Χορηγία Κατηγορίας Υπηρεσίες

Επενδυτικές στρατηγικές διαχειριστικών επιτροπών ταμείων προνοίας

Για τις επενδυτικές στρατηγικές τους ως μέλη διαχειριστικών επιτροπών ταμείων προνοίας μίλησαν σε συζήτηση πάνελ, στο πλαίσιο του 11ου Συνταξιοδοτικού Φόρουμ, οι Κώστας Ρουσιάς, Μαρίνος Γιαλελής και Βάσος Κουτσιούντας. 

Περιγράφοντας τις ιδιαιτερότητες που έχουν τα ταμεία τους, αναφέρθηκαν στις επιδιώξεις των ταμείων τους και στη στρατηγική που ακολουθούν για να τις πετύχουν.
 
Κώστας Ρουσιάς: Επενδύσαμε και πήραμε απόδοση 67-70%
Αυτό που κράτησε το ταμείο μας τον καιρό της κρίσης (2013) είναι το υψηλό ποσοστό επένδυσης σε ακίνητα, ανέφερε ο Κώστας Ρουσιάς, Πρόεδρος της Διαχειριστικής Επιτροπής Ταμείου Προνοίας Εργατοϋπαλλήλων της Οικοδομικής Βιομηχανίας και Συναφών Κλάδων, εξηγώντας ότι το ταμείο δεν επένδυε σε ακίνητη γη μικρών αποδόσεων, αλλά σε γεωργική γη η οποία σήμερα είναι οικόπεδα, αποφέροντας αποδώσεις από 67-70%.

Το Ταμείο Προνοίας Εργατοϋπαλλήλων της Οικοδομικής Βιομηχανίας και Συναφών Κλάδων διέπεται από τους δικούς του νόμους και κανονισμούς και σκοπός του είναι να δώσει σύνταξη σε οικοδόμους και εργάτες, σημείωσε ο κ. Ρουσιάς, λέγοντας ότι δεν είναι υψηλού ρίσκου και ότι η προσπάθεια του είναι να διαφυλάξει τις καταθέσεις χωρίς να μπαίνει σε ιδιαίτερα επικίνδυνες επενδύσεις. Σκοπός είναι η διασφάλιση μιας αξιοπρεπούς απόδοσης, χωρίς μειώσεις, συμπλήρωσε.
 
Μαρίνος Γιαλελής: Θετικό πρόσημο και το 2020
Με αρνητικό πρόσημο, που έφτασε στο -8%, άρχισε η φετινή χρονιά για τις αποδώσεις του Ταμείου Προνοίας Υπαλλήλων Ξενοδοχειακής Βιομηχανίας, όπως ανέφερε, από την πλευρά του, ο Μαρίνος Γιαλελής, Γενικός Διευθυντής του ταμείου.

Ωστόσο, η κατάσταση ανατράπηκε, με επιστροφή σε θετικό πρόσημο και οι προσδοκίες είναι για ένα πολύ καλό αποτέλεσμα αναφορικά με το 2020.

Πρόκειται για ταμείο €230 εκατ., με 13.400 μέλη. Τα €170 εκατ. είναι επενδυμένα στις παγκόσμιες αγορές (12 διαφορετικές κατηγορίες επενδύσεων) και τα υπόλοιπα στην Κύπρο (τα €20 εκατ. σε ακίνητα και τα €40 εκατ. σε δάνεια στα μέλη).  

Αναφερόμενος στο 2020 ο κ. Γιαλελής είπε πως υπήρξε μείωση στις εισφορές λόγω των κλειστών ξενοδοχείων, ωστόσο ο ίδιος ανέμενε χειρότερη κατάσταση. «Δεν είναι τόσο τραγικά τα πράγματα για το ταμείο μας και αυτό οφείλεται στα πολύ καλά προγράμματα της κυβέρνησης για τον τουριστικό τομέα», πρόσθεσε. Ο ίδιος αναμένει ότι το 2021 θα είναι πολύ καλό έτος για τις οικονομίες και κατ’ επέκταση για τα ταμεία. «Το 2021 ίσως να έχουμε μια πολύ καλή χρονιά για τον τουρισμό», είναι η αναφορά που έκανε.  

Για τις επενδύσεις του ταμείου είπε πως προτιμούν μακροπρόθεσμες επενδύσεις με καλύτερη απόδοση και ότι δεν υπήρξε ποτέ πρόβλημα ρευστότητας, καθώς κατά μεγάλο ποσοστό οι επενδύσεις του είναι ρευστοποιήσιμες σε καθημερινή βάση.

Ερωτηθείς για πιθανές επενδύσεις σε ακίνητα, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει κανένα πλάνο για ακίνητα στην Κύπρο.
 
Βάσος Κουτσιούντας: Ανάγκη για οne stop shop
Σε τραπεζικές καταθέσεις έχουν επενδυθεί όλα τα λεφτά του Ταμείου σύνταξης του ΚΟΑ, ως απότοκο της νοοτροπίας που υπήρχε πριν από την κρίση του 2013 και των υψηλών επιτοκίων που πρόσφεραν οι τράπεζες, είπε ο Οικονομικός Διευθυντής του ΚΟΑ, Βάσος Κουτσιούντας, προσθέτοντας ότι είναι αδήριτη ανάγκη να μετακινηθούν σε άλλους τομείς και προϊόντα, όπως τα ομόλογα.

Πρόκειται για ένα μικρό ταμείο, 40 μελών, με €10 εκατ. αποθεματικό, το οποίο, λόγω μεγέθους, δεν διαθέτει δυνατότητα  για μεγάλη διασπορά.

Ο κ. Κουτσιούντας στάθηκε στην ανάγκη που υπάρχει για ένα οne stop shop στην Κύπρο από το οποίο τα ταμεία θα μπορούν να λαμβάνουν βοήθεια τόσο για το νομικό κομμάτι όσο και για το κομμάτι της διαχείρισης των ταμείων.

Δειτε Επισης

Σε τροχιά απογείωσης η γραμμή πλεύσης της κυπριακής ναυτιλίας... Παγκοσμίου φήμης ναυτιλιακό σύμπλεγμα η Κύπρος
Συνεργασία U Travel-Capacitor Partners: Ρεκόρ στις online πωλήσεις των ταξιδιωτικών πακέτων του Tomorrowland
7ο Cyprus HealthCare Conference: Η πορεία προς ισότιμο και καθολικό σύστημα υγείας
Η νέα επιστημονική επιτροπή του ΠΑΣΥΚΑΦ
Φαίδωνας Φαίδωνος: Πάνω από 600 οι φοιτητές ΤΕΠΑΚ στην Πάφο τη νέα χρονιά
Τομείς συνεργασίας συζήτησαν Βαφεάδης και Χατζημανώλη με DP World στο Ντουμπάι
Επιχειρηματικό φόρουμ Κύπρου-Εσθονίας: Προώθηση διμερών συνεργασιών
Οι εποπτικές προτεραιότητες της ΕΚΚ για το 2024-Επικέντρωση σε ΚΕΠΕΥ με διασυνοριακές δραστηριότητες
Εργασιακή ευημερία: Βασικός παράγοντας για τη βιώσιμη επιτυχία των οργανισμών
Ανανέωση διεθνούς διαπίστευσης EFMD για το Πρόγραμμα ΜΒΑ του Πανεπιστημίου Κύπρου