Μέγιστες αποδόσεις για επάρκεια συνταξιοδοτικών παροχών

InBusinessNews  21/11/2020 07:08
Μέγιστες αποδόσεις για επάρκεια συνταξιοδοτικών παροχών

Μέγιστες αποδόσεις για επάρκεια συνταξιοδοτικών παροχών

InBusinessNews  21/11/2020 07:08
Προβληματισμός επικρατεί ανά το παγκόσμιο για την βιωσιμότητα και επάρκεια των συνταξιοδοτικών συστημάτων που υιοθετούνται, καθώς διάχυτη είναι η ανησυχία των εργαζομένων τόσο για το ύψος των συνταξιοδοτικών τους εσόδων, όσο και για την εξασφάλιση ικανοποιητικού βιοτικού επιπέδου μετά τη συνταξιοδότηση.

Οι προκλήσεις ολοένα και μεγαλώνουν δεδομένου της γήρανσης του πληθυσμού, την υπογεννητικότητα, την αύξηση του αριθμού ηλικιωμένων που εξαρτώνται από τον ενεργό πληθυσμό, την ανοδική πορεία της ανεργίας και την μείωση των εισφορών στα κρατικά ταμεία.

Το συνταξιοδοτικό σύστημα της Κύπρου είναι σχεδόν αποκλειστικά δημόσιο και ο ρόλος του ιδιωτικού τομέα αρκετά περιορισμένος. Δηλαδή, για την μεγάλη πλειοψηφία των Κυπρίων το μοναδικό αποκούμπι κατά τη συνταξιοδότηση αποτελεί η σύνταξη από το κράτος. Η σύνταξη αυτή θα είναι αρκετή από μόνη της για τη διατήρηση αξιοπρεπούς βιοτικού επιπέδου; Ή μήπως ο πολίτης για να ζει αξιοπρεπώς θα πρέπει να στραφεί και σε ιδιωτικά προγράμματα συνταξιοδοτικής ασφάλισης;

Χαμηλή επάρκεια
Ο δείκτης επάρκειας ορίζεται ως το ποσοστό αναπλήρωσης των εισοδημάτων μετά την αφυπηρέτηση σε σχέση με τα εισοδήματα πριν την αφυπηρέτηση. Σύμφωνα με έκθεση της Κομισιόν, ο μέσος όρος αναπλήρωσης για το 2010 ανερχόταν στο 45% ενώ μέχρι το 2060 αναμένεται να κυμανθεί στο 53%.

Ταμεία Επαγγελματικών Συνταξιοδοτικών Παροχών
Τα Ταμεία Προνοίας και τα Ταμεία Συντάξεως αποτελούν τον δεύτερο πυλώνα του συνταξιοδοτικού συστήματος, όπου εργοδότες και εργοδοτούμενοι καταβάλλουν εισφορές με βάση το καταστατικό του ταμείου που εγκρίθηκε από τις Αρχές. Τα περισσότερα ταμεία προνοούν την εφάπαξ πληρωμή (κυρίως για φορολογικούς σκοπούς) του ποσού που αναλογεί στο μέλος είτε κατά την αφυπηρέτησή του ή τον τερματισμό της συγκεκριμένης εργοδότησης.

Οι διαχειριστές των επαγγελματικών συνταξιοδοτικών ταμείων υιοθετούν επενδυτικές στρατηγικές με στόχο να έχουν όσο το δυνατόν καλύτερες αποδώσεις για τα χρήματα που αποταμιεύουν τα μέλη τους ώστε να αυξάνεται το ποσό που θα λάβουν κατά τον τερματισμό της εργοδότησής τους ή κατά την συνταξιοδότησή τους.

Κατά συνέπεια, οι όποιες πολιτικο-οικονομικές εξελίξεις, μικρές ή μεγάλες, έχουν αντίκτυπο στη δομή και στη μορφή εκάστου Συνταξιοδοτικού Συστήματος, ενώ κάθε αστάθεια που εμφανίζεται και κάθε αλλαγή που συντελείται, αποτελούν με την σειρά τους εν δυνάμει νέους αστάθμητους παράγοντες στην εύρυθμη λειτουργία τους. Η παρατεταμένη περίοδος των χαμηλών επιτοκίων, η κλιματική αλλαγή, καθώς και η πρόσφατη παγκόσμια πανδημία, έχουν συμβάλει σε χαμηλότερες από τις αναμενόμενες επενδυτικές αποδόσεις των συνταξιοδοτικών αποθεμάτων. Οι κυβερνήσεις καλούνται να αντιμετωπίσουν τις προαναφερθείσες προκλήσεις, ενώ οι χώρες οι οποίες δεν έχουν εφαρμόσει συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις ή δεν έχουν λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση της παρούσας κρίσης, θα χρειαστεί να αναπτύξουν ένα βιώσιμο σχέδιο σύντομα.

Στο φετινό 11ο Συνταξιοδοτικό Φόρουμ (25 Νοεμβρίου) θα πραγματοποιηθεί Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης με τίτλο: Επενδυτικές Στρατηγικές σε περιόδους Κρίσης: Αναζητώντας μέγιστες αποδόσεις. Στους κύκλους των επενδυτών είναι γνωστό πως ακόμη και όταν πέφτουν οι αγορές, υπάρχει περιθώριο για έναν επενδυτή να εισέλθει. Πάνω σε αυτή την τακτική θα αξιολογηθούν οι κύριες επενδυτικές στρατηγικές που δύνανται να αποφέρουν υψηλότερα κέρδη για τον επενδυτή.
 
Στο πάνελ θα συμμετάσχουν οι:
Μαρίνος Γιαλελής, Γενικός Διευθυντής, Ταμείο Προνοίας Υπαλλήλων Ξενοδοχειακής   Βιομηχανίας
Βάσος Κουτσιούντας, Οικονομικός Διευθυντής, ΚΟΑ
Κώστας Ρουσιάς, Πρόεδρος, Διαχειριστική Επιτροπή Ταμείου Προνοίας Εργατοϋπαλλήλων της Οικοδομικής Βιομηχανίας & Συναφών Κλάδων
 
Τη Συζήτηση θα συντονίσει η Αναστασία Αναστασιάδη, Associate Partner στην Aon.
 
Το Φόρουμ θα διεξαχθεί στην Ελληνική και Αγγλική γλώσσα. Για περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με το Πρόγραμμα, κάντε κλικ εδώ.
 
Το Φόρουμ απευθύνεται προς: διαχειριστικές επιτροπές Ταμείων Προνοίας και Συντάξεων, διευθυντικό προσωπικό, σύμβουλους Ταμείων, διαχειριστές Κεφαλαίων, τραπεζικούς οργανισμούς, λογιστές, δικηγόρους, νομικούς σύμβουλους, αναλογιστές, εσωτερικούς και εξωτερικούς ελεγκτές, αρμόδιες κρατικές Αρχές, γενικούς και οικονομικούς διευθυντές, στελέχη τμημάτων Ανθρώπινου Δυναμικού.
 
Το Φόρουμ θα διεξαχθεί διαδικτυακά. Για ηλεκτρονικές Εγγραφές, κάντε κλικ εδώ.
 
Διοργανωτές: Aon, IMH
Χορηγοί Επικοινωνίας: περιοδικό GOLD, περιοδικό IN Business, πόρταλ REPORTER
 
Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με την IMH:
τηλ.: 22505555 | φαξ: 22679820 | ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: events@imhbusiness.com
ιστοσελίδα: www.imhbusiness.com
 
 

RELATED ARTICLES

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
Πίσω στην αρχή της σελίδας