΑΚ
Επεκτείνει την παρουσία του στην Κύπρο με το άνοιγμα νέων γραφείων ο Όμιλος Isystems
H Lidl Κύπρου στηρίζει σταθερά το Ayia Napa Youth Soccer Festival
Έρευνα CyEmployers: Διασύνδεση των δεξιοτήτων που αποκτούνται από την ανώτερη εκπαίδευση με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας
Ανοίγει τις πύλες της η γκαλερί που έρχεται να κάνει την ανατροπή
Η επίδραση της ΤΝ στις επαγγελματικές υπηρεσίες
Μείωση μετοχικού κεφαλαίου της Τρ. Κύπρου λόγω προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών-Η ανακοίνωση του ΧΑΚ
Τράπεζα Κύπρου: Ολοκλήρωσε με επιτυχία την έκδοση πράσινου ομολόγου ύψους €300 εκατ.
Ενδυνάμωση νέας γενιάς για καταπολέμηση της ρητορικής μίσους στο διαδίκτυο