Η Κύπρος κερδίζει έμπρακτα την εμπιστοσύνη των επενδυτικών ταμείων

Το 6ο International Funds Summit που διοργανώθηκε το διήμερο 16-17 Νοεμβρίου υβριδικά, επιβεβαίωσε με τον καλύτερο τρόπο τη δυναμική του τομέα των επενδυτικών ταμείων στην Κύπρο ακόμα και σε συνθήκες πανδημίας.

Το συνέδριο που διοργάνωσαν ο Invest Cyprus και ο Cyprus Investment Funds Association (CIFA) συγκέντρωσε τεράστιο ενδιαφέρον συνέδρων με τους περισσότερους να είναι από το εξωτερικό. Συγκεκριμένα, οι σύνεδροι ξεπέρασαν τους 500 εκ των οποίων περίπου 400 ήταν στελέχη επενδυτικών ταμείων, οργανισμών παροχής συναφών υπηρεσιών και εποπτικών Αρχών από το εξωτερικό.

Το φετινό συνέδριο επικεντρώθηκε στο «Επόμενο Κεφάλαιο» του τομέα των επενδυτικών ταμείων και καταπιάστηκε με κρίσιμα ζητήματα όπως το εποπτικό τοπίο, τα μοντέλα διανομής των επενδυτικών ταμείων διεθνώς, η διαχείριση περιουσιακών στοιχείων, τις βιώσιμες και ηθικές επενδύσεις και τον ρόλο της τεχνολογίας.

Πέραν του υπουργού Οικονομικών Κωνσταντίνου Πετρίδη και της προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Δήμητρας Καλογήρου, στο συνέδριο συμμετείχαν σημαίνουσες προσωπικότητες από τον τομέα των Επενδυτικών Ταμείων τόσο από Κύπρο όσο και από εξωτερικό.

Ενδεικτικά, τις απόψεις τους παρέθεσαν οι Tanguy van de Werve, γενικός διευθυντής του EFAMA, η Βασιλική Λαζαράκου πρόεδρος της ελληνικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ο Bryan Stirewalt CEO του Dubai Financial Services Authority (DFSA), η Rachel Turner Global Head of Custody Commercial Product Management της BNY Mellon, η Sally Wong, CEO του Hong Kong Investment Funds Association, η Lital Dagan, CEO του Israel Hedge Funds Association, ο Eric Pinon, Chairman του French Asset Management Association, o David Zahn, Portfolio Manager and Head of European Fixed Income της Franklin Templeton, ο Daniel Farchy, Senior Investment Officer της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, ο Danilo McGarry, Head of Automation της Alter Domus, ο Erik Rotander, Head of ETF and Index Sales Strategy για την περιοχή EMEA του Bloomberg LP και πολλοί άλλοι.

Tην ίδια ώρα, στo συνέδριο αποκαλύφθηκαν και κάποια πολύ θετικά νέα για τον τομέα των επενδυτικών ταμείων και την κυπριακή οικονομία, γενικότερα. Ο John Sergides, CEO της MUFG Investor Services αποκάλυψε από το βήμα του συνεδρίου, πως ο διεθνής τραπεζικός κολοσσός πρόκειται να επεκτείνει τις δραστηριότητές του στην Κύπρο αφού θεωρεί τη χώρα ως ιδανικό προορισμό για εξυπηρέτηση επενδυτικών ταμείων, λόγω της γεωγραφικής της θέσης και λόγω της ποιότητας των υπηρεσιών που μπορεί να προσφέρει. Ο Όμιλος Mitsubishi UFG είναι ένας πολυδιάστατος όμιλος και ο τραπεζικός του βραχίονας αποτελεί ένα από τους πέντε μεγαλύτερους τραπεζικούς οργανισμούς στον κόσμο. Ο Όμιλος είχε προχωρήσει το 2018 στην εξαγορά της κυπριακής fintech εταιρείας Point Nine, μέσω της θυγατρικής του Mitsubishi UFJ Trust and Banking Corporation.

Το γεγονός ότι το ενδιαφέρον επενδυτικό ταμείων για εγγραφή στην Κύπρο παραμένει έντονο ακόμα και κατά τη διάρκεια της πανδημίας, επιβεβαίωσε κατά τη δική της παρέμβαση στο συνέδριο, η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Δήμητρα Καλογήρου, η οποία αναφέρθηκε σε σημαντικό αριθμό επιχειρηματικών οντοτήτων οι οποίες αιτήθηκαν για σχετική αδειοδότηση. Υπό την εποπτεία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς βρίσκονταν στο τέλος του δεύτερου τριμήνου του 2020, 238 οργανισμοί συλλογικών επενδύσεων, των οποίων το ενεργητικό πλησιάζει τα 8 δισ. ευρώ. Μία αύξηση της τάξης του 200% περίπου σε σχέση με το 2016.

Ο πρόεδρος του CIFA Ανδρέας Γιασεμίδης, δήλωσε αισιόδοξος, αναλόγως των περιστάσεων, ότι ο τομέας των επενδυτικών ταμείων στην Κύπρο θα συνεχίσει να μεγαλώνει. Υπενθύμισε ότι με βάση τα στοιχεία που συγκεντρώνει ο Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος Ταμείων και Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων (EFAMA), τα τελευταία χρόνια η Κύπρος παρουσίαζε τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση στην αξία των υπό διαχείριση περιουσιακών στοιχείων.
 
Στα πλεονεκτήματα της Κύπρου ως προορισμός για επενδυτικά ταμεία  αλλά και στα γενικότερα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας ως προορισμός για επενδυτές και μεγάλους διεθνείς ομίλους, αναφέρθηκε και ο CEO του Invest Cyprus, Γιώργος Καμπανέλας.

Δειτε Επισης

Άνευ ανθυποψηφίου συνεχίζει στη θέση του γενικού γραμματέα της ΠΑΣΥΔΥ ο Στρατής Ματθαίου
Η Golden Gallery by Kapatays δίπλα στα Μωρά Θαύματα
Εκδήλωση Ασφάλειας και Υγείας 2024: «Δεν υπάρχει άλλος χρόνος-Εξασφαλίζουμε υγιή και ασφαλή εργασία τώρα»
Η New Deal και η Rakuten Viber λανσάρουν επίσημη συνεργασία για την αγορά της Κύπρου
Η 1η ΕΜΟΔΕ του Πυροσβεστικού Σώματος Ελλάδος εκπαιδεύει Εθελοντές του SupportCY
Μαρία Δημητρίου: Η δύναμη της τηλεόρασης
Πώς η τεχνολογία μεταμορφώνει τον ιατρικό τομέα
Coca-Cola HBC Κύπρου: Στηρίζει με πράξεις αγάπης και φροντίδας, τη δράση «Πακέτα Αγάπης» του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού
CyEmployers: Διασύνδεση δεξιοτήτων που αποκτούνται από την Ανώτερη Εκπαίδευση με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας
Το ευρωπαϊκό έργο Waste Wisely Cyprus on Tour